Αλ. Τσίπρας στη Βουλή: Φτιάχνουν ιδιωτικό ΕΣΥ, όπου αν έχεις κομπόδεμα θα σωθείς

Για «υποκρισία», «δογματισμό» και «νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για το ΕΣΥ. Ο Αλ. Τσίπρας εξαπέλυσε κατά μέτωπον επίθεση στον πρωθυπουργό υποστηρίζοντας πως επιχειρεί να ιδιωτικοποιήσει τη λειτουργία του ΕΣΥ, όπως επιχείρησε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης «πριν από 30 χρόνια», χωρίς όμως να το επιτύχει. Στην ομιλία του υπογράμμισε πως η κυβέρνηση αντί για νέο ΕΣΥ μετά την πανδημία φτιάχνει ιδιωτικό ΕΣΥ όπου αν έχεις κομπόδεμα θα σωθείς.

«Το σημερινό νομοσχέδιο αποδεικνύει τη βαθιά δογματική και ιδεοληπτική προσέγγιση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και πόσο βαθιά υποκριτές υπήρξατε τις ημέρες της πανδημίας που μιλάγατε για ΕΣΥ», είπε χαρακτηριστικά και επανέλαβε την πάγια κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η ελληνική κυβέρνηση διατήρησε «τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες» της παρά το μάθημα της πανδημίας για «το ρόλο του κράτους και ειδικά του δημοσίου συστήματος υγείας», σε αντίθεση με άλλες κυβερνήσεις στον κόσμο που «αναθεώρησαν».

Όπως επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας, η παράταξη της ΝΔ είχε αντιταχθεί στην πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου για τη δημιουργία του ΕΣΥ πριν από 40 χρόνια, ενώ επίσης «είχε επιχειρήσει ξανά πριν 30 χρόνια την έμμεση ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ με τη μετατροπή των εργασιακών σχέσεων σε μερικής απασχόλησης».

«Μισείτε οτιδήποτε δημόσιο. Και αγαπάτε παράφορα οτιδήποτε εμπεριέχει δυνατότητα ιδιωτικού κέρδους ακόμη και σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος» δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας για πολιτικές που «ανοίγουν τις πόρτες των νοσοκομείων» σε «κερδοσκόπους της υγείας» και «εμπόρους της ζωής», συνδέοντάς τες με την «παταγώδη αποτυχία» στη «διαχείριση της πανδημίας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταλόγισε την κυβέρνηση ότι «δεν άλλαξε μυαλά» παρά τους 35.000 νεκρούς της πανδημίας που έχει «στην πλάτη της», επισημαίνοντας ότι ακόμα και σήμερα η «Ελλάδα είναι από τις χειρότερες στην ευρωπαϊκή ήπειρο και έχει ξεπεράσει σε νεκρούς ανά εκατομμύριο τη Βραζιλία του Μπολσονάρο».

«Όσο κι αν θέλει κανείς να συγκρατήσει την οργή του για το ψέμα, την απόκρυψη, τη μικροπολιτική, για τις δηλώσεις από το βήμα ότι δεν υπάρχουν μελέτες που να βεβαιώνουν ότι οι ασθενείς πεθαίνουν σε πρόχειρα κατασκευασμένες ΜΕΘ, είναι αδύνατον να αντισταθεί όταν σας βλέπει σήμερα εδώ αντί να κάνετε απολογισμό, αντί να απολογείστε, να συμπεριφέρεστε σα να μην έχει συμβεί τίποτα», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συμπλήρωσε: «Ό,τι είχατε σχεδιάσει πριν τη πανδημία, για την οριστική διάλυση του ΕΣΥ, συνεχίζετε ανενόχλητοι να το υλοποιήσετε αμέσως μετά».

«Δεν νοιάζεστε για τους πολλούς. Αυτή η αλήθεια αναβλύζει από κάθε πόρο της πολιτικής σας. Αν έχεις λεφτά θα μορφωθείς. Αν έχεις μέσο θα βολευτείς. Αν έχεις κομπόδεμα θα σωθείς», δήλωσε.

Αναφερόμενος στην ουσία του νομοσχεδίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διερωτήθηκε αν όντως η κυβέρνηση θεωρεί πως τη λύση στο υπό κατάρρευση ΕΣΥ «θα τη δώσει η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης» και «η θεσμοθέτηση της δυνατότητας για παράλληλη άσκηση ιδιωτικού έργου από τους γιατρούς του ΕΣΥ». Αναφέρθηκε, δε, και πάλι στη μείωση του υγειονομικού προσωπικού, τόσο σε σχέση με την περίοδο προ πανδημίας όσο και σε σχέση με πέρυσι, λόγω της απομάκρυνσης των ανεμβολίαστων, ενώ υποστήριξε πως η πλήρης αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν «είναι μόνο από θέση αρχών και αξιών» αλλά και με βάση την κοινή λογική.

Όπως είπε, για να φτάσει σε κάθε πολίτη η σύγχρονη ιατρική είναι αναγκαίο «ένα σύστημα υγείας που θα μπορεί να παρέχει τη δυνατότητα συνεργασίας εξιδεικευμένων γιατρών και υγειονομικών με τη συνέργεια ενός ικανού πλαισίου υποδομών πρωτοβάθμιας φροντίδας κατανεμημένο σε όλη τη χώρα». «Αυτό το δίκτυο που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, δεν μπορεί παρά να είναι δημόσιο. Ακριβώς γιατί κανένας ιδιώτης δεν μπορεί να παρέχει τις υποδομές και τις συνέργειες που απαιτούνται, κατανεμημένες σε όλη την επικράτεια», εξήγησε, τονίζοντας παράλληλα τον στοιχειώδη ρόλο των δημόσιων υποδομών στην προληπτική ιατρική και των δημόσιων προγραμμάτων όπως αυτό του οικογενειακού γιατρού.

«Η σύγχρονη ιατρική δεν βασίζεται πια στον “καλό γιατρό”, όπως γινόταν το 1950, το 1960, το 1970, αλλά στις καλές ομάδες γιατρών και νοσηλευτών πολλών και διαφορετικών ειδικοτήτων που συνεργάζονται και δεν αλληλοεξοντώνονται για να κυνηγήσουν τον πελάτη ή το φακελάκι», συμπλήρωσε ο Αλ. Τσίπρας. «Για να μπορέσουμε, λοιπόν, να αξιοποιήσουμε τις τεράστιες δυνατότητες που μας δίνει η πρόοδος της επιστήμης, για να αντιμετωπίσουμε σωστά τα λοιμώδη νοσήματα, τις επιδημίες και τις πανδημίες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, χρειαζόμαστε ισχυρά δημόσια συστήματα υγείας», είπε, υπογραμμίζοντας πως «δεν τα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτά, τα λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας».

Στο πλαίσιο αυτό, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων των γιατρών του ΕΣΥ και την εισαγωγή του δικαιώματος άσκησης ιδιωτικής ιατρικής εντός ή και εκτός ΕΣΥ», αυτό που κάνει είναι να «γυρνάει την ιατρική της Ελλάδας στην εποχή 1950, του 1960, του 1970», «στο μοντέλο του καλού γιατρού», τον οποίο «θα έχει όποιος μπορεί να τον πληρώσει καλά».

«Καμιά ασφάλεια δεν υπάρχει όταν οι πολίτες αισθάνονται μόνοι και απροστάτευτοι από το κράτος σε μια δοκιμασία της υγείας τους. Όταν ο ασθενής χάνει την αξιοπρέπειά του», προσέθεσε, υπογραμμίζοντας πως «η κοινωνία σήμερα έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ ένα ισχυρό και αποτελεσματικό ΕΣΥ, όχι την οριστική του διάλυση». «Την ανασυγκρότησή του. Ένα νέο ισχυρό και αποτελεσματικό ΕΣΥ», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και προχώρησε σε μια παρουσίαση των πολιτικών που σκοπεύει να εφαρμόσει στον τομέα της δημόσιας υγείας μια «προοδευτική διακυβέρνηση» με στόχο «να φτάσουμε στο μέσο επίπεδο της Ευρώπης στις παροχές υγείας και πρόληψης».

Στο “όραμα” του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: η αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ με 2 δισ. ευρώ από τον κρατικό Προϋπολογισμό και επιπλέον ένα δισ. από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, η αναδιαμόρφωση του μισθολογίου του ιατρικού προσωπικού με εισαγωγικό μισθό στα 2000 ευρώ, η θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης προκήρυξης και κάλυψης των κενών θέσεων στο ΕΣΥ, η μονιμοποίηση του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε και δίνει τη μάχη της πανδημίας, η πρόσληψη 5.000 μόνιμων υγειονομικών αμέσως και άλλων 10.000 σε ορίζοντα τριετίας, η ένταξη των υγειονομικών εργαζόμενων στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών, ο τριπλασιασμός των ΤΟΜΥ και γενικότερα η ενίσχυση όλων των μονάδων υγείας.

|Αυτά δεσμευόμαστε να υλοποιήσουμε σε βάθος τετραετίας, αφού μια νέα προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καταργήσει και πάλι, όπως συνέβη 30 χρόνια πριν, την απόπειρα ενός Μητσοτάκη να ιδιωτικοποιήσει και να καταργήσει το ΕΣΥ», δήλωσε, κλείνοντας ο Αλ. Τσίπρας ενώ τόνισε πως «και αυτό» το νομοσχέδιο «σύντομα θα μπει στο ντουλάπι της ιστορίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος