Η τουρκική ακτοφυλακή για το συμβάν στη Σάμο: Κατηγορεί την Ελλάδα για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου

Η τουρκική ακτοφυλακή έβγαλε ανακοίνωση αλλά με μια αντιστροφή της πραγματικότητας και κατηγορεί την Ελλάδα για παραβίαση του διεθνούς δικαίου σχετικά με το περιστατικό ανοιχτά της Σάμου.

Η τουρκική ακτοφυλακή για το συμβάν στη Σάμο: Κατηγορεί την Ελλάδα για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου

Η τουρκική ακτοφυλακή αναφέρει, σύμφωνα με τον διπλωματικό συντάκτη της ΕΡΤ, Νίκο Μελέτη, ότι το επεισόδιο έγινε σε περιοχή ευθύνης για έρευνα και διάσωση της Τουρκίας και ότι πρώτα το ελληνικό σκάφος έκανε επίδειξη οπλισμού για αυτό υποχρεώθηκε και το τουρκικό να κάνει το ίδιο.

«Η Τουρκία όχι απλώς είναι ο αυτουργός των ροών προς τα ελληνικά νησιά, αλλά δημιουργεί προβλήματα και στην διάσωσή τους όταν προκύπτει κάποιο ναυάγιο. Η Άγκυρα διαχρονικά επιδιώκει να επεκτείνει αυθαίρετα την περιοχή ευθύνης της για την αρμοδιότητα έρευνας και διάσωσής μέχρι το μέσο του Αιγαίου, ώστε αυτή η επιχιερησιακή διχοτόμηση του Αιγαίου να ταυτίζεται με τις διεκδικήσεις. Και πολύ συχνα δημιουργεί σύγχυση και στα παραπλέοντα σκάφη τα οποία ενημερώνονται από το αρμόδιο Κέντρο του Πειραιά για την ύπαρξη ναυαγίου και αυτό καθιστά ακομη πιο δύσκολες τις επιχειρήσεις διάσωσης» αναφέρει ο δημοσιογράφος και συνεχίζει:

«Σήμερα ξεπέρασε κάθε όριο καθώς η τουρκική παρέμβαση εκτυλίχθηκε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Όμως και το σημερινό επεισόδιο δείχνει ότι οι εντολές που έχουν δοθεί στην τουρκική ακτοφυλακή δεν είναι η διάσωση των δυστυχισμένων ναυαγών, αλλά η προβολή των διεκδικήσεων της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας».


Σχετικά με την οργή του Ερντογάν για την στήριξη Σολτς στην Ελλάδα είπε: «Θα μπορούσε η Αθήνα να μπει στον πειρασμό να μιλήσει όπως ο κ. Ερντογάν και να ειρωνευθεί ότι τρέχει και παρακαλάει δεξιά και αριστερά για να ζητήσει την εύνοια των μεγάλων δυναμεων έναντι της Ελλαδας… Καθώς να θυμίσω, δεν στρέφεται μονο προς τον κ. Σολτς αλλα αντίστοιχα παράπονα κάνει διαρκώς ο κ. Ερντογάν πότε προς την Ουάσινγκτον πότε προς τις Βρυξέλλες ότι δεν κρατούν πολιτική ίσων αποστάσεων μεταξυ Ελλάδας και Τουρκίας. Την οποία βεβαιως εννοεί ως ανοχή στον αναθεωρητισμό του».

H ανακοίνωση της τουρκικής Ακτοφυλακής για το επεισόδιο νότια της Σάμου

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των ελληνικών αρχών την 1η Νοεμβρίου 2022, διατυπώθηκαν αβάσιμοι ισχυρισμοί ότι «κατά τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που πραγματοποιήθηκαν για τον εντοπισμό 8 αγνοουμένων στη θάλασσα νότια της Σάμου στις 31 Οκτωβρίου 2022, έγιναν επικίνδυνοι ελιγμοί από σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής, έγινε επίδειξη όπλων και εμποδίστηκαν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης ενώ το σκάφος εισήλθε στην ελληνική περιοχή ευθύνης και στα χωρικά ύδατα».

Πληροφορίες για το εν λόγω περιστατικό παρουσιάζονται παρακάτω.

Στις 31 Οκτωβρίου 2022, όταν διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα και στοιχεία της FRONTEX εκτελούσαν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στα νότια της Σάμου για τον εντοπισμό αγνοουμένων, ανατέθηκε αμέσως σε σκάφος του (Τουρκικού) Λιμενικού να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε διεθνή ύδατα και εντός της τουρκικής περιοχής έρευνας και διάσωσης.

Στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που πραγματοποιήθηκαν από την Ελλάδα και τα στοιχεία του FRONTEX, οι ελληνικές αρχές ενημερώθηκαν ότι η Διοίκηση της Τουρκικής Ακτοφυλακής ήταν έτοιμη να συνεργαστεί και να υποστηρίξει σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση του Αμβούργου του 1979 για τη Ναυτική Έρευνα και Διάσωση, αλλά οι ελληνικές αρχές απάντησαν ότι δεν χρειάζονταν καμία βοήθεια από τα μέσα της τουρκικής ακτοφυλακής.

Μετά από ειδοποίηση στο σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής ότι εντοπίστηκε νεκρός στη θάλασσα από το εμπορικό πλοίο «PETRO BULK-1» με σημαία St.Kitts & Nevis, το οποίο συμμετείχε στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στα νότια της Σάμου στις 11:20, 01 Νοεμβρίου 2022, σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής εστάλη στην αναφερόμενη τοποθεσία. Το πτώμα που εντοπίστηκε ανασύρθηκε από τη θάλασσα στις 11:35 και μεταφέρθηκε στο λιμάνι του Κουσάντασι προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες.

Προκειμένου να αποφευχθεί η ανάσυρση της εν λόγω σορού από τη θάλασσα, το ελληνικό σκάφος της ακτοφυλακής κλάσης Rafnar πλησίασε πολύ κοντά στο σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής και έγινε επίδειξη όπλου στο πλήρωμα της τουρκικής ακτοφυλακής από το ελληνικό πλήρωμα του σκάφους. Στη συνέχεια το πλήρωμα της τουρκικής ακτοφυλακής ανταποκρίθηκε με τον ίδιο τρόπο.

Σε αντίθεση με ό,τι ισχυρίστηκαν οι ελληνικές αρχές, ο νεκρός μεταφέρθηκε από το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής στην τουρκική περιοχή έρευνας και διάσωσης και στα διεθνή ύδατα όπως ανακοινώθηκαν στον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοϊας (IMO) σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση του Αμβούργου του 1979 για την Έρευνα και Διάσωση στη Θάλασσα.

Είναι προφανές ότι η στάση που υιοθέτησε το προσωπικό της Ελληνικής Ακτοφυλακής κατά την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που έχει ως μοναδικό σκοπό τη διάσωση ανθρώπινων ζωών, η οποία διεξάγεται σε διεθνή ύδατα στην τουρκική περιοχή έρευνας και διάσωσης, είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε επίπεδο που πλήττει τη συνείδηση ολόκληρης της παγκόσμιας κοινής γνώμης.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος