Αντιδρούν οι φαρμακευτικοί και ιατρικοί σύλλογοι στα αντιγριπικά εμβόλια χωρίς συνταγή

Array

«Kανένα φάρμακο και αντιγριπικό εμβόλιο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή καθώς η συνταγογράφηση εμβολίων αποτελεί μέρος αποκλειστικά, της ιατρικής πράξης», εκφράζει κατηγορηματικά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών στην απόφαση του Υπουργείου Υγείας.

«Ο ΙΣΑ εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος, για τη Δημόσια υγεία, καθώς μόνο ο θεράπων γιατρός, μπορεί να εκτελέσει ιατρικές πράξεις και να αξιολογήσει τις ανεπιθύμητες ενέργειες. Οποιαδήποτε ιατρική πράξη, που εκτελείται από μη γιατρούς και μάλιστα σε ακατάλληλους χώρους πώλησης προϊόντων, αποτελεί αντιποίηση, του ιατρικού επαγγέλματος και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, για την υγεία του ασθενή», πρόσθετει ενώ τονίζει ότι «Καμία ιατρική πράξη δεν μπορεί να εκτελείται από μη γιατρούς. Κανένα φάρμακο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή».

Έντονη αντίδραση και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου 

«Την αντίθεσή του στην κατάργηση της συνταγογράφησης του αντιγριπικού εμβολίου την οποία εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, εκφράζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καθώς θεωρεί ότι δεν οφείλεται σε αυτήν το μειωμένο ενδιαφέρον των πολιτών. Η συνταγογράφηση δεν αποτελεί αυτόνομη πράξη αλλά μέρος της κλινικής εξέτασης» αναφέρουν σε σχετική τους ανακοίνωση.

Προσθέτουν: «Ο ΠΙΣ τονίζει την ανάγκη του ετήσιου αντιγριπικού εμβολιασμού για όλα τα άτομα άνω των 60 ετών, τους χρόνια και σοβαρά πάσχοντες και όσα άτομα φροντίζουν παιδιά και ηλικιωμένους ή διαμένουν σε κλειστές δομές. Πέρα από τις ευπαθείς ομάδες, το αντιγριπικό εμβόλιο συνίσταται και για όλο τον πληθυσμό με σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού.

Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο κατά της COVID-19 είναι σημαντικό να γίνονται οι αναμνηστικές δόσεις από τους πολίτες που πληρούν τις προϋποθέσεις τις οποίες έχει θέσει η ιατρική επιστήμη με τη συμβουλή του θεράποντος.

Όπως ανακοινώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Λοιμώξεων (ECDC), η παραλλαγή BQ.1 του κορωνοϊού θα μολύνει το 80% του πληθυσμού της Ευρώπης μέχρι τον προσεχή Φεβρουάριο. Με το ECDC να χαρακτηρίζει την μετάλλαξη BQ.1, ως «ιδιαίτερα σημαντική» και το χειμώνα να είναι ήδη εδώ, είναι σημαντικό να θωρακιστούν παιδιά και ενήλικες με τα απαραίτητα αναμνηστικά εμβόλια ώστε να αποφευχθούν σοβαρές νοσήσεις και ανάγκη για νοσηλεία».

Πηγή: Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος 

Διαβάστε ακόμη:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος