Από αύριο, Τρίτη 8 Ιουλίου έως και την Πέμπτη 17 Ιουλίου, θα είναι ανοικτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την Υποβολή Μηχανογραφικού και Παραλλήλου Μηχανογραφικού Δελτίου από τους υποψηφίους των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2025.
Η ώρα της μεγάλης απόφασης έφτασε για τους επιτυχόντες των Πανελλαδικών Εξετάσεων που καλούνται να κάνουν τις επιλογές τους για τη σχολή που θα επιλέξουν. Τι θα πρέπει να προσέξουν;
Ο Χρήστος Ταουσάνης, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Επιστημονικός Διευθυντής της EMPLOY EDU, συμβουλεύει τους υποψηφίους σχετικά με τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου, τονίζοντας πως απαραίτητη είναι η προσωπική μελέτη των τμημάτων, καθώς και των κλάδων με τους οποίους συνδέονται τα προγράμματα σπουδών, ενώ παράλληλα, υπογραμμίζει τις παγίδες που κρύβει η διαδικασία.
«Έχουμε μαθητές που έχουν καλές βαθμολογίες, αλλά επειδή κοιτάζουν μόνο τις περσινές βάσεις χαραμίζουν τις βαθμολογίες τους, και έχουμε μαθητές που ενώ νομίζουν ότι δεν έχουν επιλογές σε μεσαία και χαμηλά στρώματα, αγνοούν ότι υπάρχουν πολύ αξιόλογα τμήματα, τα οποία έχουν χαμηλές βάσεις, λόγω του ότι εδρεύουν στην περιφέρεια».
Για την ορθή και συνειδητή συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου, οι υποψήφιοι θα πρέπει να εμβαθύνουν στα τμήματα, αντί να μείνουν μόνο στις ονομασίες τους. Ακόμα και ομοειδή τμήματα, διαφέρουν από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο.
Ακόμα, μία βασική παράμετρος που δεν πρέπει να προσπερνούν είναι οι μεταγραφές. Πρέπει να εξαντλούν κάθε πιθανότητα στο μηχανογραφικό τους τώρα, και όχι τον Οκτώβρη, καθώς για να επιτευχθεί η διαδικασία μεταγραφής, πρέπει το τμήμα να είναι αντίστοιχο.
Το σημαντικότερο λάθος στη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου είναι ότι οι υποψήφιοι διαλέγουν επάγγελμα με βάση το σήμερα, και όχι σε βάθος δεκαετίας. «Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα που έχει τεράστιο πρόβλημα στη στελέχωση στο πεδίο της Πληροφορικής και βασικούς πυλώνες τη ναυτιλία και τον τουρισμό, ας ρίξουμε και μία κλεφτή ματιά στο αύριο».
Βάσεις Εισαγωγής – Μικτές οι τάσεις, εκτιμήσεις για πού αναμένονται μεταβολές
Οκ. Ταουσάνης, σχολίασε επίσης τις βαθμολογίες των φετινών εξετάσεων και τον αντίκτυπο που αναμένεται να έχουν στις βάσεις εισαγωγής των τεσσάρων Επιστημονικών Πεδίων.
Όπως εξήγησε βασική παράμετρος είναι οι προσωπικές προτιμήσεις των υποψηφίων, οι οποίες διασπείρονται ιδιαίτερα, καθώς φαίνεται να έχουν αλλάξει ριζικά τα τελευταία χρόνια, αποτυπώνοντας τη δυναμική των τμημάτων Επιστήμης Υπολογιστών, Μηχανικών Πληροφορικής, ακόμα και των τμημάτων Εφαρμοσμένης Πληροφορικής.
Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικές Σπουδές) αναμένεται πτώση των βάσεων, ακόμα και σε περιζήτητες σχολές, λόγω των χαμηλών επιδόσεων στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας.
Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικές – Τεχνολογικές Επιστήμες) εκτιμάται άνοδος των μορίων, παρά τις χαμηλές βαθμολογίες στο μάθημα της Χημείας, αφού στο μάθημα της Φυσικής, αξιοσημείωτη φαίνεται να είναι η άνοδος σε σχέση με πέρυσι. Παράλληλα, φέτος, έπειτα από πολλά χρόνια, νέα τμήματα μηχανικών προστίθενται στις πολυτεχνικές σχολές, όπου αναμένεται να μάθουμε τι θέση θα καταλάβουν στις προτιμήσεις των υποψηφίων. Τα νέα τμήματα θα στεγάζονται στα πανεπιστήμια Δυτικής Αττικής, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Κρήτης και στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.
Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Υγείας), η εικόνα φαίνεται να είναι διφορούμενη. Όπως σημειώνει θα παίξουν σημαντικό ρόλο οι συντελεστές, αφού στα μαθήματα της Χημείας και της Βιολογίας, παρατηρήθηκε μεγαλύτερο ποσοστό κάτω από τη βάση σε σχέση με πέρυσι.
Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής), προβλέπεται άνοδος των βάσεων, κυρίως λόγω των επιδόσεων στο μάθημα της Οικονομίας, αφού σχεδόν ένας στους τρεις έγραψε πάνω από 18, με αποτέλεσμα την πίεση σε τμήματα κεντρικών πανεπιστημίων. Βασικό παράγοντα της ανόδου των βάσεων θα αποτελέσει και η αυξημένη ζήτηση σε τμήματα σχετιζόμενα με νέες τεχνολογίες – ακόμα και σε πανεπιστήμια εκτός Αθηνών – όπως το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας.
Ρεπορτάζ: Εύη Νικολάου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος