Α. Τσίπρας: Καθοριστικής σημασίας το έργο της Ιόνιας Oδού (video)

«Είναι μεγάλη η χαρά μας καθώς παραδίδουμε οδικό έργο στρατηγικής σημασίας για την Ήπειρο, ένα έργο που βγάζει από την απομόνωση την Δυτική Ελλάδα», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της Ιόνιας Οδού.

«Ένα όραμα για χιλιάδες πολίτες μιας ξεχασμένης γωνιάς της πατρίδας μας παίρνει σάρκα και οστά. Το έργο αυτό δίνει μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη, στο εμπόριο, στον τουρισμό και θα παίξει ρόλο στην ανάκαμψη και την ανασυγκρότηση της Δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Σήμερα βρισκόμαστε όλοι εδώ και γιορτάζουμε μαζί, τα έργα αυτά ανήκουν στους πολίτες είναι καθήκον των κυβερνήσεων να διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός και ευχαρίστησε όλους όσοι έκαναν πράξη την ολοκλήρωση των έργων, σημειώνοντας πάντως πως τα έργα ξεκίνησαν το 2006 και ολοκληρώνονται σήμερα από την κυβέρνηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση καταφέρνει να αποδείξει πως τα μεγάλα έργα που αναβαθμίζουν και δίνουν πνοή στους πολίτες μπορούν να συμβαδίζουν με το δημόσιο συμφέρον και αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα.

Μιλώντας για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου ο πρωθυπουργός υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ότι η λειτουργία της Ιόνιας Οδού φέρνει πιο κοντά την ΕΕ και τα δυτικά Βαλκάνια στην Ελλάδα ταυτόχρονα φέρνει πιο κοντά και την Ήπειρο με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αναφορά στο σημαντικό αγαθό της οδικής ασφαλείας, τονίζοντας πως η χώρα μας κατείχε ορισμένα από τα πιο θλιβερά ρεκόρ, που οφείλονταν -πέραν από την οδική συμπεριφορά- και στο κακό οδικό δίκτυο. Χαρακτήρισε τους δρόμους «καρμανιόλες» που κόστισαν τη ζωή πολλών ανθρώπων.

«Επισημάνω ότι η συμβολή της Ιόνιας Οδού στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής θα μεγιστοποιηθεί έαν ενταχθεί σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό περιφερειακής ανάπτυξης» είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, στη σύνδεση με Πρέβεζα και Αγρίνιο.

«Στο επόμενο διάστημα θα ξανάεπισκεφτώ την Ήπειρο για να συζητήσουμε όλοι, στα πλαίσια του Περιφερειακού Συνεδρίου», ανακοίνωσε και πρόσθεσε πως «θα έχουμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε για περιφερειακές υποδομές και παραγωγικές δυνατότητες σε αυτούς τους τομείς στην ευρύτερη περιοχή».

«Η ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού ανοίγει προοπτικές ανάπτυξης και του τουρισμού για τα Γιάννενα» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, «εκ των πραγμάτων τα Γιάννενα γίνονται κόμβος και μέσω του αεροδρομίου» είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Λύσαμε ένα χρόνιο πρόβλημα για τις εγκαταστάσεις του ανεφοδιασμού και θα έρχονται πτήσεις τσάρτερ για ανεφοδιασμό».

«Η χώρα βρίσκεται για τα καλά σε πορεία εξόδου από την οικονομική κρίση», είπε ο Αλέξης Τσιπρας και αναφέρθηκε στο κλείσιμο της αξιολόγησης.

«Στόχος είναι η νέα Ελλάδα να είναι απαλλαγμένη από τα βαρίδια του παρελθόντος, μια Ελλάδα που θα στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις και θα σχεδιάζει το μέλλον για τους νέους ανθρώπους» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας πως οι νέοι άνθρωποι «μπορούν να αντλήσουν από τα πλεονεκτήματα της χώρας και να μείνουν εδώ η και να επιστρέψουν όσοι έχουν φύγει».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη πως στόχος είναι η εμπέδωση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας και επανέλαβε πως η χώρα αλλάζει σελίδα και προχωρά η ανάκαμψη με όρους δίκαιης ανάπτυξης.

Από την πλευρά του ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης χαρακτήρισε την Ιόνια Οδό ως έργο πνοής για τη Δυτική Ελλάδα επισημαίνοντας ότι ανήκει στους πολίτες και όχι στις κυβερνήσεις και τους υπουργούς. Επίσης, συνεχάρη “όλους όσους υπηρέτησαν σε θέσεις και συνέβαλαν για την ολοκλήρωση του έργου, είτε από το Υπουργείο, είτε από άλλα Υπουργεία, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Πολιτισμού, από όλα τα κόμματα και από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις”.

ΝΔ: «Η Ελλάδα που προχωρεί θα νικήσει την Ελλάδα της μικροψυχίας και του λαϊκισμού»

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στα εγκαίνια της Ιονίας Οδού στα Ιωάννινα δήλωσε: «Σήμερα, έχουμε δύο εικόνες: Από τη μια πλευρά η εικόνα της Ελλάδας που προχωρεί, που κατασκευάζει έργα τα οποία συμβάλλουν σε μια καλύτερη ζωή, συμβάλλουν στην ανάπτυξη. Έχω ζήσει από κοντά την εξέλιξη της Ιονίας Οδού και θυμάμαι πάντα τις δύσκολες διαπραγματεύσεις της περιόδου 2012 – 2013 ως αρμόδιος Υπουργός για την επανεκκίνηση των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων. Τελειώνουν οι αυτοκινητόδρομοι αυτοί οι οποίοι ανήκουν πια σε όλους τους Έλληνες πολίτες.
Από την άλλη, είχαμε σήμερα εδώ και την Ελλάδα του λαϊκισμού, της μικροψυχίας, της αερολογίας. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σπεύδει να οικειοποιηθεί όλα τα έργα, όταν δεν τα είχε ψηφίσει στη Βουλή. Όταν υποδαύλιζε το κίνημα ‘Δεν πληρώνω’. Και σπεύδει να κάνει το μαύρο άσπρο, λέγοντας ο πρωθυπουργός και αρμόδιος Υπουργός ότι τάχα εξοικονομήθηκαν 700.000.000 ευρώ, ενώ ξέρουμε πως λόγω της καθυστέρησης που υπήρξε το πρώτο εννεάμηνο της Κυβέρνησης αυτής – με την περήφανη διαπραγμάτευση Τσίπρα – Βαρουφάκη και τα capital controls – οι εργολάβοι αξίωσαν και πήραν τελικά 500.000.000 ευρώ πανωπροίκι.
Εν πάση περιπτώσει, κρατώ τη θετική πλευρά. Η Ελλάδα που προχωρεί θα νικήσει την Ελλάδα της μικροψυχίας και του λαϊκισμού. Μια καινούρια μέρα θα ξημερώσει σε αυτόν τον τόπο. Ο λαϊκισμός είναι κοντά στη δύση του».

ΠΑΣΟΚ: «Ήρθε η ώρα να αφήσουμε πίσω τον παλαιοκομματισμό και να προχωρήσουμε μπροστά»

Ο υπεύθυνος της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για Ενέργεια, Περιβάλλον, Υποδομές, Γιάννης Μανιάτης, με αφορμή τα εγκαίνια της Ιόνιας Οδού από τον Πρωθυπουργό κ. Α. Τσίπρα, δήλωσε: «Για άλλη μια φορά ακραίος προπαγανδιστής ο κ. Τσίπρας. Μηδένισε το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων. Είπε ψέματα ότι το έργο της Ιόνιας Οδού ήταν έτοιμο κατά 50% το 2015, ενώ την περίοδο 2010-2014 ωρίμασε πάνω από 75%, ενώ τέλος «ξέχασε» ότι χάρισε με τη διαπραγμάτευσή του 500 εκατ. € στους εργολάβους.
Σήμερα, παρά τις ιδεοληψίες, τις καταγγελίες, τις θεατρικές παραστάσεις «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» του Πρωθυπουργού και του κυβερνητικού θιάσου, οι Έλληνες πολίτες παίρνουν στα χέρια τους έναν εθνικό δρόμο υψηλών προδιαγραφών. Ένα εργαλείο ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών, της οικονομίας και της Ηπείρου ευρύτερα. Είναι σημαντικό που ο Πρωθυπουργός είναι σήμερα εδώ για να συνειδητοποιήσει αυτό που εμείς λέμε «Ανάπτυξη για όλους, ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο», μακριά από υστερικούς και καρεκλοκεντρικούς εθνολαϊκισμούς. Ήρθε η ώρα να αφήσουμε πίσω τον παλαιοκομματισμό και να προχωρήσουμε μπροστά».

Αντιδράσεις εξέφρασαν το ΚΚΕ και το Ποτάμι.

«Όταν ο πρωθυπουργός επαναφέρει τη μπαγιάτικη και χρεοκοπημένη προπαγάνδα των «μεγάλων έργων», καταλαβαίνει κανείς πόσο μεγάλη απάτη είναι το αφήγημα της δήθεν «δίκαιης ανάπτυξης», σχολίασε το ΚΚΕ.

«H Ιόνια Οδός είναι αναμφισβήτητα ένα πολύ σημαντικό έργο για τη Δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο. (…) Είναι πολιτική μικροψυχία η προσπάθεια απόλυτης οικειοποίησής τους και η πρόσκληση στα εγκαίνια μόνο κυβερνητικών στελεχών, λες και το έργο είναι αποκλειστική υπόθεση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αλλά για τον κ. Τσίπρα αυτά είναι ψιλά γράμματα» ανέφερε το Ποτάμι.

Ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα εγκαίνια της Ιόνιας Οδού

Tα σημερινά εγκαίνια της Ιόνιας Οδού χαιρέτισε, με ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνοντας πως η κατασκευή της υποστηρίχθηκε 100% από τα Tαμεία Συνοχής χάρη στα έκτακτα μέτρα που πρότεινε η Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος του 2015.

«Ένα νέο ξεκίνημα για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ελλάδα». «Η ΕΕ επενδύει στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των Ελλήνων πολιτών με ασφαλέστερους δρόμους και μειωμένο χρόνο ταξιδιού. Καλύτερες συνδέσεις στις μεταφορές σημαίνουν επίσης νέες οικονομικές ευκαιρίες και ταχύτερη ανάπτυξη. Η Ιόνια Οδός αποτελεί μία νέα ένδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και φιλίας με την Ελλάδα», δήλωσε σχετικά η επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική, Κορίνα Κρέτσου.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος