Άδ. Γεωργιάδης στην ΕΡΤ: Καταγγελίες για εργασιακό bullying στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» – Δ. Τεμπονέρας: Νομοσχέδιο – επιτομή επισφάλειας

Για καταγγελίες που αφορούν σε εργασιακό bullying στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» λόγω των εσωκομματικών εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή Prime” με τον Ηλία Σιακαντάρη, ο υπουργός Εσωτερικών Άδωνις Γεωργιάδης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε:

«Προ ολίγου επικοινώνησα με την Επιθεώρηση Εργασίας και ζήτησα να γίνει άμεσα έλεγχος στο ραδιοσταθμό “Το Κόκκινο” και σε όλα τα κομματικά μέσα του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι πριν από λίγο οι εργαζόμενοι “στο Κόκκινο” ανήρτησαν μία ανακοίνωση στην οποία καταγγέλλουν bullying κατά των εργαζομένων λόγω των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ με πολύ σοβαρές κατηγορίες.

Θέλω να υπενθυμίσω ότι το bullying στον χώρο εργασίας απαγορεύεται από την εργατική νομοθεσία, όπως και κάθε είδους ψυχολογική βία. Γι’ αυτό το λόγο η Επιθεώρηση Εργασίας άμεσα θα ελέγξει τον τρόπο λειτουργίας όλων των κομματικών μέσων του ΣΥΡΙΖΑ και το αν ευσταθούν οι καταγγελίες των εργαζομένων, ότι εν μέσω των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ βρήκαν την ευκαιρία κάποιοι να ασκήσουν ψυχολογική βία στους εργαζομένους τους».

Απαντώντας, στην ίδια εκπομπή ο Διονύσης Τεμπονέρας, μέλος της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε σχετικά: «Πιστεύω να το κάνετε και σε ιδιοκτησία σας, η οποία απ’ ότι είδα με σημερινό πρωτοσέλιδο “κατηγορείται” ότι υπήρχαν απλήρωτα, δεδουλευμένα και απλήρωτες αποζημιώσεις».

Ο κ. Γεωργιάδης απάντησε: «Είστε μάλλον ανενημέρωτος για την υπόθεση που ανέφερε η εφημερίδα “Δημοκρατία”,, που είναι επανάληψη παλαιότερου δημοσιεύματος του “Μακελειού” του κυρίου Στέφανου Χίου. Προσέφυγα τότε στη Δικαιοσύνη κατά του Κ. Χίου. Ο κ. Νάτσιος στη Βουλή μου ζήτησαν και συγνώμη. Στη συγκεκριμένη υπόθεση, ο εργαζόμενος έκανε και σε μένα αγωγή και μήνυση. Αθωώθηκα και η υπόθεση δεν με αφορά».

Ενω πρόσθεσε: «Θέλω τη δημόσια στήριξή σας στην Επιθεώρηση Εργασίας και τον έλεγχο που θα κάνω επειγόντως αύριο. Ξεκαθαρίζω ότι κανένας εργαζόμενος επί θητείας μου δεν θα μένει απροστάτευτος στο εργασιακό μπούλινγκ για οποιοδήποτε πρόβλημα. Και επαναλαμβάνω: οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι πρόσχημα για μπούλινγκ στους εργαζόμενους».

Τεμπονέρας: Νομοσχέδιο – επιτομή της επισφάλειας και της ευελιξίας

Αναφερόμενος στον χαρακτηρισμό από τον ΣΥΡΙΖΑ του εργασιακού νομοσχεδίου ως «την πιο άγρια επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα από την αντιπολίτευση», ο κ. Ταμπονέρας υπογράμμισε, ανάμεσα σε άλλα: «Λέω ότι είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο είναι η επιτομή της επισφάλειας, της ευελιξίας και βεβαίως είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο κατευθύνεται στην απόλυτη ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας.

(…) Μιλάμε για πλήρη ελαστικοποίηση και θα σας πω γιατί. Για παράδειγμα, τι θα πούμε αύριο το πρωί σε ένα εργαζόμενο ζευγάρι το οποίο θέλει να κάνει οικογένεια, όταν για παράδειγμα σε μεγάλο κλάδο της βιομηχανίας τροφίμων επιτρέπεται πλέον η κυριακάτικη εργασία;

Τι θα πούμε στην ίδια οικογένεια, όσον αφορά την καθιέρωση του υποχρεωτικού εξαήμερου;

Τι θα πούμε στην ίδια οικογένεια όταν θα δίνεται πλέον η δυνατότητα με τις συμβάσεις κατά παραγγελία οι εργαζόμενοι να βρίσκονται standby και να δουλεύουν αν και όποτε το ζητήσει ο εργοδότης με ένα μίνιμουμ αριθμό ωρών εργασίας;

Τι θα πούμε όταν όλο αυτό το πλαίσιο που σας περιγράφω κατευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο σκοπό; Να έχουμε εργαζόμενους που θα δουλεύουν πολύ περισσότερο και θα αμείβονται πολύ λιγότερο.

Θέλω να σας επισημάνω ότι οι Έλληνες εργασίας, οι Έλληνες εργαζόμενοι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, δουλεύουν περισσότερες ώρες από όλους τους εργαζόμενους στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Ο κ. Γεωργιάδης, απάντησε σχετικά. ανάμεσα σε άλλα:

«Ρωτάει ο κ. Τεμπονέρας τι θα πω σε αυτό το ζευγάρι που θα δουλεύει και την Κυριακή στη βιομηχανία που τώρα θα δίνει το δικαίωμα της επταήμερο και στο εξαήμερο. Λέω λοιπόν ότι αυτό το ζευγάρι θα με ευγνωμονεί. Για ποιο λόγο: Γιατί ένα νέο ζευγάρι για να μπορεί να κάνει οικογένεια πρέπει να έχει υψηλότερα εισοδήματα. Και όσοι δουλεύουν Σάββατο -με τη συναίνεσή τους το τονίζω- θα παίρνουν συν 40% επιπλέον μεροκάματο στο οχτάωρο.

Όσοι δουλεύουν Κυριακή θα παίρνουν συν 75 και +40, δηλαδή συν 115% από το μεροκάματό τους. Άρα αυτό το ζευγάρι εάν πράγματι επιθυμεί να κάνει οικογένεια, με τον νόμο Γεωργιάδη, του δίνεται η ευκαιρία να κερδίζει περισσότερα χρήματα και να μπορεί να φτιάξει το σπίτι του».

Μπράτης: Ο ιδιωτικός τομέας είναι τα παιδιά μας, τα αδέλφια μας – Νομοθετούμε τη “ζούγκλα” της αγοράς εργασίας

Είχε προηγηθεί, στην ίδια εκπομπή, η τοποθέτηση του μέλους της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρη Μπράτη, αναφορικά με τις αντιδράσεις των συνδικάτων και σωματείων για το εργασιακό νομοσχέδιο και τη σημερινή απεργία.

Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει το ότι θεωρήθηκε κάπως παράδοξο το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων να καλέσει προς απεργία για ένα θέμα το οποίο αφορά τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, επισήμανε: «Κυρίως τους ιδιωτικούς υπαλλήλους. Αλλά θα σας πω ότι δεν είναι η πρώτη φορά που αυτό γίνεται. Και στο νόμο Χατζηδάκη η ΑΔΕΔΥ ήταν αυτή που κήρυξε δύο 24ωρες απεργίες για τις ρυθμίσεις που έφερε στα εργασιακά. Οι οποίες ρυθμίσεις όταν μπαίνουν στον ιδιωτικό τομέα, οσονούπω έρχονται και στο δημόσιο τομέα.

Αλλά ποιος είναι ο ιδιωτικός τομέας; Ο ιδιωτικός τομέας είναι τα παιδιά μας, τα αδέλφια μας, οι φίλοι μας, οι γείτονες, όλοι οι εργαζόμενοι. Επιτρέπεται σήμερα, 147 χρόνια μετά την εξέγερση στο Σικάγο, να λέμε ότι ένας εργαζόμενος για να μπορέσει να επιβιώσει -όχι να ζήσει αξιοπρεπώς- πρέπει να εργάζεται 13 ώρες τη μέρα; Σε λίγο δηλαδή θα εργάζεται 20 ώρες. Θυμίζω ότι η Πρωτομαγιά στο Σικάγο είχε ως αίτημα 8 ώρες εργασία, 8 ώρες ελεύθερο χρόνο, 8 ώρες ύπνο. Σήμερα, 147 χρόνια μετά που έχουμε φτάσει;».

Ενώ πρόσθεσε: «Ουσιαστικά νομοθετούμε τη “ζούγκλα” της αγοράς εργασίας, τα τετράωρα, τις 78 ώρες τη βδομάδα την κατάργηση του πενθήμερου, οι εργαζόμενοι να είναι ροτέισον, να μην ξέρουν πότε έχουν διακοπές. Η κατάργηση παλιότερα της κυριακάτικης αργίας έτσι ώστε ένας εργαζόμενος σήμερα είναι εργαζόμενος λάστιχο.

Θα του προτείνει ο εργοδότης κάποιες λύσεις. Αλήθεια, ποιες δυνατότητες έχει ο ίδιος να διαπραγματευτεί ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα; Μιλούμε για μια αγορά εργασίας που όσο πάμε γίνεται ζούγκλα. Και εγώ σας ρωτώ: Από το ’90 και μετά που μπήκαν οι μηχανές στη ζωή μας, οι υπολογιστές – που η ζωή μας γίνεται πιο εύκολη, οι εργασίες γίνονται πιο γρήγορα. Αυτή η υπεραξία της εργασίας τελικά που πηγαίνει;

Τα ωράρια αυξάνονται, περισσότερες ώρες δουλεύουμε, οι μισθοί μειώνονται και τελικά πρέπει να δουλεύουμε 20 ώρες το εικοσιτετράωρο για να επιβιώσουμε.

Τι σημασία έχει αν αυτό σήμερα γίνεται στον ιδιωτικό τομέα; Στον δημόσιο τομέα το 30% είναι συμβασιούχοι. Τους αφορά. Είναι ένα νομοσχέδιο που πραγματικά δεν ενσωματώνει την ευρωπαϊκή οδηγία και τα θετικά της, αλλά προσθέτει διατάξεις οι οποίες είναι χειρότερες και από αυτό που ισχύει μέχρι σήμερα.

Κατανοώ ότι ο κύριος Γεωργιάδης λέει ότι νομοθετεί υπέρ των εργαζομένων, αλλά αυτή είναι μια μεγάλη αναλήθεια. Ουσιαστικά νομοθετεί υπέρ της εργοδοσίας, της ολιγαρχίας, που τελικά αυτοί ωφελούνται από όλες αυτές τις ρυθμίσεις. Είδατε 30 χρόνια να συζητούμε τώρα για έστω μια μικρή μείωση στο ωράριο εργασίας; (…) Τα δώρα καταργήθηκαν, οι μισθοί μειώθηκαν κατά 40%.

(…) Σήμερα από το νοσοκομείο μας φεύγουν οι γιατροί. Φεύγουν γιατί οι μισθοί τους είναι εξευτελιστική, γιατί το ωράριο εργασίας είναι εξοντωτικό. Φεύγουν οι γιατροί για τους οποίους το κράτος ξόδεψε 100 και 150.000 ευρώ να τους σπουδάσει και πάνε σε άλλες χώρες. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει τεράστια προβλήματα».

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος