Διατηρεί ο Ερντογάν το αφήγημα της «γαλάζιας πατρίδας»

Τη ρητορική της έντασης επιλέγει να συντηρεί ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε κάθε δημόσια εμφάνισή του καθιστά σαφές ότι το τουρκικό γεωτρύπανο δεν θα περιοριστεί εντός της τουρκικής ΑΟΖ. Σήμερα 11 Αυγούστου, στη μαύρη επέτειο της στυγερής δολοφονίας του Τάσου Ισαάκ από κατοχικά όργανα, ο Νίκος Δένδιας καταγγέλλει την Τουρκία για τη μη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Ειδικότερα, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε: «Τι κάναμε προχθές; Αποχαιρετήσαμε το γεωτρύπανό μας το «Abdulhamit Han» από το Τασούτζου της Μερσίνας. Άκουσα όμως ότι η Ελλάδα ενοχλήθηκε. Αναρωτιούνται «τι κάνει αυτός ο Ερντογάν»; Ο Ερντογάν δεν κάνει τίποτα, απλώς κάνει το καθήκον του!».

«Όπως δήλωσε και ο ίδιος ο Ερντογάν και οι αξιωματούχοι του η «Γαλάζια Πατρίδα» ισχύει, το πάει σιγά σιγά για να δει τις αντιδράσεις», ανέφερε στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Τριανταφύλλου, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Καντίρ Χας.

Ο Φατίχ Ντονμέζ, υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, είπε για το γεωτρύπανο ότι «Είχαμε τέσσερα ή πέντε εναλλακτικά πηγάδια. Αλλά αποφασίστηκε να πάμε σε αυτήν την τοποθεσία. Έχουμε 45-60 μέρες μπροστά μας. Ας ελπίσουμε ότι θα ολοκληρώσουμε τις γεωτρήσεις μας μέσα σε αυτό το διάστημα».

Έπειτα 26 χρόνια τη στυγερή δολοφονία του Τάσου Ισαάκ, από όργανα της τουρκικής κατοχής, και καθώς η υπόθεση δεν έχει ακόμα διαλευκανθεί, η Τουρκία αποδεικνύει ότι υιοθετεί πρακτικές ενός κράτους- τρομοκράτη. Στο εν λόγω ζήτη,α ανφέρθηκε με ανάρτησή του στο Twitter ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, λέγοντας ότι «παρά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη διερεύνηση της υπόθεσης, η Τουρκία ουδέποτε συμμορφώθηκε και οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί των δολοφονιών ουδέποτε λογοδότησαν».

Την ώρα που για ακόμα μια φορά η επικεφαλής της Κομισιόν καταδικάζει τις ενέργειες του ψευδοκράτους στα Βαρώσια, ο Ερσίν Τατάρ αναφέρεται σαφώς σε διχοτόμηση και τουρκικό κράτος στην Κύπρο. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε ότι «Η “Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου” είναι ένα τουρκικό “κράτος”. Αυτό το τουρκικό «κράτος» είναι μέρος του ισλαμικού κόσμου».

Στο πλαίσιο της πολιτικής αναταραχής για το γεωτρύπανο Αμπνουλχαμίντ Χαν, προστίθεται στην τουρική προκλητικότητα μία νέα υπερπτήση από τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πάνω από τα Τριανήσια της Αστυπάλαιας στα 19.000 πόδια.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος