Πέθανε σε ηλικία 83 ετών η Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα

Πέθανε σε ηλικία 83 ετών η Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα η οποία διετέλεσε επί χρόνια διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης.

Γεννήθηκε στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1959-1964) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο ίδιο τμήμα στην Κλασική Αρχαιολογία με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) και με θέμα: “Προσωκρατική Φιλοσοφία και Τέχνη”.

Η Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα ήταν ιστορικός τέχνης, αρχαιολόγος και Ομότιμη Καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών που από το 1992 υπηρέτησε ως Διευθύντια της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου. Επίσης, μεταξύ άλλων, διετέλεσε αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού-Παιδείας και Θρησκευμάτων της Υπηρεσιακής κυβέρνησης με πρωθυπουργό την Βασιλική Θάνου την περίοδο 28 Αυγούστου με 23 Σεπτεμβρίου 2015.

Δείτε βίντεο με την Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα να ξεναγεί, μέσω της ΕΡΤ, το κοινό στους θησαυρούς που εκτίθενται στη νέα Εθνική Πινακοθήκη

Νέα Εθνική Πινακοθήκη: Ένα «στολίδι» πολιτισμού στην Αθήνα – Διαβάστε Όταν  η Μαρίνα Λαμπράκη -Πλάκα μιλούσε στο ertnews για τη μεταμόρφωση

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ συνέντευξη της Μαρίνας Λαμπράκη – Πλάκα από το 2000 στη δημοσιογράφο Σοφία Τσιλιγιάννηόπου η ίδια μιλάει με συγκίνηση για τα παιδικά και νεανικά της χρόνια, τις πρώτες επαγγελματικές ασχολίες της, τη γνωριμία και το γάμο της με το ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΛΑΚΑ, το κενό που άφησε η απώλεια του. Εκφράζει την αγάπη της για το χωριό της και την μακραίωνη παρουσία του. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στη θητεία της στην Εθνική Πινακοθήκη, στη διαρκή ανάγκη για ανανέωση, νέες προτάσεις και διοργανώσεις ενδιαφέρουσων εκθέσεων, που μετατρέπουν την τέχνη σε κοινό αγαθό. Παράλληλα, περιγράφει τον τρόπο στησίματος μιας μεγάλης έκθεσης, τις δυσκολίες της, το άχγος να αταποκριθεί στις απιτήσεις του κοινού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος