Διάβημα στην Άγκυρα για παρενόχληση του γαλλικού πλοίου – Πυρετός διεργασιών ενόψει της πενταμερούς (video)

Σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά προχώρησε η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα αναφορικά με το ζήτημα του γαλλικού ερευνητικού πλοίου. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, μετά τη συνάντηση με τον Σλοβάκο ομόλογό του, επανέλαβε την πάγια θέση της Αθήνας για συνεννόηση με την Άγκυρα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Με κινήσεις τακτικής στη διπλωματική σκακιέρα η Τουρκία αναζητά και επικοινωνιακά αντίβαρα για το ελληνικό ματ στη συνάντηση της Άγκυρας, όπως μαρτυρά η νέα δημόσια κάλυψη Ερντογάν στους χειρισμούς του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Στον αντίποδα η ελληνική διπλωματία υπενθυμίζει τις κόκκινες γραμμές που χαράχτηκαν και εντός τουρκικού εδάφους.

“Δεν είμαστε αιθεροβάμονες, όμως είμαστε αποφασισμένοι να προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο. Ξαναλέω, όμως, πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Και επιμένω ότι οι θέσεις μας είναι θέσεις βασισμένες στις ευρωπαϊκές αξίες και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Είναι θέσεις ευρωπαϊκές” υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση με τον Σλοβάκο ομόλογό του.

“Θα ήθελα να να ευχαριστήσω τον υπουργό μου των Εξωτερικών για τις απαντήσεις που έδωσε στον Έλληνα ΥΠΕΞ. Διότι το έθνος μας, δεν μπορεί ποτέ να ζήσει με της αλυσίδες της αιχμαλωσίας” σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την ίδια ώρα, η ελληνική διπλωματία και έχοντας εκπέμψει προς την τουρκική πλευρά το σήμα ότι θα πρέπει να επιδώσει διαπιστευτήρια συνέπειας για την αποκλιμάκωση, ενεργοποιούσε το όπλο του διαβήματος για την υπόθεση του γαλλικού ερευνητικού πλοίου “L’ Atalante”.

Στον αντίποδα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επιχειρούσε να συνεχίσει εξ αποστάσεως το ντιμπέιτ με τον Νίκο Δένδια, καμουφλάροντας με αιχμές την τουρκική διάθεση για συνέχιση του διαλόγου.

“Είμαστε επίσης σύμφωνοι να ξεκινήσουμε από τα εύκολα θέματα και σιγά σιγά να προχωρήσουμε προς τα δύσκολα. Δηλαδή επιλύοντας τα μικρά προβλήματα. Αλλά με λύπη διαπιστώσαμε ότι ο κ. Δένδιας και η ελληνική πλευρά δεν συμπεριφέρθηκαν έντιμα” είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

“Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει τη συνεννόηση με όλους, και με την Τουρκία. Αλλά πρέπει να είμαστε σαφείς: αυτό δεν μπορεί παρά να γίνει στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, της UNCLOS. Δεν μπορούν να αναζητηθούνε λύσεις εκτός αυτού του πλαισίου” τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

Με ενδιαφέρον αναμένεται ο χρόνος που θα επιλέξει η τουρκική διπλωματία να απαντήσει στην ελληνική πρόσκληση να ανταποδώσει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου την επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα με ένα ταξίδι στην Αθήνα.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Αναστασιάδη ενόψει πενταμερούς για το Κυπριακό

Τη στρατηγική τους ενόψει της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, που θα διεξαχθεί στη Γενεύη την ερχόμενη εβδομάδα, συντονίζουν Αθήνα και Λευκωσία. Την ίδια ώρα, η Τουρκία προσπαθεί να υπονομεύσει τη διαδικασία αξιώνοντας να μπει στο τραπέζι η λύση δύο κρατών.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, με τους δυο ηγέτες να επαναλαμβάνουν την πλήρη στήριξη στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Απέναντι στα όσα υποστηρίζει η τουρκική πλευρά, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το πλαίσιο των συζητήσεων είναι σαφές.

“Το πλαίσιο είναι απολύτως σαφές, στηρίζεται σε όλες τις προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού: Η λύση μπορεί να εξευρεθεί μόνο στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας (…) με την αποχώρηση των στρατών κατοχής αλλά και την κατάργηση του αναχρονιστικού πλαισίου των εγγυήσεων” σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

“Προσπάθειά μας είναι να εξευρεθεί ένας τρόπος ώστε και οι δύο να αισθάνονται ασφαλείς, και οι δύο κοινότητες να αισθάνονται ασφαλείς (…). Στο θέμα εγγυήσεις – ασφάλεια ή ασφάλεια-εγγυήσεις και λοιπά θα έχετε να διαδραματίσετε σημαντικό ρόλο” τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

Η Τουρκία εμμένει στην προκλητική ρητορική της, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επαναλαμβάνει τη θέση για λύση δύο κρατών.

“Μετά το Κραν Μοντανά είπαμε ότι δεν θα επαναδιαπραγματευτούμε τη λύση της Ομοσπονδίας. (…) Αν θέλουμε μια μόνιμη λύση πρέπει να διαπραγματευτούμε τη λύση των δύο κρατών” είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Έτοιμη για όλα τα σενάρια μεταβαίνει στη Γενεύη η ελληνοκυπριακή πλευρά, τόνισε στην ΕΡΤ και στην αποκλειστική συνέντευξη στη Μανιάνα Καλογεράκη ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

“Από τη μια πλευρά είναι η Τουρκία, από την άλλη όμως είναι ολόκληρη η Διεθνής κοινότητα. (…) Πρέπει να αντιληφθούμε τα οφέλη, ποτέ δεν ήταν εύκολα τα πράγματα, ας το αποδείξουμε όλοι στο τραπέζι του διαλόγου” δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι η βάση λύσης του Κυπριακού δεν μπορεί να αλλάξει, ενώ πρέπει να αξιοποιηθεί το κεκτημένο των συγκλίσεων του Κραν Μοντανά, όπου πραγματοποιήθηκε η τελευταία διάσκεψη για το Κυπριακό τον Ιούλιο του 2017, παρουσία του Νίκου Αναστασιάδη και του τότε ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Κατερίνα Φρύσσα, Κάτια Αντωνιάδη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος