Χάρτη με τουρκικό το μισό Αιγαίο και την Κρήτη παρουσίασε ο Μπαχτσελί – Καταδικαστέα ενέργεια, αμφισβητεί την κυριαρχία μας, λέει η Αθήνα

Άμεση και έντονη η αντίδραση της Αθήνας, μπροστά στο νέο αναθεωρητικό παραλήρημα της Άγκυρας. Ο ακροδεξιός κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, παραλαμβάνει από τους Γκρίζους Λύκους πίνακα με χάρτη, που εμφανίζει το μισό Αιγαίο και την Κρήτη να ανήκουν στην Τουρκία, προσθέτοντας ακόμα ένα κομμάτι στο ψηφιδωτό της αποχαλίνωσης από την πλευρά της γείτονος.

«Πρόκειται για ιδιαίτερα επιθετική και προκλητική ενέργεια και είναι απόλυτα καταδικαστέα», τονίζουν διπλωματικές πηγές.

«Δυστυχώς, αποτελεί μέρος της κλιμάκωσης της ακραίας ρητορικής από την Τουρκία, της οποίας είμαστε μάρτυρες σε καθημερινή βάση. Αναμένουμε την άμεση, κατηγορηματική και δημόσια αποδοκιμασία της απαράδεκτης αυτής πράξης αμφισβήτησης της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας μας», προσθέτουν.

«Η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις με προσοχή, σύνεση και αμέριστη μέριμνα. Είμαστε προετοιμασμένοι, καλύτερα από ποτέ, να διαχειριστούμε την τουρκική επιθετικότητα συνολικά… Επαγρυπνούμε, αλλά δεν φοβόμαστε και παραμένουμε ψύχραιμοι και αποφασισμένοι», δήλωσε στην Real news ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Τον αναθεωρητικό εκτροχιασμό της Τουρκίας καταδικάζει η αντιπολίτευση. Για «ακραία παράνομη και ανιστόρητη πρόκληση» κάνει λόγο ο κ. Κατρούγκαλος.

«Απέναντι σε αυτήν και σε ενδεχόμενη κλιμάκωση, η κυβέρνηση πρέπει να θέσει σαφείς κόκκινες γραμμές και να εξασφαλίσει απτή, όχι χλιαρή, στήριξη από τους συμμάχους μας. Όχι σε επιστροφή στο 2020», λέει ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Υπονομεύουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και θεωρούν το διεθνές δίκαιο κουρελόχαρτο», σημειώνει ο κ. Ανδρουλάκης.

«Είναι πλέον εμφανές ότι η πολιτική του κατευνασμού και των ίσων αποστάσεων θρέφει και δεν αποκρούει τον τουρκικό αναθεωρητισμό. Απαιτείται ευρωπαϊκή πολιτική αποτροπής. Με το εμπάργκο όπλων στην προμετωπίδα και από ευρωπαϊκά κράτη αλλά και από τις ΗΠΑ», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.

Χέρι-χέρι με την αποχαλίνωση Μπαχτσελί συμπορεύονται οι εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, που επαναφέρει στο προσκήνιο το σύνολο της προκλητικής ατζέντας της γείτονος.

«Ο Μητσοτάκης κάνει μια μεγάλη απρέπεια. Και προσπαθεί να υποθηκεύσει όλο το Κογκρέσο. Θα αφήσουμε τα πάντα στην άκρη και θα ασχοληθούμε με το τί λέει ο Μητσοτάκης τώρα; Ναι έχουν εκεί τους υποστηρικτές τους, αλλά το αμερικανικό Κογκρέσο ως το Κογκρέσο μιας ανεξάρτητης χώρας, εξετάζει τις διεθνείς συνθήκες και τις σχέσεις με την Τουρκία. Λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των ΗΠΑ και βλέποντας τον ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, πιστεύουμε ότι θα πάρουν τη σωστή απόφαση» δήλωσε ο Ακάρ.

Απέναντι στις επιδιώξεις της γείτονος για τα F-16 ορθώνεται το ισχυρό μέτωπο κατά της Τουρκίας μέσα στο Κογκρέσο.

Με επιστολή στον πρόεδρο Μπάιντεν, 35 Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί βουλευτές ζητούν να μην προχωρήσει σε πώληση, αλλά ούτε και σε εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος στόλου της Τουρκίας.

Έχει προηγηθεί, η κατάθεση δύο τροπολογιών από δέκα βουλευτές, με βάση τις οποίες απαγορεύεται στον πρόεδρο να προχωρήσει στην πώληση όπλων σε χώρα που συστηματικά παραβιάζει την εθνική κυριαρχία άλλης συμμαχικής χώρας.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος

Με κάθε ευκαιρία η Ελλάδα θέτει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων

Στην Ουάσιγκτον για σειρά πολύ σημαντικών επαφών φτάνει σήμερα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος ο οποίος την Πέμπτη θα δει τον ομόλογο του, αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού σε μια συγκυρία όπου η τουρκική επιθετικότητα και η εχθρική ρητορική προσλαμβάνουν ακραίες διαστάσεις.

Πέρα από τις επαφές που θα έχει και σε αλλά κέντρα λήψης αποφάσεων ο κ. Φλώρος θα πάει και στο Τέξας όπου θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin, εκεί βρίσκεται και η γραμμή παραγωγής των F-35.

Αμέσως μετά φτάνει στην Ουάσιγκτον και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιώτοπουλος για επίσημη συνάντηση με τον ομόλογο του Λόιντ Όστιν στο Πεντάγωνο.

Όλες αυτές οι επαφές είναι εξαιρετικής σημασίας καθώς δίνεται η δυνατότητα στην ελληνική πλευρά να θέτει ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα θέματα μας και τους προβληματισμούς μας στον αμερικανικό παράγοντα. Κάτι που δεν έχει την δυνατότητα να κάνει αντιστοίχως η Τουρκία.

Επομένως εκτιμάται ότι τις επόμενες εβδομάδες θα δούμε τον εκνευρισμό της να αυξάνεται ακόμη περισσότερο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος