Διερευνητικές επαφές στην Αθήνα εν μέσω κλιμακούμενης έντασης με την Τουρκία (video)

Υπό τη σκιά των αναβαθμισμένων αμφισβητήσεων και των απειλών της Άγκυρας κατά της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, ξεκινά ο 64ος γύρος διερευνητικών επαφών Ελλάδας- Τουρκίας, με τον πήχυ να τίθεται εκ των πραγμάτων χαμηλά. Προηγήθηκε η συνάντηση εργασίας των υφυπουργών Εξωτερικών Φραγκογιάννη και Ονάλ, με τις προοπτικές οικονομικής συνεργασίας να κυριαρχούν στη ατζέντα.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών: «Οι δύο πλευρές εξέφρασαν ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί και ειδικότερα στην έναρξη διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Enterprise Greece και του αντίστοιχου φορέα της Τουρκίας Invest in Turkey».

Ο Δημήτρης Καιρίδης βουλευτής ΝΔ – καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Παντείου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, είπε: «Αυτή η ανακάλυψη ξαφνικά το 2021 με την περίφημη επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ περί ελληνικής κυριαρχίας των νησιών υπό αίρεση στο βαθμό που είναι στρατιωτικοποιημένα είναι πρωτοφανής».

Πριν μεταβεί στο Παρίσι όπου και θα συμμετάσχει στο Υπουργικό Φόρουμ για τη συνεργασία στον Ινδο-ειρηνικό, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας παρέστη στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης, όπου είχε την ευκαιρία να θέσει ξανά στον Ουκρανό ομόλογό του το μείζον θέμα της ελληνικής κοινότητας στη Μαριούπολη, λέγοντας: «Να επιστήσω την προσοχή και του παριστάμενου Ουκρανού Υπουργού Εξωτερικών, του κ. Kuleba, στα ζητήματα ασφάλειας της ελληνικής μειονότητας στην γραμμή επαφής γύρω από τη Μαριούπολη».

Στο περιθώριο του Συμβουλίου ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε και με τον Ζοσέπ Μπορέλ, καθώς και με τους υπουργούς Εξωτερικών του Μπαχρέιν και της Σαουδικής Αραβίας.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η χειμερινή εκπαίδευση της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών, με έμφαση στις τεχνικές επιβίωσης.

Διερευνητικές επαφές στην Αθήνα εν μέσω κλιμακούμενης έντασης με την Τουρκία (video)Ανάλυση του Ν. Μελέτη

Μάλλον δεν πρέπει να είμαστε πολύ αισιόδοξοι για τις αυριανές διερευνητικές επαφές, λόγω του κλίματος που έχει δημιουργήσει η Άγκυρα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι διερευνητικές επαφές όταν ξεκίνησαν πριν 20 χρόνια σε ένα άλλο κλίμα και υπό άλλες συνθήκες είχαν στόχο την αναζήτηση λύσης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωών ,διαφορετικά την συνεννόηση για παραπομπή στην Χάγη.

Όμως η Τουρκία θέλησε να μετατρέψει αυτή την άτυπη διαδικασία σε θεσμικό βήμα προβολής όλων των διεκδικήσεων της.

Και αυτό εκ των πραγμάτων δεν οδηγεί πουθενά, επειδή πολύ απλά η Τουρκία δεν έχει κανένα κίνητρο ούτε θέλει να υπάρξει συνεννόηση για τις θαλάσσιες ζώνες εντός πλαισίου Διεθνούς Δίκαιου και Δικαίου της θάλασσας επειδή θεωρεί ότι δεν ευνοεί τους στόχους της. Προτιμά να θέτει θέματα στο τραπέζι ,ελπίζοντας ότι σε ένα παζάρι θα ξεφορτώνει διεκδικήσεις και η Ελλάδα θα προσφέρει ανταλλάγματα γι’ αυτό. Κάτι που φυσικά δεν μπορεί να γίνει.

Στο παρελθόν η τουρκική πλευρά έχει θέσει στις διερευνητικές σύμφωνα με πληροφορίες μου, θέμα αποστρατικοποίησης ,αλλά χωρίς να το συνδέει ευθέως με την κυριαρχία των νησιών.

Όμως έχει αξία να επισημάνω το εξής: η Τουρκία και άλλοτε επιχείρησε (όπως τώρα απειλεί) να διεθνοποιήσει το θέμα της αποστρατικοποίησης με επιστολές στο Συμβούλιο Ασφαλείας, με συζήτηση που έγινε ενώπιον του Σ.Α. σε επίπεδο Υπουργών το 1976 ,με διαβήματα σε συμμαχικές χώρες που πλοία τους προσέγγιζαν λιμάνια των νησιών του Αιγαίου .Ήταν ένα θέμα που καμία χώρα δεν ήθελε να εμπλακεί. Όμως με τις παρεμβάσεις της όλα αυτά τα χρόνια από το 1964, ποτέ δεν επιχείρησε να συνδέσει την κυριαρχία με την αποστρατικοποίηση. Το θυμήθηκε τώρα, αλλά η μακροχρόνια πρακτική με την αποδοχή για 58 χρόνια της ελληνικής κυριαρχίας παρά την λήψη μέτρων άμυνας στα νησιά, είναι ένα ακόμη ισχυρό επιχείρημα και για την Ελλάδα.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος, Νίκος Μελέτης

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος