Βουλή: Πολιτική αναμέτρηση για τη διαχείριση των πυρκαγιών και επόμενη μέρα

Συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για τις καταστροφικές πυρκαγιές και τα μέτρα αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές.

Πρώτος στο βήμα ανέβηκε το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης , ο οποίος τόνισε ότι “σε μια πύρινη επίθεση που η χώρα είχε να βιώσει πολλά χρόνια κατορθώσαμε να μη θρηνήσουμε θύματα – Το 112 απέδειξε την αξία του. Η Πυροσβεστική ενισχύθηκε με οχήματα και ναι, και με εναέρια μέσα, συγκεκριμένα με 74 εναέρια μέσα». Κληθήκαμε να διαχειριστούμε 1279 πυρκαγιές τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου. Σχεδόν 60 την ημέρα. Πολλές ήταν προϊόν εμπρησμού”, είπε ο πρωθυπουργός εκτιμώντας ότι είχαμε προετοιμαστεί καλύτερα από άλλες χρονιές και σημείωσε ότι “δεν έλειψαν τα λάθη, μόνο η φύση δεν κάνει λάθη”. “Όσα εναέρια μέσα και να έχει κανείς στη διάθεσή του είναι πολύ δύσκολο να αποτραπεί η επέκταση μιας φωτιάς σε συνθήκες όπως αυτές που βιώσαμε” και τόνισε ότι “θα επενδύσουμε σε καινούργια αεροσκάφη και θα κινηθούμε ταχύτατα για απόκτησή τους και ενοικίασή τους”.

“Τα δάση μας θα αναγεννηθούν σε μεγάλο βαθμό και τεχνητή αναδάσωση θα γίνει όπου πρέπει. Θα πρέπει να μας απασχολήσει συνολικά η ασφάλιση της ακίνητης περιουσίας έναντι των φυσικών καταστροφών», επισήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Λίγα 24ωρα μετά το πέρασμα της φωτιάς ξεκινάμε ήδη να επουλώνουμε τις πληγές μας. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών. Στην πλατφόρμα arogi.gov.gr κατατέθηκαν 1.735 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε 10.5 εκ ευρώ αποζημιώσεων. Ποτέ το ελληνικό κράτος δεν έχει κινηθεί ταχύτερα». Δίνουμε ειδική πρόνοια στις αποζημιώσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων, είπε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε: “Η προσπάθεια για την ανασυγκρότηση θα είναι εθνική – Θα είναι κατάκτηση αν συμμετείχαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις”.

Σε ό,τι αφορά το πόρισμα Γκολντάμερ, παρακάλεσε να μην γίνεται επιλεκτική αλλά συνολική επίκλησή του. «Επιτελικό κράτος» υπήρχε ανέκαθεν. Μόνο που, άλλοτε, είχε άλλες επιδόσεις και άλλους εκπροσώπους, ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε οτι “η λεωφόρος της επιστήμης είναι αυτή που πρέπει να κυριαρχήσει, όχι ο παράδρομος του ψέματος”.

“Η Ελλάδα αλλάζει τη στάση της απέναντι στη φύση με οργανωμένο σχέδιο και τολμηρά μέτρα”, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, επέκρινε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «στα 55 λεπτά της ομιλίας του, με τη στάση και το ύφος του, έδειξε ότι δεν έχει καταλάβει τίποτα. Προκαλεί θλίψη να επιλέγει μετάθεση των βαρύτατων ευθυνών, τόνισε. Είπε ακόμη ότι “καταθέτουμε πρόταση να θεσμοθετήσετε άμεσα για τους πληγέντες, κτηνοτρόφους παραγωγούς το Εισόδημα ‘Εκτακτης Ανάγκης που είχαμε προτείνει, αλλά αρνηθήκατε. 440 ευρώ για το πρώτο μέλος κάθε οικογένειας, 200 το δεύτερο μέλος καθώς επίσης και για κάθε τέκνο σε μηνιαία βάση”.

Αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση όχι μόνο διατήρησε αλλά και αναβάθμισε τα ίδια στελέχη που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποπέμψει μετά την τραγωδία στο Μάτι. “Η άλλη όψη της ανικανότητας είναι η ιδιοτέλεια¨είπε σε άλλο σημείο ο κ Τσίπρας εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέρριψε το πόρισμα Γκολντάμερ γιατί δεν την βόλευε.
“Που ήταν το επιτελικό κράτος την ώρα της φωτιάς, εσείς δεν συγκεντρώσατε όλες τις εξουσίες στο γραφείο σας; Πού ήσασταν όταν καίγονταν για 10 μέρες οι Αδάμες, το Κρυονέρι μέχρι να έρθει στην Αττική η φωτιά” διερωτήθηκε επίσης ο πρόεδρος του  ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Θεωρώ ότι θα υπάρξει διαφορετικό μήνυμα στο 112. Όχι εντολή εκκένωσης από εσάς προς τους πολίτες, αλλά από τους πολίτες προς εσάς, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγή Φώφη Γεννηματά που πήρε μετά το λόγο μίλησε για “πρωτοφανή καταστροφή από τις πυρκαγιές” και πρόσθεσε ότι “αποδείχτηκε η ανικανότητα του δήθεν επιτελικού κράτους”.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας είπε ότι “είναι κρίσιμο να μην ξεχαστούν οι εγκληματικές ευθύνες. Μπορείτε να ζητάτε όσες συγγνώμες θέλετε, όμως εδώ μιλάμε για μια τεράστια οικολογική καταστροφή και καταστροφή λαϊκών περιουσιών”.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος είπε ότι  στις καταστροφικές πυρκαγιές «κάηκε το μέλλον περιοχών της χώρας» και πως «ζωή στα καμένα δεν θα υπάρχει για τα επόμενα δέκα χρόνια»Τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών έκλεισε  ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Τι προηγήθηκε

Τις προηγούμενες ημέρες σύσσωμη η αντιπολίτευση έθεσε ζήτημα για τη διαχείριση των πυρκαγιών και την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού. Η κυβέρνηση από την πλευρά της περιέγραψε το πλαίσιο στο οποίο επιθυμεί να επικεντρωθεί ο διάλογος των πολιτικών αρχηγών.

Στο αίτημα της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, για τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης των πολιτικών αρχηγών με αντικείμενο τη διαχείριση των πυρκαγιών, απάντησε ο πρωθυπουργός με αίτημα για συζήτηση στη Βουλή η οποία θα συμπεριλαμβάνει και την επόμενη μέρα.

Η συζήτηση έγινε με τη διαδικασία του άρθρου 142Α του Κανονισμού, “ Ανακοινώσεις και δηλώσεις της κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής”, το οποίο προβλέπει ότι “ για την έγκαιρη και υπεύθυνη πληροφόρηση και ενημέρωση της Βουλής, η κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού μπορεί, εκτός από τη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως, να ζητήσει οποτεδήποτε να κάνει ανακοινώσεις ή δηλώσεις ενώπιον της, για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος