Βουλή: Ευρεία πλειοψηφία εξασφάλισε το νομοσχέδιο για τα εξοπλιστικά

Ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή εξασφάλισε το νομοσχέδιο για την αμυντική θωράκιση της χώρας. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν η ΝΔ, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση. «Παρών» δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Καταψήφισαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Οι τρεις συμβάσεις προμήθειας των Rafale, των φρεγατών και των τορπιλών συζητήθηκαν στη Βουλή, στη σκιά του ουκρανικού ζητήματος και των τουρκικών προκλήσεων.

«Ό,τι απειλείται, δεν αποστρατικοποιείται», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, κλείνοντας τη μαραθώνια συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας.

«Τα Rafale θα σκεπάσουν με τα όπλα τους και τα φτερά τους όλο το Αιγαίο. Και τα νησιά εκείνα επί των οποίων η Τουρκία, με την προκλητική και αναθεωρητική στάση της, εγείρει ζητήματα αποστρατικοποίησης. Να το πω και αυτό, μια φορά και από αυτό το βήμα. Το έχω πει: Ό,τι απειλείται δεν αποστρατικοποιείται. Είναι τέσσερις λέξεις, με πολύ ξεκάθαρο νόημα», είπε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας και πρόσθεσε:«Πάνω από τα νησιά, αυτά που απειλούνται- και άρα η Ελλάδα έχει νόμιμο δικαίωμα, ορισμένο από τον καταστατικό χάρτη  του ΟΗΕ, να πάρει κάθε πρόσφορο μέτρο, για την άμυνά τους- στοιχείο της άμυνας τους είναι και η ομπρέλα που θα αναπτύξουν τα υπερσύγχρονα Rafale, με τα όπλα, τα φτερά τους και με Έλληνες χειριστές στο πιλοτήριο, με ελληνικά διακριτικά στα φτερά αυτά».

Στο πλαίσιο της συζήτησης, υπήρξε και αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη φράση που χρησιμοποίησε ο τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας ότι η «άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός».

Απαντώντας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι για το κυβερνών κόμμα αυτοσκοπός είναι η άμυνα της χώρας και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώσει αν συμφωνεί με τη φράση του Γιώργου Τσίπρα.

Ο κ. Μητσοτάκης επίσης στηλίτευσε το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει «παρών» επί της αρχής του νομοσχεδίου λέγοντας ότι το «παρών» είναι «απών».

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην απομονώνει μία φράση για να επιτεθεί στην αντιπολίτευση, ενώ σημείωσε ότι είναι ύβρις να κομπάζει η κυβέρνηση για τις εξοπλιστικές δαπάνες και ότι είναι θράσος να κουνάει το δάχτυλο στην αντιπολίτευση επειδή δεν της δίνει λευκή επιταγή.

«Στηρίζουμε τις συμφωνίες για την αγορά των αεροπλάνων Rafale και των φρεγατών Belharra, όπως στηρίξαμε και την Ελληνογαλλική Αμυντική Συμφωνία, για να έχουμε όλα τα μέσα περιφρούρησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης για τις συμφωνίες αγοράς των ανωτέρω.

«Ψηφίζουμε τις συμβάσεις παρά της εύλογες και τεκμηριωμένες ενστάσεις, σημείωσε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης.

«Από την εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια πηγάζει και η αναγκαιότητα η χώρα να παραμένει στη δεύτερη θέση των ΝΑΤΟϊκών δαπανών και εδώ “κουμπώνουν” τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα με τα αεροσκάφη και τις φρεγάτες», επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στην τοποθέτησή του στη Βουλή στη συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορά στην αμυντική θωράκιση της χώρας.

«Οι σημβάσεις είναι επιτακτική ανάγκη για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων» επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, προσθέτοντας ακόμα: «Η κυβέρνηση δεν διεκδικεί τίποτα. Συνεχώς υποχωρεί».

Ρεπορτάζ: Λάμπρος Παναγιώτου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος