Παράνομες έκρινε το Πρωτοδικείο τις 133 απολύσεις εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας

Array

Άκυρες, παράνομες και καταχρηστικές κρίθηκαν από το Πρωτοδικείο οι 133 απολύσεις των εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας. Στη σχετική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καβάλας αναφέρθηκε η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κάνοντας μεταξύ άλλων λόγο για «δικαίωση του αγώνα των εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας και ισχυρό ράπισμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και στην ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας».  «Η απόφαση του δικαστηρίου που κρίνει άκυρες όλες τις απολύσεις των εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας και τους επιδικάζει μισθούς υπερημερίας και χρηματικό ποσό 5 χιλιάδων ευρώ για ηθική βλάβη, αποτελεί αποτέλεσμα ενός πολύχρονου συλλογικού αγώνα, που συνάντησε την αλληλεγγύη πολλών Συνδικάτων όχι μόνο από την περιοχή αλλά κι από όλη τη χώρα» επισημαίνεται σχετικά σε ανακοίνωση του ΠΑΜΕ.

Η δήλωση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου

«Η σημερινή απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καβάλας δικαιώνει τον μεγάλο αγώνα των εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας και αποτελεί ισχυρό ράπισμα στην κυβέρνηση και στην ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας. Η απόφαση κρίνει ως παράνομη τη διαδικασία των ομαδικών απολύσεων που ακολούθησε η διοίκηση Λαυρεντιάδη, μετά την παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας από την Γ.Γ. Εργασίας Άννα Στρατινάκη. Προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να επιστρέψουν στην εργασία τους και να τους καταβληθούν μισθοί υπερημερίας. Ταυτόχρονα, η απόφαση διαβιβάζεται στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας, προκειμένου να ερευνήσει την τέλεση απάτης με συνολική ζημιά άνω των 120.000 ευρώ. Επιβεβαιώνεται ότι η διοίκηση Λαυρεντιάδη βρίσκεται πίσω από τις παρένθετες εταιρείες, με την ανοχή και την κάλυψη της κυβέρνησης, εις βάρος του δημοσίου και της τοπικής κοινωνίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας και ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη που οδήγησε στην ομαδική απόλυση τους. Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα δικαίωσης για τους εργαζόμενους. Ο αγώνας του κόσμου της εργασίας συνεχίζεται για την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη!».

H ανακοίνωση του ΠΑΜΕ

Η απόφαση του δικαστηρίου που κρίνει άκυρες όλες τις απολύσεις των εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας και τους επιδικάζει μισθούς υπερημερίας και χρηματικό ποσό 5 χιλιάδων ευρώ για ηθική βλάβη, αποτελεί αποτέλεσμα ενός πολύχρονου συλλογικού αγώνα, που συνάντησε την αλληλεγγύη πολλών Συνδικάτων όχι μόνο από την περιοχή αλλά κι από όλη τη χώρα.

Αποκαλύπτει για ακόμη μια φορά ότι οι εργαζόμενοι μπορούν ν’ακυρώσoυν στην πράξη τα αντεργατικά εκτρώματα που απελευθέρωσαν τις ομαδικές απολύσεις, αρκεί τα Σωματεία τους να οργανώνονται ακόμη πιο αποτελεσματικά απέναντι στις βρώμικες αντεργατικές μεθοδεύσεις, να ωθούν τους αγώνες τους ακόμη πιο μπροστά, κλιμακώνοντας μαζί με την υπόλοιπη εργατική τάξη την πάλη για την κατάργηση τους.

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ θα είναι δίπλα στους εργαζόμενους στα Λιπάσματα Καβάλας που συνεχίζουν τον αγώνα για να εφαρμοστεί στην πράξη το δίκιο τους, να επιστρέψουν όλοι στη δουλειά, να παλέψουν για μισθούς και δικαιώματα με βάση τις ανάγκες τους.

Τέτοιοι αγώνες είναι καρφί στο μάτι των κυβερνήσεων και των εργοδοτών. Αποτελούν έμπνευση για όλους τους κλάδους, για όλα τα Συνδικάτα που παλεύουν για τα συμφέροντα των εργαζομένων, γιατί αναδεικνύουν την αξία της αλληλεγγύης και του κοινού αγώνα που χρειάζεται να δίνεται σε κάθε χώρο δουλειάς απέναντι στους εκμεταλλευτές μας και το πολιτικό τους προσωπικό.

Σχετικά Άρθρα: Δ. Κουτσούμπας: Στηρίζουμε τους εργαζόμενους στα Πετρέλαια και τα Λιπάσματα Καβάλας

Μηνύματα ικανοποίησης για τη δικαίωση των εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος