Ερντογάν εκτός ορίων: Οι επιδιώξεις, το επικοινωνιακό σόου & η ελληνοαμερικανική συνεργασία 

Array

Σκληρή απάντηση της Αθήνας στο τουρκικό διάβημα προς τον Έλληνα Πρέσβη στην Άγκυρα για «την στρατικοποίηση των νησιών» στο Αιγαίο. Η ελληνική πλευρά απέρριψε εν τω συνόλω τις τουρκικές αιτιάσεις, καθώς είναι παντελώς αβάσιμες και δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο. O Τούρκος πρόεδρος- για ακόμη μία ημέρα – πάντως επιμένει στην εμπρηστική ρητορική και επανέρχεται στις κατηγορίες του.

Στον απόηχο της προκλητικής, αλλά και χωρίς απτά αποτελέσματα, παρουσίας του Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, η Τουρκία θέτει ξανά ζήτημα αποστρατικοποίησης στο Αιγαίο, εγκαλώντας τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα. Άμεση η απάντηση της ελληνικής διπλωματίας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές: «η ελληνική πλευρά απέρριψε εν τω συνόλω τις τουρκικές αιτιάσεις, καθώς είναι παντελώς αβάσιμες και δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο. Δεν είναι η Ελλάδα η χώρα η οποία απειλεί με πόλεμο τη γείτονα της (casus belli), ούτε έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλια της, όπως έχει κάνει η Τουρκία».

Η Ελλάδα σέβεται απολύτως τη Συνθήκη της Λωζάννης, ενώ η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την ελληνική εθνική κυριαρχία, τόνισε ο πρέσβης. Μόνο σήμερα καταγράφηκαν 96 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου, με ακόμα δύο υπερπτήσεις, πάνω από την Κίναρο. H Άγκυρα έφτασε στο σημείο να ζητήσει εξηγήσεις για το θέμα και από τον Αμερικανό πρέσβη.

Στον ίδιο επιθετικό τόνο κινήθηκε και πάλι ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, κατηγόρησε την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «ούτε αυτές οι συγκεντρώσεις στρατιωτικών δυνάμεων ούτε αυτές οι πολιτικές και οικονομικές στηρίξεις είναι αρκετές για να ανεβάσουν την Ελλάδα στο επίπεδό μας, αλλά αρκούν για να σύρουν την Ελλάδα στο βάλτο. Δεν θα παραλείψουμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας έναντι της Ελλάδας, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας[…] Οι προκλήσεις της Ελλάδας είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι για τους Έλληνες πολιτικούς, το ελληνικό κράτος, τον ελληνικό λαό και όσους τους χρησιμοποιούν ως μαριονέτες».

Χαρακτηριστικό του τουρκικού εκνευρισμού, το γεγονός ότι λίγες ώρες νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Ερντογάν άφηνε ανοικτή μια συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν, στην Πράγα όπου και θα ταξιδέψουν στις 6 Οκτωβρίου, με την Αθήνα πάντως να ξεκαθαρίζει ότι τέτοιο ενδεχόμενο δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

«Είδαμε τις δηλώσεις του κ. Καλίν. Δεν υπάρχει περαιτέρω ορατότητα προς την κατεύθυνση, την οποία περιγράφετε[…]Πάντοτε είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση αποτελεσματικά και ουσιαστικά επ’ ωφελεία των εθνικών μας συμφερόντων και των εθνικών μας δικαίων» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ο τουρκικός αναθεωρητισμός θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα του πρωθυπουργού, τόσο στην ετήσια συνάντηση της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο Ηράκλειο στις 27 Σεπτεμβρίου, όσο και τρεις ημέρες μετά, στο Αλικάντε της Ισπανίας, όπου στη Σύνοδο Κορυφής των μεσογειακών κρατών.

«Η συνεχής κατευθυνόμενη επανάληψη των fake news σε μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Τουρκία για στρατόπεδα τρομοκρατών στην Ελλάδα, δεν πρόκειται να έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Πρόκειται για μυθεύματα και το γνωρίζει όλος ο κόσμος» αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Nα σημειωθεί ότι στην Αρμενία θα βρεθεί την Τρίτη ο Νίκος Δένδιας.

Προκλητικός και πάλι ο Ερντογάν

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Αριάνα Φερεντίνου, είναι σαφές ότι ο πρόεδρος Ερντογάν δεν θα διστάσει να κλιμακώσει ακόμη περισσότερο την ρητορική του κατά της Ελλάδας, και να καταφύγει σε προκλήσεις και προσβολές κατά της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας αλλά και του ίδιου του ελληνικού λαού. Δεν είμαστε του ιδίου επιπέδου και δεν μπορούμε να συνομιλούμε ως ίσος προς ίσον, είπε, προβάλλοντας τη χώρα του ως μεγάλο παίκτη στη διεθνή διπλωματία και μια χώρα που η οικονομία της πηγαίνει από επιτυχία σε επιτυχία, άσχετα αν η πραγματικότητα λέει το αντίθετο.

Ο Τούρκος πρόεδρος ήταν ιδιαίτερα επιθετικός κατά της Ελλάδας και ήταν χαρακτηριστικό ότι δεν έκανε καμία νύξη για πιθανή συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο άμεσο μέλλον. Μάλιστα η κλήση του Έλληνα πρέσβη κ. Χριστόφορου Λάζαρη στο υπουργείο Εξωτερικών όπου του έγινε διαμαρτυρία για την φερόμενη μεταφορά τεθωρακισμένων οχημάτων σε Λέσβο και Σάμο, δείχνει ότι για οποιαδήποτε προσέγγιση των δυο πλευρών θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια.

Οι επιδιώξεις του Τούρκου προέδρου, το επικοινωνιακό σόου & η ελληνοαμερικανική συνεργασία 

Σύμφωνα με τον διπλωματικό αναλυτή της ΕΡΤ, Νίκο Μελέτη, η αναγωγή σε ζήτημα πρώτης γραμμής της απαίτησης για αφοπλισμό των ελληνικών νησιών, που ξεκίνησε συστηματικά από πέρυσι τον Ιούλιο με επιστολή στον ΟΗΕ και κλιμακώθηκε σταδιακά, δεν είναι τυχαία. Όπως ανέφερε: «η Τουρκία θεωρεί ότι είναι το δυνατό της χαρτί, παραβλέποντας φυσικά ότι το casus belli, η ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών, οι απειλές ότι θα έρθουν νύκτα, είναι ακριβώς αυτά τα στοιχεία που νομιμοποιούν και επιβάλλουν την ανάγκη για λήψη μέτρων άμυνας των νησιών.

Όμως η Τουρκία θέλει να στήσει ένα επικοινωνιακό περίβλημα που θα δικαιολογήσει ένα τυχαίο επεισόδιο, θέλει να συκοφαντήσει την Ελλάδα ότι αδιαφορεί για τις διεθνείς συνθήκες και ότι προκαλεί την ένταση και κυρίως, αυτό το βλέπουμε και από τις δηλώσεις Ερντογάν θέλει να υπονομεύσει την ελληνοαμερικανική στρατηγική συνεργασία.

Να πει δηλαδή στους Αμερικάνους ότι δεν μπορείτε να μας κόβετε από τα F-35 και να βάζετε όρους για τα F-16  ενώ συνεργάζεστε με την Ελλάδα. Μην της προσφέρετε εξοπλισμούς μην κάνετε εγκαταστάσεις εκεί γιατί η Ελλάδα είναι που προκαλεί τις εντάσεις. Θέλει να αντιστρέψει την πραγματικότητα. Και θα ήθελε πολύ να δει τα νησιά να αφοπλίζονται ώστε να είναι γυμνά απέναντι στην αποβατική στρατιά του Αιγαίου. Κάτι που προφανώς δεν θα συμβεί ποτέ».

«Τα μέτρα άμυνας στα νησιά είναι γνωστά εδώ και τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες όπως και οι λόγοι που τα επέβαλαν» συμπλήρωσε ο Νίκος Μελέτης και πρόσθεσε «οι πληροφορίες μου από καλά ενημερωμένη πηγή είναι ότι καμιά έκτακτη κίνηση η μετακίνηση υλικού δεν έχει γίνει από και προς τα νησιά, αλλά έχουμε σταθερά τις συνήθεις μεταφορές οχημάτων είτε για συντήρηση είτε για αντικατάσταση και τίποτε περισσότερο. Και να διευκρινίσουμε και κάτι ακόμη, έχουμε τις διαρκείς πτήσεις τουρκικών drones στο Αιγαίο και παράνομες υπερπτήσεις τις οποίες πραγματοποιούν όμως οι συγκεκριμένες φωτογραφίες εφόσον είναι αυθεντικές φυσικά μπορούν να έχουν ληφθεί από πτήση σε μεγάλο ύψος, εκτός ελληνικού εναέριου χώρου λόγω των δυνατοτήτων που έχουν τα drones.

O Νίκος Μελέτης, σημείωσε ότι κατά τις πληροφορίες του από διπλωματική πηγή στη διάρκεια της κλήσης του Έλληνα πρεσβευτή Χριστόδουλου Λάζαρη στο τουρκικό ΥΠΕΞ υπήρξε διάλογος κωφών, όπου οι δυο πλευρές απλώς επανέλαβαν τις γνωστές θέσεις τους.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος – Ανάλυση: Νίκος Μελέτης- Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος