«Ω γλυκύ μου έαρ»: Με κατάνυξη και ευλάβεια η περιφορά Επιταφίων σε ολόκληρη τη χώρα

Μεγάλη Παρασκευή σήμερα και οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα σε όλη την Ελλάδα και τα εγκώμια του επιταφίου θρήνου ηχούν σε κάθε γειτονιά.

Στην τοποθεσία Γολγοθάς του Δρυόβουνου Κοζάνης, μετά από 2 χρόνια, τελέστηκε και πάλι μέσα σε ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα η αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και το σκήνωμα του Ιησού, παραδόθηκε στις μυροφόρες.

Στις Φυλακές Γρεβενών, 170 κρατούμενοι παρακολούθησαν με ευλάβεια την τελετή της Αποκαθήλωσης, στον αύλειο χώρο του Αγίου Ελευθερίου. Κάποιοι μάλιστα απ΄αυτούς ζήτησαν να σηκώσουν στα χέρια τον επιτάφιο..

«Ω γλυκύ μου έαρ»: Με κατάνυξη και ευλάβεια η περιφορά Επιταφίων σε ολόκληρη τη χώρα
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Στην Κέρκυρα, με τη συνοδεία των φιλαρμονικών και χορωδιών της πόλης, γίνεται η περιφορά 33 επιταφίων. Η πρώτη λιτάνευση του επιταφίου γίνεται το μεσημέρι, από την αστυνομική διεύθυνση Κέρκυρας.

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα τελέστηκε και στον Πατριαρχικό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

«Ω γλυκύ μου έαρ»: Με κατάνυξη και ευλάβεια η περιφορά Επιταφίων σε ολόκληρη τη χώρα
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών χοροστάτησε στην ακολουθία των Αχράντων Παθών ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Τα έθιμα σε μέρη της Ελλάδας

Στην Κέρκυρα, όλες οι εκκλησίες οργανώνουν την περιφορά των Επιταφίων τους, με συγκεκριμένη σειρά και τάξη. Συνολικά μέσα στην πόλη θα γίνει η περιφορά 33ών επιταφίων με τη συμμετοχή μουσικών σωμάτων και χορωδιών.

Τον Επιτάφιο των προσφύγων προγόνων τους, στόλισαν γυναίκες και παιδιά στην ενορία της Αγίας Παρασκευής στο Καστέλλο της Χίου. Πρόκειται για τον Επιτάφιο, το οποίο διέσωσαν μαζί με άλλα εκκλησιαστικά σκεύη, οι αγιοπαρασκευούσοι Κρήνης Μικράς Ασίας.

Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής στον ιερό ναό του Αγίου Μηνά, στο ιστορικό εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, κορίτσια και γυναίκες στολίζουν τον πρώτο Επιτάφιο. Οι καταστηματάρχες όταν ξεκινήσει η περιφορά σταματούν να εργάζονται και βγαίνουν από τα καταστήματα για να προσκυνήσουν. Πρόκειται για ένα έθιμο που τηρείται πιστά εδώ και πολλά χρόνια.

ρεπορτάζ: Χαρά Γιαννοπούλου
Γιάννης Ανδριώτης
Μυρσίνη Τζινέλλη
Μιχάλης Βασιλάκης
Ειρήνη Τσακίρη

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος