Δ. Κουτσούμπας: Το ν/σ είναι εργασιακή κόλαση — Παρεμβαίνει στην καρδιά των εργασιακών δικαιωμάτων

Για εκμετάλλευση των εργαζομένων κατηγόρησε ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, κατά την ομιλία του στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο, ενώ επέρριψε ευθύνες σε όλα τα κόμματα, τα οποία όπως είπε, είναι συνυπεύθυνα για την εξαθλίωση του εργατικού δυναμικού.

Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι το νομοσχέδιο δεν προστατεύει τον εργαζόμενο, καθώς – όπως ανέφερε- “δεν θα έχει πια καθόλου ελεύθερο χρόνο για την προσωπική του ζωή”. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη γυναίκα- μητέρα, που δεν θα έχει πια, χρόνο να βλέπει τα παιδιά της.

Παράλληλα, σημείωσε ότι ακόμη και αν ψηφιστεί ο νόμος αυτός, ούτε για μια στιγμή δεν θα νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των εργαζομένων και πρόσθεσε: “Δεν είναι απλά άλλο ένα αντεργατικό νομοσχέδιο, αλλά ένα συντριπτικό χτύπημα με την κατάργηση του οκταώρου και τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης. Παρεμβαίνει στην καρδιά των εργασιακών δικαιωμάτων, το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας. Η κατάργηση του ημερήσιου χρόνου εργασίας είναι εδώ και δεκαετίας στην καρδιά της ΕΕ. Θα το είχατε καταφέρει νωρίτερα αν στη χώρα μας δεν υπήρχαν αγώνες και αντιστάσεις που έβαλαν εμπόδια και καθυστέρησαν τέτοιες ρυθμίσεις”.
Και συνέχισε: “Πρόκειται για εργασιακή κόλαση. Δεν ορίζονται τα ωράρια με βάση το 24ωρο αλλά η εβδομάδα και ο μήνας. Προέρχεται από ρυθμίσεις που υπέγραψαν οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ Ξενογιαννακοπούλου και Ραγκούσης που τώρα αντιδράτε. Δεν υπάρχει κατοχύρωση του 8ωρου αλλά πλήρη κατάργησή του. Οι παραπάνω δύο ώρες δουλειάς που θα επιστρέφονται σε ρεπό, σημαίνουν δανεικά και αγύριστα. Σε λίγο θα μας πείτε ότι είναι δικαίωμα των εργαζομένων να εργάζονται τσάμπα και πως οι εργαζόμενοι δεν περιμένουν καν την ψήφισή του και ήδη κάνουν ουρά για να το εφαρμόσουν”.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν λαμβάνει υπόψη της τις εκθέσεις του ΠΟΥ για τις συνέπειες της υπερεργασίας 45 με 65 χρόνων με πάνω από 55 ώρες τη βδομάδα με πιθανότητες να πεθάνουν από εγκεφαλικό ή έμφραγμα. Κλείνετε το μάτι στους εργοδότες για απολύσεις ώστε να κρατήσουν μόνο όσους δεν θα πληρώνονται. Δίνετε κίνητρα για εύκολες και φτηνές απολύσεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος