Προϋπολογισμός 2024: Υψηλοί τόνοι στις ομιλίες των αρχηγών στη Βουλή

Έντονα επικριτικοί για τις επιλογές της κυβέρνησης στην οικονομία και τις προβλέψεις του προϋπολογισμού εμφανίστηκαν στις ομιλίες τους στη Βουλή οι πολιτικοί αρχηγοί. Έκαναν λόγο για άδικο, ταξικό και αντιαναπτυξιακό προϋπολογισμό καθιστώντας σαφές ότι τα κόμματά τους θα τον καταψηφίσουν.

«Η κυβέρνηση προωθεί ένα σχέδιο αδικίας» είπε μιλώντας στη Βουλή ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.

«Έχετε καταντήσει το Μαξίμου γραφείο real estate» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης στην ομιλία του. Ενώ πρόσθεσε: «Οι πολιτικές σας διαμορφώνουν μια χώρα χαμηλής ποιότητας ζωής για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Μια χώρα με κακοπληρωμένες δουλειές και πανάκριβη καθημερινότητα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ενώ πρόσθεσε πρόκειται για άλλη μια χαμένη ευκαιρία να ανασυγκροτηθεί η παραγωγική βάση της χώρας, η στήριξη του κοινωνικού κράτους και να δημιουργηθεί μια ανθεκτική οικονομία και μια δίκαιη κοινωνία. «Στα δικά σας χέρια η χώρα κινείται σε τροχιά απόκλισης και όχι σύγκλισης με το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο ζωής. Η εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2024 θα είναι το πρώτο πραγματικό τεστ της αποτελεσματικότητας σας».

Για έναν άδικο, ταξικό και αντιλαϊκό προϋπολογισμό έκανε λόγο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Μεταξύ άλλων επισήμανε στην ομιλία του: «Η μεν κυβέρνηση της ΝΔ, ονομάζει «παρέκκλιση από την κανονικότητα» γεγονότα, όπως τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία εδώ και πάνω από 1,5 χρόνο, τις κυρώσεις και τον ενεργειακό πόλεμο Δύσης – Ρωσίας, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που εμφανίστηκαν μετά τα lockdown, τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας και πάει λέγοντας. Όλα αυτά, φυσικά, τα βαφτίζετε «εισαγόμενα», και παριστάνετε ότι δεν ξέρετε τίποτα για το έγκλημα».

Αντιλαϊκός και αντιαναπτυξιακός ο προϋπολογισμός, σημείωσε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. Ενώ πρόσθεσε: «Η Ελληνική Λύση λέει «“όχι” στον προϋπολογισμό για ουσιαστικούς, εθνικούς, πολιτικούς, κοινωνικούς, λαϊκούς λόγους. Λέμε “ναι” στα θέματα των εξοπλισμών αλλά και εκεί έχουμε ενστάσεις», τόνισε ο Κυριάκος Βελόπουλος, σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός «βοηθάει τους ολιχάρχες και τους τραπεζίτες, δεν βοηθάει τους πολίτες». Όπως είπε, η αποτυχία του προϋπολογισμού αποδεικνύεται από το γεγονός ότι προβλέπει «40% έσοδα από ΦΠΑ».

«Η Ελλάδα έχει γίνει νεκροταφείο για χιλιάδες επιχειρήσεις» τόνισε μιλώντας στη Βουλή ο Γραμματέας των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας. Ενώ υπογράμμισε: «Θα ήθελα να δω τον προϋπολογισμό του 2024 με θετική ματιά, αλλά αυτό δεν βγαίνει με τίποτα. Πολλά ψέματα, πολλές ανακρίβειες και υποσχέσεις, με το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μείνουν υποσχέσεις. Άκουσα ότι είναι έτοιμο το έδαφος για να προσελκύσει η Ελλάδα επενδύσεις. Πως γίνεται να έλθουν οι ξένοι να επενδύσουν εδώ, όταν η Ελλάδα έχει γίνει κρεματόριο και νεκροταφείο για χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις, που αναστενάζουν από την κρατική γραφειοκρατία, την αδιαφορία, το λάδωμα και τέλος την αιώνια φοροτρομοκρατία”, ισχυρίστηκε ο κ. Στίγκας».

«Η ζωή στην Ελλάδα του 2023 είναι συνδεδεμένη με την ανασφάλεια» σημείωσε ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης από το βήμα της Βουλής. Ο ίδιος έκανε λόγο για ανθρώπους που «νιώθουν φτωχοί, ακόμα κι αν δεν είναι» και για μια «κοινωνία που δεν πιστεύει στον εαυτό της», ενώ τόνισε πως ο προϋπολογισμός θα έπρεπε να απαντά στο «πώς θα έχουμε πολιτικές που αμφισβητούν τον πυρήνα της ανισότητας, στο πώς θα σχεδιάσουμε την έξοδο της χώρας μας από την παραγωγική στασιμότητα, στο πώς θα οχυρωθούμε απέναντι στην περιβαλλοντική κρίση που μας απειλεί, και εν τέλει, στο πώς θα θωρακίσουμε τη Δημοκρατία μας από τη μοιρολατρία και τον κυνισμό του “δεν αλλάζει τίποτα και αν αλλάξει κάτι θα είναι μόνο προς το χειρότερο”».

«Από τον προϋπολογισμό λείπει το σπουδαίο όραμα – Δεν υπάρχει ελληνική οικονομία χωρίς Έλληνες» ανέφερε από την πλευρά του στην ομιλία του ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός. Ο κ. Νατσιός, ξεκίνησε την ομιλία του με ειδική αναφορά στην οπαδική βία υπογραμμίζοντας τις ευθύνες της πολιτείας και ιδιαίτερα του εκπαιδευτικού συστήματος γενικότερα στα περιστατικά βίας που προκαλούνται από νέους.

«Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό σε όλα τα πεδία – Δεν υπολογίσατε τους πολίτες και την κοινωνία» ανέφερε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Διαβάστε εδώ όλες τις σχετικές ειδήσεις με τον προϋπολογισμό 2024

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος