Αν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα Μπελέρη, η Ελλάδα δεν θα συναινέσει στην ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας

Το θέμα ανάληψης καθηκόντων από το Φρέντι Μπελέρη ως Δημάρχου Χιμάρρας και το δικαίωμά του σε μία δίκαιη δίκη, δεν είναι ελληνο-αλβανικό ζήτημα, αλλά θέμα σεβασμού του κράτους δικαίου που αποτελεί την κορωνίδα της ενταξιακής διαδικασίας, τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης Δυτικών Βαλκανίων, επαναλαμβάνοντας την πάγια ελληνική θέση ότι η χώρα μας υπήρξε και παραμένει από τους πρωτεργάτες της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.

Η Αθήνα έχει ήδη διαμηνύσει επανειλημμένα, ότι δεν θα συναινέσει στην ενταξιακή διαδικασία εάν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας, λίγες ώρες μετά την εκλογή του, συνελήφθη και προφυλακίστηκε με την κατηγορία για εξαγορά ψήφων, ενώ το δικαστήριο απέρριψε εκ νέου το αίτημα Μπελέρη πριν λίγες μέρες, να του δοθεί άδεια προκειμένου να ορκιστεί και να αναλάβει καθήκοντα.

Την ίδια ώρα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς στέλνει σαφή μηνύματα στήριξης στα Τίρανα, ζητώντας να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας, ακόμη και με τη διαδικασία της ειδικής πλειοψηφίας.

Η γερμανική στάση στερείται περιεχομένου, σχολίασε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Τάσος Χατζηβασιλείου, διεθνολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας: «Οι συνθήκες δεν επιτρέπουν σήμερα να προχωρήσει η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα η ενταξιακή πορεία των κρατών που είναι στον προθάλαμο της αναμονής, χωρίς ομοφωνία, δηλαδή η πρόταση για ειδική πλειοψηφία στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, δεν μπορεί να υλοποιηθεί υπό το παρόν νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».


Σταθερή δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η προσχώρηση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στους κόλπους της, αλλά αναμένονται από αυτές τις χώρες περισσότερες μεταρρυθμίσεις, ειδικά στον τομέα του κράτους δικαίου και στον τομέα της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ρεπορτάζ: Kατερίνα Φρύσσα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος