Άγκυρα και Αθήνα επισκέπτεται ο Γενς Στόλτενμπεργκ για τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης (video)

Ασφαλής τηλεφωνική γραμμή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προέκυψε χάρη στις εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις των δυο πλευρών, τόνισε από την Άγκυρα ο Γενς Στόλτενμπεργκ, εκφράζοντας σε κοινή συνέντευξη με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών αισιοδοξία ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν. Αύριο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ θα γίνει δεκτός την Τρίτη από τον κ. Μητσοτάκη και θα έχει επαφές με τους υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Στη δήλωση που έκανε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά το τέλος της συνάντησης με τον Στόλτενμπεργκ, αναφέρει ότι «μετά τα γεγονότα στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουμε λάβει μέτρα για τα εθνικά συμφέροντα τα δικά μας και των Τουρκοκυπρίων”, ενώ μιλώντας για πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ τόνισε ότι “δεν θέλουμε ατύχημα μεταξύ συμμάχων”. Προκλητικός στη συνέχεια ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι “η στάση της Ελλάδας ήταν αρνητική τις πρώτες μέρες, υπήρξε ένταση, αφού η Ελλάδα έστειλε τα πολεμικά της πλοία εκεί που κάναμε σεισμικές έρευνες”, ενώ καταλήγει λέγοντας: “Βλέπουμε ότι η Ελλάδα συμμετέχει πλέον σε αυτές τις συναντήσεις και είμαστε ευτυχείς».

Ως γνωστό  το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε τη  σύσταση μηχανισμού αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και  προβλέπει τη δημιουργία μιας γραμμής επικοινωνίας Αθήνας – Άγκυρας για τη διευκόλυνση της αποκλιμάκωσης σε θάλασσα και αέρα.

Χθες ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «οποιοσδήποτε μηχανισμός εκτόνωσης είναι πάντα ευπρόσδεκτος. Θεωρώ θετικό το γεγονός ότι στη σχετική ανακοίνωση υπήρξε ρητή αναφορά και δέσμευση από πλευράς Τουρκίας που αφορά στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Άρα νομίζω ότι οποιοσδήποτε τέτοιος προσθετικός μηχανισμός μπορεί να είναι υπό προϋποθέσεις χρήσιμος».

Κατά τη σημερινή ενημέρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επανέλαβε ότι “οι ηγέτες της Ε.Ε. υιοθετούν απέναντι στην Τουρκία πολιτική καρότου και μαστιγίου. Χαράσσουν ξεκάθαρα δύο δρόμους και δίνουν στην Τουρκία περιθώριο δύο μηνών – το αργότερο ως τη Σύνοδο του Δεκεμβρίου – να επιλέξει: αποκλιμάκωση, με συνέπεια και συνέχεια, ή κυρώσεις».

Προς το παρόν, η ημερομηνία ανοίγματος της αυλαίας των διερευνητικών δεν έχει ακόμα οριστεί, ενώ είναι χαρακτηριστικό σε σχέση με τις όποιες επιδιώξεις της Τουρκίας, ότι η σύνοδος κορυφής που χαιρέτισε την επανέναρξη των συνομιλιών, επανέλαβε ότι αφορούν μόνο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης

Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

Σχετική είδηση: Κυπριακή ΑΟΖ: Παραμένει το Barbaros αποχωρεί το Yavuz (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος