Διπλή πρόκληση της Τουρκίας στο Αιγαίο – Οργή Ερντογάν για την στήριξη Σολτς στην Ελλάδα

Η ένταση που επιχειρεί η Τουρκία έναντι της Ελλάδας μεταφέρθηκε σήμερα στα νερά του Αιγαίου. Μια τουρκική ακταιωρός προσπάθησε να προκαλέσει φθορά σε σκάφος του Λιμενικού, ενώ προέβη και σε επίδειξη οπλισμού. Και όλα αυτά μπροστά σε ιταλικό σκάφος της Fronτex. Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, ο Μπαχτσελί, απειλούσε ευθέως την Ελλάδα λέγοντας ότι «ο γίγαντας ξύπνησε και δεν αστειεύεται».

Καθαρό μήνυμα για την αδιαπραγμάτευτη κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών και για σεβασμό του διεθνούς δικαίου, εξέπεμψε ο πρωθυπουργός από την Εσθονία.

Επικίνδυνοι ελιγμοί

Την ένταση στο πεδίο μεταφέρει η Άγκυρα, καθώς την ώρα που νότια της Σαμιοπούλας βρισκόταν σε εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης 12 μεταναστών προερχόμενων από τα παράλια της Τουρκίας, η ακταιωρός της γείτονος που φαίνεται στην εικόνα πραγματοποιεί επικίνδυνους ελιγμούς κατά περιπολικού σκάφους του Λιμενικού, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

«Ενώ το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προσέγγισε την ακταιωρό προκειμένου να της επισημάνει ότι έχει παραβιάσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα, η τουρκική ακταιωρός προσπάθησε να προκαλέσει φθορά στο σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ παράλληλα προέβη σε επίδειξη οπλισμού» αναφέρει η ανακοίνωση του Λιμενικού.

Νωρίτερα παραπλέον φορτηγό πλοίο που είχε δεσμευτεί στην έρευνα από τις ελληνικές αρχές, παραβλέποντας ότι βρισκόταν εντός ελληνικών χωρικών υδάτων και παραβιάζοντας τους κανόνες έρευνας, παρέδωσε μια σορό που εντοπίστηκε στην περιοχή σε τουρκική ακταιωρό. Σύμφωνα με το Λιμενικό, το περιστατικό της παρενόχλησης έγινε ενώπιον ιταλικού σκάφους της FRONTEX, το οποίο ενημέρωσε τον Οργανισμό.

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης, υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε: «Αφενός η Τουρκία εξακολουθεί να επιτρέπει στα κυκλώματα των αδίστακτων διακινητών να στέλνουν συνανθρώπους μας στο θάνατο, με την Ελλάδα να σώζει όσο περισσότερους μπορεί και αφετέρου, σκάφος της Τουρκικής ακτοφυλακής, προκαλεί, εισερχόμενο στα Ελληνικά Χωρικά Ύδατα, επιθυμώντας ίσως να προκαλέσει κάποιο επεισόδιο».

Κοινό μήνυμα Ελλάδας-Εσθονίας: Καταδικάζουν την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού

Διπλή πρόκληση της Τουρκίας στο Αιγαίο – Οργή Ερντογάν για την στήριξη Σολτς στην Ελλάδα
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Σε παράλληλο επίπεδο και μετά τις ευθείες καταγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Λιθουανία ότι η Τουρκία στέλνει μετανάστες και πρόσφυγες στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός επανήλθε, από κοινού με την Εσθονή ομόλογό του.

«Πρέπει πάντα να καταδικάζουμε τα κράτη που εργαλειοποιούν ανοιχτά τους μετανάστες για να αποκτήσουν γεωπολιτική επιρροή» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Με την Κάγια Κάλας, πρωθυπουργό της Εσθονίας να δηλώνει απο την μεριά της: «Η Ελλάδα ως ευρωπαϊκή χώρα με εξωτερικά σύνορα γνωρίζει πολύ καλά τις προκλήσεις που προκύπτουν από τις μεταναστευτικές ροές. Η αλληλεγγύη μας είναι ξεκάθαρη».

Σαφής στήριξη στο μεταναστευτικό από τον βασιλιά της Ολλανδίας, ο οποίος απάντησε σε ερώτηση της ΕΡΤ: «Σε μια Ευρώπη που δεν υπάρχουν σύνορα, τα σύνορα της Ελλάδας είναι και ολλανδικά σύνορα, εδώ στα νοτιοανατολικά. Άρα αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε μαζί».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε από το Ταλίν τις τουρκικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, επανέλαβε την προσήλωση της Αθήνας στη νομιμότητα, ενώ δεν παρέλειψε να παραλληλίσει τον τουρκικό με τον ρωσικό αναθεωρητισμό, ο οποίος προβληματίζει εντόνως τους Εσθονούς.

Σφοδρή ενόχληση του Τούρκου Προέδρου, μετά την καταδίκη του τουρκικού αναθεωρητισμού από τον Γερμανό καγκελάριο στην Αθήνα.

Η τουρκική προεδρία αναφέρει ότι:

«Ο πρόεδρος Ερντογάν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς. Εκφράζοντας την προσδοκία του από τη Γερμανία να επιστρέψει στην ουδέτερη στάση της ως προς τις τουρκο-ελληνικές σχέσεις, ο Πρόεδρος Ερντογάν σημείωσε ότι ο διάλογος μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει ν’ αποκτήσει νέα πνοή».

Προκλήσεων συνέχεια από τον εθνικιστή εταίρο του Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος δήλωσε: «Εδώ βλέπετε με τον πύραυλο μας το typhoon που δίνει εμπιστοσύνη στους φίλους μας , την ίδια στιγμή δίνει και το κατάλληλο μήνυμα στις φωλιές των εχθρών μας. Η Τουρκία δεν αστειεύεται».

Έντονη ήταν η αντίδραση του Νίκου Δένδια: «Aπορρίπτουμε και καταδικάζουμε ακραίες δηλώσεις. . Η χώρα μας δεν πτοείται από προκλήσεις και απειλές. Προκειμένου να αποφύγουμε την κατάσταση που ζούμε σήμερα στην Ουκρανία, πρέπει να υψωθεί ένα φράγμα απέναντι σε κάθε αναθεωρητισμό».

Με επιστολή του στις Επιτροπές Αμυντικών Υποθέσεων της Βουλής και της Γερουσίας, ο βουλευτής Κρις Πάπας ζητάει να διατηρηθεί η τροπολογία του για την υπό σαφείς όρους επανεκκίνηση του προγράμματος των F-16 προς την Τουρκία.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος 

ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος