Αθήνα προς Άγκυρα: Διάλογος με απειλές και εκβιασμούς δεν γίνεται

Διαρκές και σταθερό είναι το μήνυμα της Αθήνας στην Άγκυρα: Διάλογος δεν γίνεται με απειλές, εκβιασμούς και παράνομες δραστηριότητες στην περιοχή, παρά μόνο με απόλυτη προσήλωση στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Λίγες ώρες μετά την αιχμηρή απάντηση του Νίκου Δένδια στις… συμβουλές Τσαβούσογλου, με τον Ελληνα ΥΠΕΞ να καλεί τον Τούρκο ομόλογό του να εγκαταλείψει τις απειλές πολέμου εναντίον της Ελλάδας, ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, παίρνοντας τη σκυτάλη, θύμισε για μια ακόμα φορά τον πολύ κακό εαυτό της Τουρκίας και με νέα NAVTEX βγάζει το ORUC REIS για έρευνες σε περιοχή κυρίως της τουρκικής υφαλοκρηπίδας έξω από τον κόλπο της Αττάλειας.

Την ίδια στιγμή η Αθήνα ετοιμάζεται για την υποδοχή των 18 Γαλλικών αεροσκαφών RAFALΕ με τον τουρκικό Τύπο να βοά, τονίζοντας ότι αλλάζει η αεροπορική ισορροπία στον ουρανό του Αιγαίου.

Τα RAFALE θα φτάσουν στην Ελλάδα με πλήρες οπλικό πακέτο, ανάμεσα τους και ο πύραυλος αέρος- αέρος που κάνει την μεγάλη διαφορά στην εναέρια μάχη.

Για τον λόγο αυτό, αναμένεται στα μέσα Ιανουαρίου στην ελληνική πρωτεύουσα η υπουργός Αμυνας Φλοράνς Παρλί, για τις επίσημες υπογραφές απόκτησης από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία των 18 μαχητικών.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ βρέθηκε στην Λάρισα, κοντά στο προσωπικό που πέντε μήνες ήταν σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος θα μεταβεί και σε ακριτικά νησιά του Αιγαίου ώστε ν’ ανταλλάξει ευχές με το προσωπικό που παραμένει σε εγρήγορση σε κάθε σημείο της Ελλάδας.

«Όχι» του Βερολίνου σε ευρω-εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας

Με την Τουρκία να συνεχίζει το χαβά της και τις απειλές της, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, αφού παραδέχτηκε ότι οι διπλωματικές προσπάθειες δεν έφεραν μέχρι τώρα την επιθυμητή πρόοδο για συμμόρφωση της γειτονικής χώρας, απορρίπτει το ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων κατά της γειτονικής χώρας.

«Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν και τόσο εύκολο έναντι ενός νατοϊκού εταίρου. Γιατί έχουμε ήδη βιώσει μια φορά ότι ο νατοϊκός εταίρος Τουρκία, επειδή δεν έλαβε άλλους πυραύλους από τις ΗΠΑ, τους αγόρασε απλώς έπειτα στη Ρωσία», είπε ο Μάας.

Επόμενος σταθμός όπου οι Βρυξέλλες θα κληθούν να «βαθμολογήσουν» εκ νέου τη συμπεριφορά της Άγκυρας, είναι ο Μάρτιος και το Συμβούλιο Κορυφής. Ο Ζοζέπ Μπορέλ επιδιώκει ανακατεύθυνση των σχέσεων της Ε.Ε. με την γειτονική χώρα, σε διαφορετική περίπτωση η υιοθέτηση ισχυρών μέτρων σε βάρος της Άγκυρας θα βρεθεί εκ νέου στο τραπέζι.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος