Παγκόσμια Ημέρα Πρόσφυγα: 82,4 εκατ. εκτοπισμένοι – Μείωση στην Ελλάδα

Η 20η Ιουνίου έχει οριστεί ως Διεθνής Ημέρα του Πρόσφυγα από τον ΟΗΕ και για ένατη συνεχή χρονιά σημειώνεται αύξηση του φαινομένου του βίαιου εκτοπισμού παγκοσμίως. Παρά την πανδημία και τις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιούργησε, οι άνθρωποι που εγκατέλειψαν τις εστίες τους και αναζήτησαν προστασία σε άλλες χώρες, αυξήθηκαν και το 2020 έφτασαν σχεδόν τα 82,4 εκατομμύρια. Στην Ελλάδα πάντως, ο αριθμός των αιτούντων άσυλο μειώθηκε σε σχέση με το προηγούμενο έτος με τις νέες αιτήσεις που κατατέθηκαν να φτάνουν τις 37.800.

Σε δήλωσή της για την ημέρα η υφυπουργός Μετανάστευσης, Σοφία Βούλτεψη αναφέρει:

«Η φύλαξη των συνόρων και η μείωση των ροών, αποτελούν για την Ελλάδα μοναδική ευκαιρία να ακολουθήσει ενταξιακές πολιτικές για τα ευάλωτα θύματα των πολεμικών συρράξεων. Η δουλειά της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων έχει γίνει πρότυπο σε όλη την Ευρώπη».

«Οι Έλληνες γνωρίζουμε τι σημαίνει πρόσφυγας και η Ελλάδα, μία από τις κύριες χώρες υποδοχής προσφύγων στην ΕΕ, αποδεικνύει εμπράκτως ότι σέβεται τον αγώνα των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν βίαια τις εστίες τους», επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Με μία φωτογραφία του αείμνηστου φωτογράφου Γιάννη Μπεχράκη να συνοδεύει την ανάρτησή του στο Facebook ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας τονίζει: «Οι αγωνίες, οι φόβοι, οι προσδοκίες και η ελπίδα των ανθρώπων δεν διαχωρίζονται ανάλογα με τη θρησκεία, τη γλώσσα, τη φυλή».

Ο τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Καμίνης τονίζει:”Oι πρόσφυγες μπορούν να αποδειχθούν πραγματικός πλούτος για μια κοινωνία, αρκεί τους δοθεί απλώς η δυνατότητα να προσφέρουν ενεργά, να ενταχθούν ομαλά, να γίνουν μέρος του “σώματος” της κοινωνίας.

Για πρόσκαιρη μείωση των προσφυγικών ροών κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα σημειώνοντας ότι:

«Η προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης από την κυβέρνηση δεν επιτρέπει κανένα εφησυχασμό. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει μεγάλες ευθύνες γιατί προωθεί τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ- ΝΑΤΟ- ΕΕ, με στόχο τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης, συνεχίζοντας το “έργο” των προηγούμενων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Υπερθεματίζει για το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εμπεριέχει νέες αντιδραστικές διατάξεις για ένταση της καταστολής και των απελάσεων, προβλέπει ενίσχυση του ρόλου της Frontex, που οδηγεί και σε αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, αυστηροποιεί τις διαδικασίες ασύλου, καταπατά δικαιώματα και τη Συνθήκη της Γενεύης. Αυτά τα μέτρα η ΝΔ επιδιώκει να τα θεσμοθετήσει με νομοσχέδιο που εξήγγειλε.

Η ανακοίνωση λειτουργίας «κέντρων ένταξης» σηματοδοτεί νέο εγκλωβισμό, ακόμα και αναγνωρισμένων προσφύγων, ενώ την ίδια στιγμή ορθώνονται νέοι πραγματικοί και ηλεκτρονικοί φράχτες, με στόχο τη ρύθμιση της “στρόφιγγας” των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών για την εξυπηρέτηση των αναγκών του κεφαλαίου σε φθηνό εργατικό δυναμικό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η γειτονική Τουρκία φιλοξενεί 3,7 εκατομμύρια πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, τον μεγαλύτερο πληθυσμό παγκοσμίως.

Ρεπορτάζ: Εμμανουέλα Αργείτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος