Διχασμένοι οι «27» για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης – Το παρασκήνιο στη Σύνοδο Κορυφής

Διχασμένη είναι η Ευρώπη ενώπιον μιας μεγάλης ενεργειακής κρίσης. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι «27» δεν υιοθέτησαν συγκεκριμένες λύσεις, πέραν της επείγουσας ανάγκης να αξιοποιηθεί η εργαλειοθήκη της Κομισιόν για να προσφερθεί βραχυπρόθεσμα ανακούφιση στους πιο ευάλωτους καταναλωτές. Ύστερα από μία πολύωρη Σύνοδο Κορυφής, ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα στην Άγκυρα ότι πρέπει να διαλέξει μεταξύ δύο δρόμων, της ειλικρινούς συνεργασίας ή της προκλητικότητας, ενώ ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα αποτελεί δύναμη νομιμότητας και σταθερότητας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε ικανοποίηση για το τελικό σχέδιο συμπερασμάτων όσον αφορά στο μεταναστευτικό και κατέθεσε προτάσεις για την ενεργειακή κρίση, τονίζοντας πως πρόκειται για ευρωπαϊκή πρόκληση.

Ενεργειακή Κρίση: Σύσταση για αξιοποίηση της εργαλειοθήκης της Κομισιόν

Οκτώ ώρες συζήτησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την ενεργειακή κρίση, με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να αναγνωρίζει ότι το θέμα προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη 20 κράτη μέλη έχουν ανακοινώσει έκτακτα μέτρα.

«Πρέπει να υποστηρίξουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις πολύ εκτεθειμένες επιχειρήσεις» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, προσθέτοντας: «Θα εξετάσουμε τα επόμενα βήματα έτσι ώστε να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα και την ανεξαρτησία μας. Συμφωνήσαμε να διερευνήσουμε πώς θα δημιουργήσουμε στρατηγικά αποθέματα φυσικού αερίου».

Συστήνεται η επείγουσα αξιοποίηση της εργαλειοθήκης της Κομισιόν, η οποία προβλέπει ακόμα και στοχευμένες μειώσεις ειδικών φόρων, προκειμένου να πάρουν ανάσα ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι προτάσεις του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ για αναθεώρηση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας και του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι για άμεση δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου, βρήκαν ευήκοα ώτα και θα συζητηθούν στο άμεσο μέλλον.

«Οι 27 αναγνώρισαν ότι η εξάρτηση της Ε.Ε. από τρίτες χώρες αποτελεί τροχοπέδη και πρότειναν την επίσπευση της μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ώστε η Ευρώπη να ανακτήσει την ανεξαρτησία της» είπε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Η μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μετάβαση των ενεργειακών προμηθειών μας πρέπει να γίνει με γνώμονα την ενεργειακή ουδετερότητα και δεν πρέπει να επιβραδυνθεί από τις προσωρινές αυξήσεις στις ενεργειακές τιμές» σημείωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται και η πυρηνική ενέργεια με τις δύο μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις να είναι διχασμένες στο θέμα αυτό. Το Παρίσι τάσσεται υπέρ, ενώ το Βερολίνο προτιμά το φυσικό αέριο, με την τελική απόφαση να αναμένεται έως το τέλος του έτους και να είναι αυτή που θα κρίνει και τις μελλοντικές επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας.

Κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση, που αντιμετωπίζει η Ευρώπη ζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, καταθέτοντας σειρά προτάσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Για «ευρωπαϊκό πρόβλημα, που χρειάζεται πανευρωπαϊκή απάντηση» έκανε λόγο ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «έχουμε δρομολογήσει μέτρα στην Ελλάδα».
Ανέφερε πως η «ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε μια σειρά προτάσεων, όπως η μαζική αγορά φυσικού αερίου».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός παρουσίασε στους ομολόγους του τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την τριμερή συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

«Αυτά τα οποία συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο δεν αφορούν μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών, αλλά το σύνολο της Ευρώπης (…) Με τον πρόεδρο Αναστασιάδη θέσαμε ζήτημα Ανατολικής Μεσογείου, που αποκτά πλέον και ενεργειακή διάσταση. Μπορεί πριν από δύο-τρία χρόνια να μην υπήρχε ενδιαφέρον για τον Εast Μed, η συζήτηση, όμως, γίνεται επίκαιρη» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η Ελλάδα δεν θα αποκτήσει πυρηνική ενέργεια, τάχθηκε ωστόσο υπέρ της χρήσης της από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Μήνυμα Μητσοτάκη σε Άγκυρα: Έχει να διαλέξει το διεθνές δίκαιο ή την προκλητικότητα

Σαφές ήταν το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα: «Η Τουρκία έχει να διαλέξει μεταξύ δύο δρόμων, του διεθνούς δικαίου ή της προκλητικότητας, γνωρίζει τις συνέπειες των επιλογών της (…) Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι δύναμη σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ικανοποίηση εκφράζει η Αθήνα για τις αποφάσεις που αφορούν στο μεταναστευτικό:

  • επίκληση στην Τουρκία να τηρήσει τη συμφωνία του 2016
  • ρητή αναφορά για μη αποδοχή εργαλειοποίησης μεταναστών.

Μήνυμα και των «27» στην Τουρκία: Να τηρήσει τα συμφωνηθέντα για το μεταναστευτικό

Ξεκάθαρα μηνύματα στην Άγκυρα και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το μεταναστευτικό. Καλεί την Τουρκία, μέσω του κειμένου συμπερασμάτων, να διασφαλίσει την πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016 και στην περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν από την Κομισιόν να λάβει τα κατάλληλα μέτρα σε σχέση με τη διαφύλαξη των συνόρων.

Σε σχετική ερώτηση της ΕΡΤ, οι πρόεδροι των δύο κορυφαίων ευρωπαϊκών θεσμών εξέφρασαν τη πλήρη στήριξή τους στις χώρες που πλήττονται από υβριδικού τύπου απειλές, όπως το β.

«Καταδικάζουμε την χρήση από τρίτες χώρες του μεταναστευτικού, της παράνομης μετανάστευσης, ως απειλή εναντίον κρατών μελών» σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Η Κομισιόν στην πορεία έχει στηρίξει αυτές τις χώρες-μέλη… Φυσικά και τις στηρίζει σε αυτήν την κρίσιμη κατάσταση κατά μήκος των συνόρων με διαφορετικούς τρόπους» δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Αντίδραση της Αθήνας στις προκλήσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ

Σε υψηλούς τόνους αντέδρασε η Αθήνα στις απειλές που εκτόξευσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, με αφορμή τις νόμιμες δραστηριότητες του ερευνητικού σκάφους Nauticl Geo, που πραγματοποιεί έρευνες για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

«Είναι τουλάχιστον οξύμωρο ότι μία χώρα, η οποία απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο εφόσον η χώρα μας εφαρμόσει τα νόμιμα δικαιώματά της, παραβιάζει σχεδόν καθημερινά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, καθώς και της Κυπριακής Δημοκρατίας, και εκτοξεύει απαράδεκτες προκλητικές δηλώσεις και απειλές, παράλληλα μας κατηγορεί ότι αποσταθεροποιούμε την Ανατολική Μεσόγειο» ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Αλλά και το ζήτημα των S400 δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις ΝΑΤΟ – Τουρκίας. Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ο Γενς Στόλτεμπεργκ ξεκαθάρισε ότι το σύστημα δεν μπορεί να ενσωματωθεί στο βορειοατλαντικό οπλοστάσιο.

«Αυτό που έχει σημασία για το ΝΑΤΟ, είναι τα νέα συστήματα να είναι διαλειτουργικά με το ΝΑΤΟ και όπως έχω ξαναπεί, οι S400 είναι ένα ρωσικό σύστημα, το οποίο δεν μπορούμε να ενσωματώσουμε στα αμυντικά πυραυλικά συστήματα του ΝΑΤΟ, δεν είναι διαλειτουργικό» είπε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ.

Στη Σύνοδο των ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ανέδειξε στους ομολόγους του τη σημασία της πρόσφατης ελληνογαλλικής συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας.

«Η Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ελλάδος – Γαλλίας, μεταξύ άλλων, ενισχύει τη διεπιχειρησιακότητα ανάμεσα στις Ένοπλες Δυνάμεις τους, συνεισφέροντας έτσι στη συλλογική ασφάλεια των χωρών της Συμμαχίας και της Ε.Ε.» υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κ. Φλώρος στη Γαλλία πέταξε με ένα από τα τρία RAFALE που έχουν ενταχθεί στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Στο τέλος Οκτωβρίου πρόκειται να ενταχθεί και το τέταρτο αεροσκάφος στην ελληνική αεροπορική δύναμη.

Νέα επιστολή Αμερικανών βουλευτών – Ζητούν «μπλόκο» στην πώληση F-16 στην Τουρκία

Να μην προχωρήσει καμία συμφωνία για αγορά F-16 από την Τουρκία ζητούν με νέα επιστολή Αμερικανοί βουλευτές.

Το κλίμα δυσαρέσκειας διογκώνεται στην Ουάσιγκτον, ενώ εντείνονται οι αντιδράσεις κατά της τουρκικής πρότασης για τα F-16. Μετά την επιστολή βουλευτών στον κ. Μπλίνκεν την Πέμπτη, υπήρξε και νέα επιστολή την Παρασκευή, αυτή την φορά μιας ισχυρής συμμαχίας οργανώσεων με επικεφαλής την ελληνοαμερικανική ΧΑΛΚ προς το προεδρείο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας. Ζητούν να ισχύσουν για τα F-16 (αγορά και αναβάθμιση) ακριβώς όσα ίσχυσαν για τα F-35 και να μην προχωρήσει απολύτως καμία συμφωνία.

Παράλληλα, ασκούν κριτική στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο, λέγοντας ότι υπάρχουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι σε αυτά τα δυο υπουργεία που αναζητούν τρόπους να παρακάμψουν τις κυρώσεις και να επιτρέψουν τελικά την πώληση των F-16. Κάτι τέτοιο δεν πρέπει να το επιτρέψετε, λένε, σε καμία περίπτωση, γιατί η πρόσβαση σε αμερικανικά οπλικά συστήματα είναι προνόμιο και όχι δικαίωμα, όπως νομίζει η Τουρκία, και θα πρέπει να το κερδίσει αλλάζοντας τελείως την συμπεριφορά της.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή, Νίκος Σταυρουλάκης, Γιώργος Σιδέρης, Ανδριάνα Μαγγανιά
Αποστολή στις Βρυξέλλες: Δημήτρης Γκάτσιος
Ανταπόκριση από την Ουάσιγκτον: Λένα Αργύρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος