K. Μητσοτάκης: Η άμυνα της χώρας είναι o υπέρτατος αυτοσκοπός

Aμυντική επιλογή με πολιτικό περιεχόμενο, εθνική απόφαση με διεθνή προσανατολισμό χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, την κύρωση  των συμβάσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για την απόκτηση έξι επιπλέον πολεμικών αεροσκαφών Rafale,  3+1 φρεγατών Belharra, και των τορπιλών για τα υποβρύχια 214 και επεσήμανε πως “Το μήνυμα που καλείται να εκπέμψει, σήμερα το Ελληνικό Κοινοβούλιο είναι ένα μήνυμα ενότητας και εθνικής ευθύνης”. Όπως υπογράμμισε για μεν τις φρεγάτες η πολιτεία απεδέχθει τις εισηγήσεις του επιτελείου του Πολεμικού ναυτικού για δε τα πολεμικά Rafale τις εισηγήσεις των Ελλήνων Ικάρων ενώ ανέφερε πως τα Rafale, μοιράζονται την ίδια επιχειρησιακή λογική με τις φρεγάτες Belharra

“Καλείται η εθνική αντιπροσωπεία να ολοκληρώσει με την ίδια ακρίβεια και ταχύτητα τα προγράμματα οπλικών συστημάτων που το υπουργείο Άμυνας επεξεργάστηκε τόσο γρήγορα” τόνισε ο πρωθυπουργός.

Το κύριο μέρος των συμβάσεων, τόνισε ο πρωθυπουργός, αφορά τις φρεγάτες Belharra «οι οποίες έρχονται να ανανεώσουν τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού στόλου» που καθυστέρησε λόγω της δεκαετούς κρίσης. Διαβεβαίωσε ότι επιφάνεια και βυθός των θαλασσών θωρακίζονται απόλυτα, καθώς «οι νέες φρεγάτες συνεργάζονται με τα νέα μαχητικά Rafale και με τα ανυποβρυχιακά ελικόπτερα Ρόμεο».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ταυτόχρονα θα γίνει και η προμήθεια τορπιλών νέου τύπου, ενώ οι νέες φρεγάτες θα είναι έτοιμες να υποδεχθούν δίπλα τους 4 μικρότερα πλοία επιφάνειας, «με γνώμονα πάντα τις εισηγήσεις του ναυτικού μας». Οι σχετικές αποφάσεις, θα ληφθούν έως το τέλος του καλοκαιριού.

«Πρόκειται για ένα συνεκτικό και καλά διαρθρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο που απλώνεται και στους 3 κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, αφού προβλέπονται και σημαντικές πρόνοιες για τον στρατό ξηράς», τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι τα νέα πλοία θα φτάσουν στην Ελλάδα νωρίς, καθώς παρεμβλήθηκαν στη σειρά παραγωγής του ναυπηγικού προγράμματος για το γαλλικό στόλο.

«Χάρη στις επίπονες προσπάθειες της Αθήνας και στην κατανόηση του Παρισιού, οι τιμές αγοράς είναι εξαιρετικά ευνοϊκές πολύ χαμηλότερες από τις αρχικές», ανέφερε. Τόνισε ότι η συμφωνία συγκροτεί  ένα υπόδειγμα τεχνικής και οικονομικής διακρατικής συνεργασίας.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι σύντομα στο Αιγαίο θα περιπολούν τα πιο εκσυγχρονισμένα Rafale κάτι που δίνουν στη χώρα μας σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα απέναντι σε όσους επιβουλεύονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την έκπληξή του για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ που από τη μια λέει «ναι» στις φρεγάτες και τις τορπίλες και «όχι στα Rafale.

Απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα τον κάλεσε να διευκρινίσει τις δηλώσεις του Γιώργου Τσίπρα πως «η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός», με αποτέλεσμα να υπάρξουν αντιδράσεις από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Για αυτή την παράταξη η Άμυνα της χώρας είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ζήτησε ενότητα, ωριμότητα και θετική συμβολή, σημειώνοντας ότι υπάρχουν άλλα πεδία για κομματικούς διαξιφισμούς.

«Τώρα είναι μια ευκαιρία να στείλουμε μήνυμα συμπαράταξης και δυναμικής ετοιμότητας για όποιον επιδιώξει να βρεθεί απέναντί μας. Πάνω από όλα να εκπέμψουμε ένα αισιόδοξο μήνυμα ότι κάθε πολιτική διαφωνία σταματά εκεί που ξεκινά το συμφέρον της πατρίδας. Σε τέτοιες επιλογές δεν υπάρχουν κ. Τσίπρα ταλαντεύσεις. Ακόμα και το “παρών” σημαίνει “απών”», είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός».

Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα απαριθμώντας σειρά συμφωνιών που είτε καταψήφισε, είτε δήλωσε παρών ο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «μην απορείτε γιατί σας αποκαλούμε εθνική παραφωνία σε μια κρίσιμη εθνική συγκυρία για τη χώρα» και τόνισε «Έχετε χρόνο, αλλάξτε την ψήφο σας.

Ανακοίνωσε την απαλλαγή από κάθε φόρο των πτητικών και των καταδυτικών επιδομάτων, ώστε να ανακουφιστούν οι ένστολοι από μια πολύχρονη αδικία σε βάρος τους.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι την 1η Μαΐου θα ανακοινωθεί νέα αύξηση του κατώτατου μισθού «πολύ υψηλότερη της πρώτης». Διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση η επιδότηση σε λογαριασμούς νοικοκυριών επιχειρήσεων και αγροτών ενώ προανήγγειλε νέα μείωση στα φορολογικά βάρη, με πρώτη προτεραιότητα τα πιο αδύναμα νοικοκυριά.

Για τις τρεις δεσμεύσεις τις κυβέρνησης αναφορικά με την στήριξη των νοικοκυριών είπε συγκεκριμένα

“Πρώτον, θα συνεχιστεί, για όσο χρειαστεί η επιδότηση σε λογαριασμούς νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών. Ήδη έχουν διατεθεί γι’ αυτό 2 δισ. ευρώ, με ειδικές πρόνοιες για τους πιο αδύναμους.

Δεύτερον, 1η Μαΐου, όπως έχουμε δεσμευτεί, θα ανακοινωθεί νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, πολύ υψηλότερη της πρώτης.

Τρίτον, τα βάρη από τους φόρους θα εξακολουθήσουν να μειώνονται, δίνοντας πάντα πρώτη προτεραιότητα στην ανακούφιση των πιο αδύναμων νοικοκυριών, όπως πράξαμε με την πρόσφατη ανακοίνωση για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ”

Η πολιτική σημασία των συμβάσεων

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ουσία του νομοσχεδίου και στην πολιτική του βαρύτητα λέγοντας ότι η Γαλλία δεν είναι μόνο σταθερός σύμμαχος, αλλά είναι και πυρηνική δύναμη και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

“Είναι το ευρωπαϊκό κράτος που σήμερα διαθέτει την πιο προηγμένη αμυντική τεχνολογία και τεχνογνωσία. Στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ενισχύει το ατλαντικό ενδιαφέρον για τη Μεσόγειο. Ενώ και οι θέσεις του Προέδρου Macron υπέρ της ευρωπαϊκής Στρατηγικής Αυτονομίας αναβαθμίζουν το ρόλο της Γαλλίας στην προοπτική της επόμενης μέρας της ηπείρου μας. Η Αθήνα, έτσι, συγχρονίζοντας το βηματισμό της με το Παρίσι, δεν δίνει απλώς έναν πιο επιχειρησιακό χαρακτήρα σε μία συμμαχία που υπηρετεί αμυντικές προτεραιότητες αποκλειστικά του εθνικού της πεδίου. Αντίθετα, τη διευρύνει σε συγκοινωνούντα γεωπολιτικά επίπεδα: στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η σημασία της οποίας αναδεικνύεται τώρα και στην κρίση στην Ουκρανία.

Κυρίως, όμως, στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπου οι κοινές δράσεις των δύο χωρών την καθιστούν πλέον ένα χώρο ενδιαφέροντος όλου του Δυτικού κόσμου” είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Επισήμανε ιδιαίτερα τη συγκυρία λέγοντας ότι δεν είναι τυχαίο ότι η στρατηγική εταιρική σχέση και η διμερής συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής που αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της, όσο και αυτό το εθνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα με τη Γαλλία, θεμελιώθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, αλλά ολοκληρώνονται φέτος με τα ρητορικά πυροτεχνήματα των γειτόνων να κλιμακώνονται.

Οικονομικός ρεαλισμός στις αποφάσεις

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για “συνάντηση του ώριμου πατριωτισμού και οικονομικού ρεαλισμού” στις συμβάσεις του νομοσχεδίου και εξήγησε:

“Πράγματι, το υψηλό κόστος της αναγκαίας αμυντικής θωράκισης δεν ξεπερνά σε καμία περίπτωση τις αντοχές της εθνικής οικονομίας. Κάτι που προφανώς οφείλεται στη συνετή διαπραγμάτευση όσων χειρίστηκαν την πρώτη, αλλά και στην απόδοση της δεύτερης παρά τις αντιξοότητες της πανδημίας. Και βέβαια κάτι που αποτυπώνει τη θέση αυτής της κυβέρνησης, ότι η ευημερία του πολίτη και η ασφάλεια της πατρίδος είναι διαρκείς αλλά και παράλληλες προτεραιότητες.

Η εναρμόνιση των αναγκών της κοινωνίας με τα δημοσιονομικά περιθώρια αποκτά επίκαιρη σημασία, τώρα, καθώς οι αναταράξεις στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά πολιορκούν το διαθέσιμο εισόδημα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος