Μητσοτάκης: Η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά τις συνέπειες των επιλογών της

H Τουρκία πρέπει να διαλέξει μεταξύ δύο δρόμων, της ειλικρινούς συνεργασίας ή της προκλητικότητας, τόνισε ο πρωθυπουργός μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής και ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα αποτελεί δύναμη νομιμότητας και σταθερότητας. Επίσης, στα συμπεράσματα της Συνόδου περιλαμβάνεται ρητή αναφορά στην υποχρέωση της Τουρκίας να τηρεί τη συμφωνία με την Ε.Ε. για το προσφυγικό.

Ο κ. Μητσoτάκης απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της Τουρκίας ανέφερε ότι είναι πλέον σαφές ότι η Τουρκία έχει να επιλέξει μεταξύ δυο δρόμων: τον δρόμο της ειλικρινούς συνεργασίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο ή της μονομερούς προκλητικότητας. Η Τουρκία νομίζω γνωρίζει πολύ καλά τις συνέπειες των επιλογών της, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. «Θέλω να ελπίζω ότι αντιλαμβάνεται πια το πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις σε περίπτωση που συνεχίσει την προκλητική της συμπεριφορά. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι μια δύναμη νομιμότητας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν χρειάζεται να επαναλάβω όλους τους τρόπους με τους οποίους έχουμε κινηθεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο κι αυτό θα εξακολουθούμε να επικαλούμαστε για την όποια διαφορά μας με όποιο γείτονά μας θεωρεί ότι έχει διαφορές μαζί μας».

Μιλώντας για το θέμα του μεταναστευτικού που απασχόλησε τη Σύνοδο Κορυφής είπε ότι μετά και από τις παρεμβάσεις της ελληνικής πλευράς το κείμενο των τελικών συμπερασμάτων είναι αρκετά βελτιωμένο σε σχέση με το αρχικό. Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός είπε ότι γίνεται επίκληση στην Τουρκία να τηρήσει τη συμφωνία του 2016 με την ΕΕ ενώ γίνεται λόγος για μη αποδοχή της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού για άλλους σκοπούς.

«Μάλιστα καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Επιτροπή να προτείνει νομικές αλλαγές, συγκεκριμένα μέτρα αλλά και χρηματοδότηση για την ασφαλέστερη φύλαξη των συνόρων μας. Εάν θέλουμε να είμαστε σοβαροί και ουσιαστικοί στην φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων δεν βλέπω τον λόγο γιατί παρεμβάσεις, όπως τα έργα που γίνονται αυτήν την ώρα στον Έβρο να μην μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό» σημείωσε.

Τι είπε για το θέμα των αυξήσεων στην ενέργεια

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «ζητήσαμε από την Κομισιόν να αξιολογήσει πολύ σύντομα την αγορά ενέργειας, να εντοπίσει τυχόν στρεβλώσεις και να προτείνει και λύσεις για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιες απότομες μεταβολές στις τιμές».

Είναι βέβαιο ότι το θέμα των αυξήσεων στην ενέργεια είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα και για αυτό χρειάζεται πανευρωπαϊκή απάντηση τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Είπε ότι στην Ελλάδα έχουν παρθεί ήδη μέτρα στήριξης των πιο ευάλωτων νοικοκυριών τα οποία είναι εναρμονισμένα με το πλαίσιο των επιλογών της ΕΕ. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις προτάσεις που κατέθεσε ο ίδιος για το συγκεκριμένο θέμα λέγοντας μεταξύ άλλων ότι πρότεινε να ενισχυθεί η αποθήκευση του φυσικού αερίου καθώς και το να εξετασθεί στο μέλλον η αγορά φυσικού αερίου από την ΕΕ όπως και με τα εμβόλια για να έχουμε μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη απέναντι στους μεγάλους προμηθευτές του φυσικού αερίου.

Ακόμα είπε ότι αναφέρθηκε στη σημασία της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου ως εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας ενέργειας για την Ευρώπη ενώ είπε ότι ήταν κοινός τόπος στο Συμβούλιο ότι η πράσινη μετάβαση δεν είναι υπεύθυνη για τις αυξήσεις στο φυσικό αέριο και κατ’ επέκταση στην ηλεκτρική ενέργεια.

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσει πυρηνική ενέργεια»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.

Ερωτηθείς για τα μηνύματα και τις προσδοκίες από την επερχόμενη επίσκεψη της Άγκελας Μέρκελ στις 28 Οκτωβρίου, στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ίδια ως πολιτικό πρόσωπο έχει ταυτίσει τη διαδρομή της με όλες τις σημαντικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία 16 έτη. Μίλησε για την επίσκεψη ως μια ευκαιρία ώστε να γίνει ένας απολογισμός των πεπραγμένων σε ότι αφορά τις Ελληνογερμανικές σχέσεις.

Αναφορικά με τη δυνατότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου μετά την προμήθειά του από την ΕΕ, επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν έχει σημαντικές δυνατότητες αποθήκευσης, ωστόσο μίλησε για έναν «γεωλογικό σχηματισμό», την φυσική αποθήκη φυσικού αερίου της Καβάλας.

Σε ότι έχει να κάνει με την θέση της ελληνικής κυβέρνησης ως προς την χρήση πυρηνικής ενέργειας, είπε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσει πυρηνική ενέργεια. Το ζήτημα δεν αφορά την Ελλάδα, αφορά όμως την υπόλοιπη Ευρώπη. Υπάρχουν πολλές χώρες που έχουν κάνει την επιλογή της πυρηνικής ενέργειας και είναι δικαίωμά τους αυτό».

Ερωτηθείς για την έξαρση της πανδημίας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων στη χώρα, υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να συνεχίζει να προσπαθεί να πείσει όσους ακόμη δυσπιστούν σχετικά με το εμβόλιο. Δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια πειθούς των συμπολιτών μας. Εάν χρειαστεί να το πούμε 1.000 φορές. Έχουμε μία πανδημία των ανεμβολίαστων. Ή θα εμβολιαστούμε ή θα νοσήσουμε. Όμως η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν, έχουμε λάβει μέτρα προστασίας των ανεμβολίαστων. Έχουμε έναν από τους αποτελεσματικότερους τρόπους παρακολούθησης της πανδημίας. Σίγουρα μπορούμε να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας στον εμβολιασμό. Κάνω έκκληση προς τους συμπολίτες μου να σπεύσουν όλοι να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου, αλλά και σε όλους όσοι έχει προταθεί να σπεύσουν να κάνουν και το αντιγριπικό εμβόλιο».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος