Άκης Σκέρτσος στην ΕΡΤ: Όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση θα επεκταθεί η στήριξη – Την επόμενη εβδομάδα το νέο πακέτο (video)

Για τιμές που «ζαλίζουν» έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος μιλώντας στην ΕΡΤ και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1, αποκωδικοποιώντας τις προτάσεις της κυβέρνησης, τις οποίες χαρακτήρισε «κάτι πολύ σημαντικότερο και πολύ πιο αποτελεσματικό».

Ο υπουργός υπογράμμισε: «Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι οι αγορές δεν είναι τέλειες, κάνουν σφάλματα, βρισκόμαστε σε μια περίοδο μεγάλης αστάθειας και επισφάλειας κι αυτό έχει επηρεάσει τη λειτουργία τους».

Ο κ. Σκέρτσος τόνισε ότι οι αγορές «είναι φτιαγμένες για να υπηρετούν τους πολίτες και τις οικονομίες», ενώ πρόσθεσε:

«Πρέπει να πάμε στο επίπεδο των διεθνών αγορών για να λύσουμε το σημερινό πρόβλημα. Ένα εθνικό πλαφόν θα απομόνωνε την Ελλάδα και ουσιαστικά θα ανάγκαζε την ελληνική κυβέρνηση να επιδοτήσει τις ελληνικές εταιρείες ενέργειας που θα αγόραζαν από τις ξένες αγορές το ρεύμα ακριβότερα για να το πουλήσουν στην Ελλάδα. Αυτό θα σήμαινε ότι θα επιδοτούσαμε με χρήματα των φορολογουμένων τις ελληνικές εταιρείες ενέργειας».

Ο ίδιος είπε ότι αυτό που προτείνει η κυβέρνηση είναι κάτι πολύ σημαντικότερο και πολύ πιο αποτελεσματικό, ενώ συνέχισε τονίζοντας: «Λέμε ότι οι αγορές πλέον δεν ρυθμίζουν σωστά τις τιμές και πρέπει να βάλουμε ένα πιο λογικό πλέον όριο στις τιμές φυσικού αερίου προσωρινά για να ισορροπήσουν εκ νέου».

«Όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση θα επεκταθεί η στήριξη», σημείωσε ακόμα μεταξύ άλλων ο υπουργός και είπε πως «μέσα στις επόμενες ημέρες, την επόμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός θα κάνει νέες ανακοινώσεις για ένα πρόσθετο πακέτο στήριξης».

Στο ερώτημα αν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο στην περίπτωση που δεν εγκριθεί το σχέδιο έξι σημείων που πρότεινε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο Α. Σκέρτσος δήλωσε πως γίνονται πολλές συζητήσεις, όμως «το βασικό είναι ότι η Ευρώπη αποκαλύφθηκε ότι δεν είχε μια σοβαρή στρατηγική ενεργειακής αυτονομίας, δεν είχε ενεργειακή αυτάρκεια, στηρίζεται πάρα πολύ στο ρωσικό φυσικό αέριο. Δεν μπορούμε όμως βραχυπρόθεσμα να υποκαταστήσουμε το ρωσικό αέριο από τη μια ημέρα στην άλλη», είπε και συμπλήρωσε:

«Συνεπώς θα πρέπει να βρεθεί χρόνος να υπάρξει λίγο ‘οξυγόνο’ για όλους μας και ταυτόχρονα χώρος για τη διπλωματία να επιλύσει τις διαφορές και να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κράτη-μέλη να βρουν τα εργαλεία εκείνα, που θα οδηγήσουν σε μια μεσομακροπρόθεση απεξάρτηση από το φυσικό αέριο».

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος