Αναχώματα στις προκλήσεις – Ηχηρή απάντηση της ΠτΔ σε Τούρκο βουλευτή

Λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής κι ενώ ανώτατες πηγές της ελληνικής διπλωματίας εμφανίζονται ικανοποιημένες από την αυστηρή αναφορά κατά του τουρκικού αναθεωρητισμού που συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο συμπερασμάτων των 27, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε ηχηρή απάντηση σε Τούρκο βουλευτή, ο οποίος αμφισβήτησε στο Συμβούλιο της Ευρώπης την προσήλωση της Ελλάδας στο Διεθνές Δίκαιο και το Δικαστήριο της Χάγης.

«Η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει την υποχρεωτική δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σύμφωνα με το άρθρο 36 του καταστατικού του ήδη από το 1994. Το 2015 η χώρα μου ανανέωσε την αναγνώριση… Αντιθέτως η Τουρκία γνωρίζουμε δεν έχει αναγνωρίσει την ως άνω δικαιοδοσία του δικαστηρίου» τόνισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στο ενεργό δίπολο της τουρκικής προκλητικότητας, αφενός δηλαδή στην αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας, αφετέρου στη νέα προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού στάθηκε ο Νίκος Δένδιας, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να δρα ψύχραιμα και με πυξίδα το Διεθνές Δίκαιο.

Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών: «είμαστε μάρτυρες μιας προσπάθειας αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας, μιας προσπάθειας σπίλωσης της εικόνας της Ελλάδας, αλλά και μιας προσπάθειας αμφισβήτησης στο πεδίο, με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά εδάφη, αλλά και με παραβιάσεις του εναερίου χώρου και των ελληνικών χωρικών υδάτων. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε καμία χώρα να συνεχίσει να προβάλλει ψευδείς θεωρίες και ψευδείς ειδήσεις. Στο πλαίσιο αυτό αναμένουμε την αλληλεγγύη των εταίρων μας».

Σε ευθυγράμμιση με την ευρωπαϊκή θέση ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, ανέδειξε την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής κυριαρχίας όλων των μελών της Ένωσης.

«Οι σημερινές προκλήσεις ασφαλείας υπογραμμίζουν την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών της Ευρώπης» δήλωσε ο Πίτερ Σιγιάρτο.

Απαράδεκτος ο τουρκικός επεκτατισμός κατά τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, καλώντας τους Ευρωπαίους σε εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας.

«Είναι απαράδεκτο και προκλητικό η Άγκυρα να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο και να θέτει ζήτημα της κυριαρχίας της επί των νησιών της. Η στάση αυτή, θα έπρεπε να οδηγήσει τα κράτη-μέλη να συζητήσουν την επιλογή του εμπάργκο» ανέφερε ο Μάνφρεντ Βέμπερ.

Τη σημασία ύπαρξης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Άγκυρα επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας: «κίνδυνος εμπλοκής πάντα υπάρχει και υπάρχει ακόμα και από ένα ατύχημα, αλλά αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι να γίνει ένα ατύχημα και να υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας και αυτό το ατύχημα να αποσοβηθεί και πόσο δύσκολο είναι να μην υπάρχει κανένας δίαυλος επικοινωνίας».

Τηρώντας πάντα την πολιτική ίσων αποστάσεων ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ χαρακτηρίζει πολύτιμους συμμάχους Ελλάδα και Τουρκία, υπενθυμίζοντας την ετοιμότητα της Δύσης να αποτρέψει μια πιθανή ελληνοτουρκική σύγκρουση.

«Το ΝΑΤΟ έχει δημιουργήσει έναν μηχανισμό αποφυγής σύγκρουσης, τον οποίο χρησιμοποιήσαμε το 2020 για να καθιερώσουμε περισσότερη διαφάνεια και να αποτρέψουμε τη δημιουργία ενός ανεξέλεγκτου σπιράλ εντάσεων. Είμαστε έτοιμοι να το ξανακάνουμε» επισήμανε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Οι συμμαχίες και η αναβαθμισμένη γεωπολιτική θέση της, καθιστούν την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με τον Μαργαρίτη Σχοινά.

«Η Ελλάδα εξάγει σταθερότητα και ασφάλεια δεν καταναλώνει. Όχι απλώς δεν ανησυχώ, αλλά αντιθέτως θα πρέπει να κοιτάμε τους γείτονες με περισσότερη αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος