Π. Παπαϊωάννου για την υπόθεση της Πάτρας: Οι συνομιλίες δείχνουν μία αποδιαρθρωμένη οικογένεια (video)

Στη δημοσιότητα βγήκαν οι συνομιλίες μέσω SMS της 33χρονης μητέρας από την Πάτρα και για το θέμα μίλησε στην ΕΡΤ ο Παναγιώτης Παπαϊωάννου, δικηγόρος – εγκληματολόγος λέγοντας ότι «όλη αυτή η επικοινωνία ανθρώπων κοντινών στην κατηγορούμενη, κοντά στο χρόνο τέλεσης των ερευνουμένων αδικημάτων, δεν φέρει κακουργηματικό χαρακτήρα».

Μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» για τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας ο δικηγόρος είπε πώς «δείχνει μια αποδιαρθρωμένη οικογένεια. Είναι εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες που βιώνουν τέτοιες καταστάσεις». Όπως, όμως, τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου με αφορμή αυτή την υπόθεση «το θέμα είναι τι προστατευτικό πλαίσιο σε επίπεδο πρόληψης είχαμε και δεν αξιοποιήσαμε».

Και όπως είπε ο δικηγόρος «η Πολιτεία θα πρέπει να έχει καταρτισμένους ανθρώπους για να επέμβουν θεραπευτικά και να ξέρουν να καταγράφουν αυτό που βλέπουν».

Αναφερόμενος στην ανηλικότητα και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ένα παιδί στο οικογενειακό περιβάλλον τόνισε ότι οι αρμόδιες Αρχές θα πρέπει να μπορούν να διακρίνουν τους πιθανούς κινδύνους και να τα προστατεύουν πριν να είναι αργά.

Ερευνάται αδίκημα και όχι αν κάποιος είναι καλός ή κακός

«Όλα τα στοιχεία που διαρρέουν δίνουν περισσότερο τροφή για ηθικό και κοινωνικό σχόλιο, όχι για ποινικό. Ερευνάται αδίκημα και όχι αν κάποιος είναι καλός ή κακός» επισήμανε ο κ. Παπαϊωάννου. Σύμφωνα με τον εγκληματολόγο, θα πρέπει να περιμένουμε τις απαντήσεις από τα εργαστήρια (ιατροδικαστικά και τοξικολογικά) προκειμένου ο ανακριτής να τα συσχετίσει με τις καταθέσεις.

«Μας ενδιαφέρει να βρούμε ποιος ή ποιοι ήταν κοντά στον τόπο τέλεσης, τον χρόνο που ερευνούμε» δήλωσε και συμπλήρωσε ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση εντυπωσιάζει τον κόσμο και τους ειδικούς η εικόνα των πρωταγωνιστών αυτής της υπόθεσης, όπως αυτή καθημερινά αποκαλύπτεται.

«Το ότι υπήρξε η συνειδητή ή όχι προσπάθεια να δοθεί μια εικόνα Ά προς τα έξω και αποδεικνύεται τώρα με τις διαρροές ότι υπήρξε μια εικόνα Β μπορεί να μας βοηθήσει να διατυπώσουμε ορισμένες σκέψεις για το είδος της ελληνικής οικογένειας σήμερα, για το πώς αντιμετωπίζει τη δημοσιότητα, για το τι σημασία έχει η δημοσιότητα για τη σύνδεση της οικογένειας, για το πως αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος αυτής της ηλικίας τα social media», είπε επισημαίνοντας ότι όλα τα ανωτέρω έχουν να κάνουν με το αξιακό υλικό της οικογένειας, όχι τόσο με το ποινικό.

Στα Γλυκά Νερά έχουμε ένα έγκλημα ωφελιμισμού

Ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε και στη δίκη του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου που δικάζεται για το άγριο έγκλημα στα Γλυκά Νερά. «Αν το δεις εγκληματικά, έχεις ένα έγκλημα ωφελιμισμού. Ένα έγκλημα που δεν είναι εν βρασμώ. Αυτό δείχνει και ο προσχεδιασμός και ο τρόπος που συμπεριφέρθηκε ο κατηγορούμενος μετά την πράξη».

Σχολιάζοντας την προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης μέσα από τα social media  ο δικηγόρος επισήμανε ότι είναι σημείο της υπερασπιστικής γραμμής: «H δημόσια εικόνα είναι από απατηλή έως πολύ σημαντική για το τι θέλουμε να πούμε και το τι θέλουμε να κρύψουμε. Το θέμα όμως, νομικά, είναι αν μπορεί να στηρίξει την άποψή του και όχι να πει τη γνώμη του».

Αναφερόμενος στο βρασμό ψυχικής ορμής ανέφερε ότι «σε περιπτώσεις που υπάρχει ένα ψυχρό έγκλημα κατά ανηλίκου, είναι πολύ δύσκολα ή όχι αδύνατα να τεκμηριωθεί». Επισήμανε δε ότι ο Νόμος δεν ενδιαφέρεται να ψάξει το κίνητρο για ένα έγκλημα. Αυτό που είναι το ζητούμενο είναι αν η ανθρωποκτονία συνδέεται με ήρεμη ψυχική κατάσταση ή όχι.

Τι κοινά έχουν οι δύο υποθέσεις

Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊώαννου και στην υπόθεση του θανάτου των τριών κοριτσιών της ίδιας οικογένειας στην Πάτρα, όπως και στην ανθρωποκτονία της Καρολάιν Κράουτς στα Γλυκά Νερά, από τον σύζυγό της, μπορεί να υπάρχει ένα ωφελιμιστικό κίνητρο.

«Μπορεί να έχουμε ένα κίνητρο εκδίκησης ειδικής», συμπλήρωσε εξηγώντας παράλληλα τι είναι αυτό που αναζητούν οι δικαστικές και αστυνομικές Αρχές στην προσπάθεια να συσχετίσουν τις άλλες δύο υποθέσεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος