Π. Κατσαούνου: Έχουμε πολύ μεγάλη έξαρση της γρίπης κυρίως στα παιδιά – Τι λέει για το αντιγριπικό εμβόλιο (video)

Array

Η γρίπη αλλά και άλλοι ιοί του αναπνευστικού έκαναν την εμφάνιση τους νωρίτερα τη φετινή χρονιά, προσβάλλοντας κυρίως τα παιδιά, τόνισε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ Παρασκευή Κατσαούνου, , στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6» της ΕΡΤ. 

Οι λόγοι που καθιστούν ευαίσθητο το ανοσοποιητικό σύστημα

Η κα Κατσαούνου αναφέρθηκε στις παραμέτρους οι οποίες έχουν αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα:

  • Το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας αποτελεί ασπίδα προστασίας απέναντι σε όλους τους ιούς, ωστόσο, όπως είπε η κα Κατσαούνου, τώρα οι περισσότεροι και κυρίως τα παιδιά δεν την φορούν, με αποτέλεσμα να υπάρχει έξαρση των ιώσεων. Γι’ αυτό και συνίσταται η χρήση της σε κάποιους χώρους.
  • Κάποια παιδιά  δεν είχαν εκτεθεί σε αυτούς τους ιούς για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, οπότε τώρα εκτίθενται, χωρίς ανοσία.
  • Το πρόγραμμα των εμβολιασμών για τις άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν τηρήθηκε σωστά.

«Όχι» στην κατάργηση της συνταγογράφησης του αντιγριπικού εμβολίου

Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας αναφέρθηκε και στο θέμα με τη συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου από τους γιατρούς, επισημαίνοντας πως δεν πρέπει να καταργηθεί γιατί οι γιατροί προχωρούσαν σε μια προτεραιοποίηση των ατόμων, κυρίως για ομάδες υψηλού κινδύνου σε συνάρτηση με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων.

Η κα Κατσαούνου ανέφερε ότι «οι πολίτες εμβολιάζονταν συνήθως γύρω στα τέλη Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου για τη γρίπη, μιας και στα τέλη Δεκεμβρίου είχαμε τα περισσότερα κρούσματα, και οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι το εμβόλιο θα τους προστατεύσει για όλη τη χειμερινή περίοδο και την εαρινή. Φέτος όμως εμφανίστηκαν νωρίτερα οι ιώσεις και δεν υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, είπε Παράλληλα σημείωσε ότι «το εμβόλιο της γρίπης είναι ασφαλές, το χρησιμοποιούμε χρόνια δεν υπάρχει αυτός ο φόβος που υπάρχει για τα εμβόλια, ας πούμε του κορονοϊού».

Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας επεσήμανε ότι η χρήση μάσκας κυρίως σε κλειστούς χώρους, όπως στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα σχολεία, είναι σημαντική μιας και το εκρηκτικό «κοκτέιλ» γρίπης και κορονοϊού έχει κάνει την εμφάνισή του στην ελληνική επικράτεια.

Από τι κινδυνεύουμε περισσότερο

Η κα Κατσαούνου τονίζει πως κρίσιμος παράγοντας είναι σε ποια ηλικιακή ομάδα βρισκόμαστε και σε ποια ομάδα. Αν οι άνθρωποι ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου ή όχι. Φαίνεται πως ο κορονοϊός είναι λιγότερο επιθετικός, δηλαδή δεν κάνει πνευμονίες του αναπνευστικού και άρα συνήθως αυτοί οι οποίοι νοσηλεύονται, νοσηλεύονται επειδή έχουν και άλλες καταστάσεις.

Στην παιδική ηλικία ο RSV και ο ιός της γρίπης δημιουργούν πολύ πιο σημαντικά προβλήματα απ’ ότι ο κορονοϊός σε αυτή την περίοδο.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος