Παραλλαγή Όμικρον: Στόχος του Υπ. Υγείας «να κερδίσουμε χρόνο» με ασπίδα προστασίας την γ΄ δόση

Σε ύφεση το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας αλλά η πίεση στις μονάδες εντατικής θεραπείας εξακολουθεί να υφίσταται με περισσότερους από 630 διασωληνωμένους. Εν αναμονή της επέλασης της παραλλαγής Όμικρον η ηγεσία του Yπουργείου Υγείας καταβάλλει κάθε προσπάθεια ούτως ώστε να καθυστερήσει το επερχόμενο κύμα για να μην συμπέσει με τις συνέπειες που προκαλεί στο ΕΣΥ η κυρίαρχη ακόμη Δέλτα.

«Να κερδίσουμε χρόνο» αυτό είναι το σύνθημα που δίνεται σε όλες τις κατευθύνσεις από το Υπουργείο Υγείας τόσο σε ότι αφορά στο θέμα του εμβολιασμού ώστε να είναι οι πολίτες θωρακισμένοι απέναντι από το κύμα της Όμικρον το οποίο αναμένεται και στη χώρα μας, όσο και στην αποσυμπίεση των ΜΕΘ και των νοσοκομείων. Αυτή τη στιγμή αναφέρουν οι ειδικοί ότι είναι θετικό ότι έχουν αυξηθεί οι εμβολιασμοί στη χώρα μας κυρίως από τα άτομα άνω των 60 ετών για την τρίτη δόση του εμβολίου. Μάλιστα όπως ανέφερε σε συνέδριο ο καθηγητής Επιδημιολογίας Δημήτρης Παρασκευής ότι είναι οι δύο δόσεις του εμβολίου για τη θωράκιση του ανθρώπινου οργανισμού απέναντι στη Δέλτα, είναι και η τρίτη δόση για την Όμικρον.

Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σε συνέντευξή του στο MEGA, αποκλείει μεν επιβολή lockdown, ωστόσο να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα. «Το έκτακτο σχέδιο είναι να καθυστερήσει η Όμικρον, να έχουμε περισσότερα δεδομένα, και θα πάρουμε ό,τι μέτρο χρειάζεται να πάρουμε. Έχουμε αποκλείσει το γενικό lockdown. Η κατεύθυνσή μας είναι οι περιορισμοί να αφορούν κατά βάση στους ανεμβολίαστους. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε την κατεύθυνση που έχουμε. Η βασική αρχή είναι να έχουμε πολλούς εμβολιασμούς. Η Όμικρον αλλάζει τα δεδομένα στα σκεπτικά όλων των χωρών», είπε και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας κυριαρχεί η Δέλτα, είμαστε σε ύφεση, μειώνονται τα κρούσματα και οι νοσηλείες, και θα επέλθει μείωση και στους θανάτους. Από την άλλη, πράγματι, η Όμικρον μας προβληματίζει γι’ αυτό υποχρεωθήκαμε να πάρουμε μέτρα ως προς τους ταξιδιώτες γιατί ο βασικός μας στόχος είναι η επικράτηση της Όμικρον – που θα γίνει και στη χώρα μας – να καθυστερήσει ώστε να έχουμε κερδίσει τους εμβολιασμούς που γίνονται τώρα, και να έχουμε και περισσότερα δεδομένα».

Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε και στη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα, επισημαίνοντας ότι η μελέτη αυτή δεν έχει φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου, και στο υπουργείο Υγείας δεν υπάρχει επίσημη κατάθεσή της. Αν έχει γίνει οποιαδήποτε συζήτηση σε οποιοδήποτε επίπεδο, αυτός που το είπε να πει με ποιον έχει γίνει». Παράλληλαο υπουργός τόνισε ότι «δεν προκύπτει ότι θα αλλάζαμε κάποια πράγματα. Η μελέτη αναφέρει ότι αν είναι πάνω από 400 διασωληνωμένοι υπάρχει αυτόματα μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας. Άρα το ζητούμενο είναι να μη φτάνει κάποιος στη ΜΕΘ. Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση είχαν αυτή τη στόχευση. Επίσης προκύπτει ότι όσοι βρισκόταν εκτός ΜΕΘ είχαν μεγαλύτερο ποσοστό θνητότητας, για αυτό αυξήσαμε τις κλίνες ΜΕΘ από τις 550 στις 1.300. Δεν μπορούσαμε να τις αυξήσουμε παραπάνω, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι συγκεκριμένο. Το τρίτο είναι ότι θα έπρεπε να έχουμε περισσότερους εμβολιασμούς, που έχει κάνει η κυβέρνηση ό,τι μπορεί προς αυτή την κατεύθυνση και με την υποχρεωτικότητα».

Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος