Νέος κύκλος διερευνητικών επαφών με την Τουρκία – Ηχηρό μήνυμα Μητσοτάκη από την Πορτογαλία

Ο κύβος ερρίφθη, ο νέος κύκλος διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα αρχίσει στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη.

Πριν από λίγο έγινε το τηλεφώνημα και ορίστηκε η 25η Ιανουαρίου για την επανέναρξη των διερευνητικών που είχε προαναγγείλει ο κ. Τσαβούσογλου και έγινε θεσμικά αυτό που με πομπώδη και αρκετά θεατρινίστικό τρόπο έκανε επί σειρά ημερών ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών (ως και ρόλο για τα Τίρανα εφηύρε).

Όσο πλησιάζει η ανάληψη των καθηκόντων από τον Τζο Μπάιντεν και η αβεβαιότητα που δημιουργεί στην Αγκυρα, η Τουρκία θέλει τουλάχιστον να προλάβει να κερδίσει ορισμένα κεφάλαια της λεγόμενης θετικής ατζέντας από την Ε.Ε. και να αποφύγει φυσικά τις κυρώσεις.

Πονηρά ο κ. Τσαβούσογλου λέει υπάρχουν 5.000 σελίδες υλικό από τους προηγουμένους 60 γύρους και θα συζητηθούν τα «επίμαχα θέματα», όταν είναι σαφές ότι οι διερευνητικές έχουν συγκεκριμένο αντικείμενο ανεξαρτήτως αν η κάθε πλευρά μπορεί να εγείρει όποιο θέμα θέλει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αλλάζει η στόχευση.

Εξάλλου είναι άτυπη συζήτηση, δεν τηρούνται επίσημα πρακτικά και τίποτε δεν θεωρείται συμφωνημένο εάν δεν υπάρξει συνολική Συμφωνία.

Η Τουρκία σηκώνει σκόνη θεωρώντας ότι φέρνοντας τις διερευνητικές κοντά στις διαβουλεύσεις της τουρκικής με την ευρωπαϊκή ηγεσία στο τέλος του μήνα, θα μπορέσει και πάλι να ξεγελάσει και θα διευκολύνει τους χειρισμούς όσων θέλουν να στηρίξουν την θετική ατζέντα την οποία θέλει να πάρει άνευ όρων.

Ο στενός σύμβουλος του Ερντογάν Ιμπραημ Καλίν, έσπευσε σήμερα να ξορκίσει το κακό λέγοντας ότι οι κυρώσεις είναι παρελθόν, αλλά αυτό είναι μάλλον η ευχή της Τουρκίας. Και θα είναι ευχάριστο για όλους να αποτελέσουν παρελθόν οι κυρώσεις καθώς προϋπόθεση γι’αυτό είναι να διακοπούν οι προκλήσεις που θα προκαλούσαν την ενεργοποίηση τους.

Είχε προηγηθεί η έντονη αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προσπάθεια Τσαβούσογλου για δημιουργία εντυπώσεων. “Ήρθε η ώρα να πάψουμε να παίζουμε τις κουμπάρες, και να βρούμε ημερομηνία” τόνισε από τη Λισσαβώνα ο πρωθυπουργός.

Στην τουρκική ρητορική απαντά και το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός οφείλει να αποκλείσει κάθετα κάθε τουρκική απόπειρα διεύρυνσης της ατζέντας για δήθεν ζητήματα γκρίζων ζωνών και αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Νίκος Μελέτης, Νίκος Σταυρουλάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος