Δ. Κουτσούμπας: Χρησιμοποιείτε την κλιματική αλλαγή για να καλύψετε ανεπάρκεια

Είναι κρίσιμο να μην ξεχαστούν οι εγκληματικές ευθύνες. Μπορείτε να ζητάτε όσες συγγνώμες θέλετε, όμως εδώ μιλάμε για μια τεράστια οικολογική καταστροφή και καταστροφή λαϊκών περιουσιών, τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για τις καταστροφικές πυρκαγιές του τελευταίου μήνα και το πρόγραμμα αποκατάστασης.

«Θέλουμε να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας και την αλληλεγγύη μας σε όσους έζησαν τον πύρινο εφιάλτη. Σε όλους όσοι είδαν να καταστρέφεται το σπίτι τους, ο τόπος τους και οι ζωές τους. Είμαστε μαζί στον αγώνα να σταθούν στα πόδια τους να πάρουν πίσω τις ζωές τους» τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ξεκινώντας την ομιλία του στην Βουλή.

«Μπορείτε να ζητάτε όσες συγνώμες θέλετε, να επικαλείστε λάθη και παραλείψεις, όμως εδώ δεν μιλάμε για ένα ακόμα καλοκαίρι με πολυήμερες φωτιές, αλλά μιλάμε για μια τεράστια καταστροφή. Πάνω από 1,2 εκατ. στρέμματα έχουν γίνει στάχτη» τόνισε ο γγ του ΚΚΕ.

«Η καταστροφή δεν οφείλεται σε επιμέρους λάθη ή παραλείψεις. Οι υπουργοί σας διαβεβαίωναν ότι φέτος έχει γίνει πρότυπη δουλειά, μια τομή για την αντιπυρική προστασία». Ωστόσο «Το πρόβλημα όμως βρίσκεται στην απουσία μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών. Λείπει ένα σύγχρονο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας, εξειδικευμένο σε κάθε δασικό σύμπλεγμα. Καμία κυβέρνηση δεν το έχει κάνει. Εκτός κι αν μας πει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι φεύγοντας από το Μαξίμου, άφησε σχέδιο στα συρτάρια», πρόσθεσε.

Και ο κ. Κουτσούμπας συνέχισε: «Ακούσαμε για κλιματική κρίση, λες και χρειάζεται πολύ μυαλό ότι αυτό πάντα ισχύει και θα ισχύει. Γι’ αυτό και ένα κράτος, για αυτά τα αρνητικά σενάρια πρέπει να προετοιμάζεται». Όμως «Το αστικό κράτος σας και η κυβέρνηση σας, επειδή πορεύονται με τα συμφέροντα των λίγων δεν παίρνει μέτρα προστασίας της ζωής, της περιουσίας γιατί τα θεωρεί κόστος».

«Για πείτε μας, λοιπόν, κύριε Μητσοτάκη και όλοι εσείς που έχετε κάνει «καραμέλα» την κλιματική κρίση και ορκίζεστε στο περιβάλλον»:

-Η κλιματική κρίση φταίει που φέτος στην Αττική δόθηκαν μόλις 30.000 ευρώ για δασικούς δρόμους;

-Η κλιματική κρίση φταίει που ο μέσος όρος ηλικίας των πυροσβεστών είναι 45-50 χρόνων, εξουθενωμένοι από τις τεράστιες μετακινήσεις και τη συνεχή επιφυλακή;

Στα Γεράνεια Όρη μετακινήσατε πυροσβέστες ακόμα κι από τον Έβρο. Και μετά σας φταίει η κλιματική κρίση. Σαν δεν ντρεπόμαστε!

Τέτοιες μεγάλες καταστροφές σαν τη φετινή είχαμε και πριν 30 χρόνια:

-Το 1988, 33 χρόνια πριν, κάηκαν στη χώρα μας 1,5 εκατομμύριο στρέμματα δασικής και γεωργικής γης.

-Το 1999, 22 χρόνια πριν, καταγράφηκαν οι περισσότερες πυρκαγιές των τελευταίων 25 ετών.

-Το 2000, 21 χρόνια πριν, ήταν η μεγαλύτερη καταστροφή, κάηκαν 1,6 εκατομμύρια στρέμματα.

Το ίδιο και με τις πλημμύρες:

-Τον Μάρτη του 1987, 34 χρόνια πριν, στις μεγάλες πλημμύρες είχαμε 10 νεκρούς.

-Τον Αύγουστο του 1990, μια άλλη μεγάλη πλημμύρα έπνιξε 5 ανθρώπους στην κεντρική Ελλάδα και τον Νοέμβρη του 1992, μια ισχυρή βροχή ισοπέδωσε την Καβάλα, καταστρέφοντας το 70% του οδικού της δικτύου και σκοτώνοντας 4 ανθρώπους.

Τότε βέβαια κανείς δεν μιλούσε ακόμα για την κλιματική αλλαγή ως το «τέλειο άλλοθι» για όλες τις καταστροφές.

Ακόμα και αν δεχτούμε ότι αυτές οι καταστροφές ήταν τα πρώτα σημάδια της κλιματικής αλλαγής, τί σας εμπόδισε όλους εσάς, που κυβερνήσατε επί 30 και πλέον χρόνια, να πάρετε μέτρα, να προσαρμόσετε σχέδια και υποδομές, ώστε να περιορίζονται οι ζημιές και να προστατεύεται ο λαός;

Η απάντηση είναι μία: Η πολιτική στήριξης των καπιταλιστικών κερδών σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αναμφίβολα την πρώτη ευθύνη σήμερα. Αλλά όλοι όσοι κυβερνήσατε, βρίσκεστε στο κάδρο των ευθυνών και όχι έξω απ’ αυτό.

Ποια κυβέρνηση, ενώ τα δάση αποτελούν το 65% του εδάφους της χώρας μας, έδωσε πάνω από το 0,04% του κρατικού προϋπολογισμού για τα δάση, την προστασία τους;

Ποια κυβέρνηση ενίσχυσε τα Δασαρχεία για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες ανάγκες της δασοπροστασίας;

Η ΝΔ, από τα 17,7 εκατ. ευρώ, που ζητούσαν τα Δασαρχεία όλης της χώρας για έργα αντιπυρικής θωράκισης, πίστωσε μόλις 1,7 εκατ. ευρώ, δηλαδή μόλις το 10% των αναγκών τους.

Κι εδώ, επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι δεν μπορεί να δικαιολογείται, γιατί επί των ημερών του, την περίοδο 2016 – 2019, έδωσε ακόμα πιο λίγα.

Για την προστασία του λαού από τις πυρκαγιές δεν έχετε -λέτε- χρήματα, αλλά για να χρηματοδοτείτε τόσα χρόνια την ελληνική αποστολή, που βρισκόταν στο Αφγανιστάν, βρίσκατε 300 εκατομμύρια το χρόνο.

Μάλιστα, δεν σας αρκούσε καν η 2η θέση που βρισκόσασταν στις ΝΑΤΟϊκές δαπάνες. Διαθέσατε 6,6 δισεκατομμύρια ευρώ για να φτάσετε στην κορυφή.

Ποια κυβέρνηση προχώρησε στην κατάργηση της αντιεπιστημονικής διάσπασης της δασοπροστασίας, με τον εγκληματικό, τον δολοφονικό διαχωρισμό της πρόληψης από τη δασοπυρόσβεση; Καμιά.

«Άμεση και καθολική 100% αποζημίωση για όλους τους πυρόπληκτους»

«Η ανακοίνωση της ΔΕΗ, που δίνει το δικαίωμα στους πληττόμενους να μην πληρώσουν τον τρέχοντα λογαριασμό, είναι κοροϊδία. Οι κάτοικοι, ΕΒΕ, αγρότες της περιοχής χρειάζεται να έχουν εξασφαλισμένο δωρεάν ρεύμα για όλο το διάστημα που θα χρειαστεί η πλήρης ανοικοδόμηση κατοικιών, επιχειρήσεων κλπ.

Αρκετές από τις οικογένειες που έχουν πληγεί έχουν παιδιά που σπουδάζουν. Απαιτείται, με ευθύνη του κράτους, να δοθεί μηνιαίο φοιτητικό επίδομα, να εξασφαλιστεί δωρεάν στέγαση – σίτιση – μετακίνηση – δωρεάν ίντερνετ, αναλώσιμα, βιβλία κ.λπ.

Με δυο λόγια, τίποτα λιγότερο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από τη γρήγορη, άμεση και καθολική 100% αποζημίωση για όλους τους πυρόπληκτους. Ειδικά για τους ρετσινάδες της Β. Εύβοιας απαιτείται η εξασφάλιση μόνιμης δουλειάς, με σύμβαση εργασίας, μισθό και δικαιώματα των ρετσινάδων για την αναδάσωση, συντήρηση του δάσους.

Απαιτούνται συνολικά μόνιμα και επαρκή μέτρα εισοδήματος σε αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, εργαζόμενους σε κάθε πληγείσα περιοχή.

Σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί απαιτούνται άμεσα, εκτεταμένα αντιδιαβρωτικά μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Εκπέμπουμε σήμα κινδύνου μπροστά στο φθινόπωρο και τον χειμώνα, ειδικά για την Εύβοια, που είναι ήδη επιβαρυμένη από προηγούμενες φυσικές καταστροφές και φαινόμενα. Προχωρήστε άμεσα σε όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά μέτρα», κάλεσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος