Παντελής Οικονόμου: Εξεπλάγησαν και οι επιτελείς του Πούτιν με τη διαταγή πυρηνικής ετοιμότητας (video)

Ο πρώην πυρηνικός επιθεωρητής στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομική Ενέργειας, Παντελής Οικονόμου, αφού καθησυχάζει για τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια λέγοντας ότι «μέχρι στιγμής οι δυνάμεις κατοχής στην Ουκρανία δεν επεμβαίνουν στη λειτουργία των αντιδραστήρων», μιλάει για το πυρηνικό οπλοστάσιο ΗΠΑ και Ρωσίας αλλά και τον ρόλο της Τουρκίας ειδικά με τους υπό κατασκευή ρωσικούς αντιδραστήρες στο «ιδιαίτερα σεισμογενές» Ακούγιου.

Υπό την επίβλεψη της ουκρανικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας, παραμένει ο πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια το μεγαλύτερο συγκρότημα στην Ευρώπη, όπως επισημαίνει ο κ. Οικονόμου εξηγώντας:  Είναι συγκρότημα έξι αντιδραστήρων που λειτουργεί με το ίδιο προσωπικό παρά την κατάληψη από τους Ρώσους  και το ίδιοο συμβαίνει με άλλους 9 πυρηνικούς σταθμούς στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία αντλεί το 57%  της ενέργειας από 15 πυρηνικά εργοστάσια  που εάν καταστραφούν μπορούν να γίνουν νέο Τσέρνομπιλ, προειδοποιεί στη συνέχεια.

«Το 90% του παγκόσμιου πυρηνικού οπλοστασίου ανήκει σε ΗΠΑ και Ρωσία»

«1600 όπλα έχει κάθε πλευρά, είτε σε πλοία και υποβρύχια, είτε σε αεροπλάνα και υπόστεγα» και είναι εκτεθειμένο σε ηλεκτρονικά λάθη λόγω της έντασης», είπε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε:

Ο όρος «διαρκής ετοιμότητα» σημαίνει ότι αν γίνει εκτόξευση πυρηνικού πυραύλου από μια πλευρά γίνεται αυτομάτως και από την άλλη και έτσι η προειδοποίηση Πούτιν για πυρηνική ετοιμότητα είχε μάλλον πολιτική έννοια και δείχνει μάλλον αδυναμία και ανασφάλεια. Τέτοιες εξαγγελίες ωστόσο καθιστούν το πολύπλοκο σύστημα πιο ευάλωτο σε ηλεκτρονικό λάθος».

«Αρκεί να προσέξετε τα πρόσωπα του Ρώσου υπουργού ΕΘνικής Άμυνας και του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων που δεν έκρυψαν την απορία τους για την εξαγγελία Πούτιν», είπε χαρακτηριστικά ο Παντελής Οικονόμου.

«Δεν θα εκπλαγώ αν το Ακούγιου ενταχθεί στο θέμα των κυρώσεων»

Η Τουρκία επιδεικνύει στάση ουδετερότητας, ωστόσο η  Ρωσία με την εξαγωγή τεσσάρων πυρηνικών αντιδραστήρων στα τουρκικά εδάφη του Ακούγιου θα επηρεάζει αυτό το κράτος του ΝΑΤΟ, ενεργειακά και οικονομικά, τόνισε ο Παντελής Οικονόμου.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος