Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Καταναλωτών ενάντια στη χρήση πλαστικού

Μπορεί αυτή τη χρονιά να συνέπεσε με την Καθαρά Δευτέρα, αλλά πάντα η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Καταναλωτών που εορτάζεται στις 15 Μαρτίου, “είναι μια ευκαιρία να εστιάσουμε την προσοχή κρατών και κοινωνιών στα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των καταναλωτών, στον σεβασμό και την προστασία τους”, όπως επισημαίνει η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ).

Η ΕΕΚΕ αναφέρει ότι: “Η βιώσιμη κατανάλωση είναι μία από τις προτεραιότητες της πολιτικής καταναλωτών της Ε.Ε. Στις 13 Νοεμβρίου 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε ένα έγγραφο στρατηγικής «Νέα ατζέντα καταναλωτών» που καθορίζει ένα πολυετές πλαίσιο για την ανάπτυξη της πολιτικής των καταναλωτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι βασικοί τομείς περιλαμβάνουν την «πράσινη μετάβαση», δηλαδή βήματα προς την αειφόρο παραγωγή και κατανάλωση και την προώθηση της ευαισθητοποίησης για φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα και υπηρεσίες και περαιτέρω εκπαίδευση των καταναλωτών σε αυτόν τον τομέα.

Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη βιώσιμη κατανάλωση και πρακτικές που εστιάζουν στην παραγωγή και κατανάλωση πλαστικών, οι οποίες αποτελούν μείζον πρόβλημα στη ρύπανση του περιβάλλοντος.

Το πλαστικό είναι ένα πολύ χρήσιμο υλικό στην καθημερινή μας ζωή, αλλά η κατανάλωση και η παραγωγή πλαστικών, ιδίως πλαστικών μιας χρήσης, έχουν καταστεί μη βιώσιμες. Διεθνείς μελέτες έχουν καταδείξει ότι η ροή πλαστικών υλικών στον ωκεανό θα τριπλασιαστεί έως το 2040, εκτός εάν υπάρχουν σημαντικές καινοτομίες και αλλαγές στην πολιτική και την καταναλωτική συμπεριφορά”.

Ως προς τις επιπτώσεις της χρήσης πλαστικού, η ΕΕΚΕ τονίζει πως εκτιμάται ότι: “έως το 2050, θα υπάρχει περισσότερο πλαστικό από τα ψάρια στους ωκεανούς.
100.000 θαλάσσια θηλαστικά και χελώνες και 1 εκατομμύριο θαλασσοπούλια σκοτώνονται από τη θαλάσσια ρύπανση από πλαστικό κάθε χρόνο.

Οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικών εισέρχονται στους ωκεανούς κάθε χρόνο.
Τα πλαστικά μίας χρήσης αντιπροσωπεύουν το 50% του πλαστικού που παράγεται κάθε χρόνο.
Τα μισά από όλα τα παραγόμενα πλαστικά έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία 15 χρόνια.

Το 40% του παραγόμενου πλαστικού συσκευάζεται και απορρίπτεται μετά από μία χρήση.
Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (Ε.Ε.Κ.Ε.) συμβάλλει στην αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης με τη συνεισφορά της στο έργο BionTop που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος HORIZOΝ 2020, αποτυπώνοντας την αντίληψη των Ελλήνων καταναλωτών σε διαδικτυακή έρευνα για τα βιοπλαστικά υλικά, σε συνεργασία με ενώσεις καταναλωτών από την Ιταλία, τη Μάλτα, τη Γαλλία και την Ισπανία”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος