«Ούτε τσιπάκια έχουν οι ταυτότητες, κάμερες, μικρόφωνα ή διάφορα άλλα ευτράπελα τα οποία ακούγονται», δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο, θέλοντας να δώσει τέλος στα fake news που κυκλοφορούν για τις πολυαναμενόμενες νέες ταυτότητες. Πώς ακριβώς θα είναι όμως οι νέες αυτές ταυτότητες, οι οποίες πρόκειται να παρουσιαστούν και επισήμως στην ΔΕΘ;
Η νέα ταυτότητα έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε μερίδα πολιτών, ωστόσο όπως επισημαίνουν οι Αρχές σε καμία περίπτωση δεν θίγονται ζητήματα ελευθερίας και πίστης των πολιτών και πρόκειται μόνο για την δημιουργία ενός ταυτοποιητικού και ταξιδιωτικού εγγράφου με σύγχρονα επίπεδα ασφαλείας.
Η έκδοσή τους και το «τσιπάκι»
Η έκδοση των νέων ταυτοτήτων αναμένεται μέσα στον Σεπτέμβριο και θα είναι αντίστοιχες με αυτές που έχουν και οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα κοστίζουν 10 ευρώ και η διάρκεια ισχύος τους θα είναι τα 10 έτη.
Στη μεγέθους πιστωτικής κάρτα ταυτότητα θα αναγράφονται τα στοιχεία ταυτοποίησης, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, τόπος γέννησης, εθνικότητα, αριθμό ταυτότητας και η έκδοσή τους θα γίνεται σε Αστυνομικά Τμήματα, όπου θα μπορεί να γίνεται και η λήψη της φωτογραφίας.
Αντί για το μέχρι σήμερα δακτυλικό αποτύπωμα, θα υπάρχει ένα ηλεκτρονικό τσιπ, ένα από τα θέματα που έχει προκαλέσει συζητήσεις επί συζητήσεων καθώς κάποιοι πιστεύουν πως πρόκειται για συνωμοσία σε βάρος των πολιτών και πως θα μπορεί ο κάθε επιτήδειος να έχει πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.
Σε επικοινωνία της ΕΡΤ με την εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛΑΣ Κωνσταντία Δημογλίδου και στο ερώτημα τι είναι το τσιπ στις νέες ταυτότητες η ίδια απάντησε ότι «το λεγόμενο τσιπάκι της ταυτότητας θα περιέχει ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά που θα έχει πάνω και θα φαίνονται στην ταυτότητα. Επιπρόσθετα περιέχει την φωτογραφία και το δακτυλικό αποτύπωμα».
«Το τσιπάκι γενικότερα στο οποίο εμπεριέχεται και το δακτυλικό αποτύπωμα αποτελεί μία ακόμα δικλείδα ασφαλείας για τη νέα ταυτότητα. Ακόμα και αν ένας παραχαράκτης καταφέρει να παραχαράξει μία από τις νέες ταυτότητες δεν θα μπορεί να περάσει δεδομένα μέσα στο τσιπάκι, δηλαδή τα δεδομένα που θα εμφανίζονται στην κάρτα αυτή θα είναι τα πραγματικά» συμπλήρωσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ.
Υπάρχει θέμα γεωεντοπισμού, δηλαδή εντοπισμού του στίγματος κάποιου ατόμου ήταν η επόμενη ερώτηση στην κ. Δημογλίδου η απάντησε ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα γεωεντοπισμού από το τσιπάκι. Η μόνη περίπτωση που σε πολλά εισαγωγικά θα εντοπίζεται ένας πολίτης είναι κατά τον διαβατηριακό έλεγχο που θα σκανάρεται η ταυτότητα και θα φαίνεται ότι περνάει από την χώρα μας σε μία άλλη χώρα».
Μετά τον Αύγουστο του 2026 σε ισχύ μόνο οι νέες ταυτότητες – Πότε έρχεται ο ενιαίος αριθμός πολίτη
Όπως ανέφερε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Κατερίνα Δούκα, «είναι υποχρέωση όλων των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχουν τέτοιου είδους ταυτότητες. Και με τον κανονισμό αυτό της Ευρωπαικής Ένωσης εναρμονίζεται η χώρα. Δεν πρόκειται για μια απλή οδηγία, Πρόκειται για υποχρέωση. Σχετικά με το τσιπάκι για το οποίο γίνεται τόσος ντόρος, να διευκρινίσουμε ότι υπάρχει και στα νέα διαβατήρια, το οποίο όμως έχει μπει σύμφωνα με τις υποδείξεις που έχει κάνει ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας και δεν έχει στοιχεία γεωεντοπισμού.
Αυτό έχει απαντηθεί και στη Βουλή από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε σχετικές ερωτήσεις που είχαν καταθέσει η Νίκη και οι Σπαρτιάτες. Τον Αύγουστο του 2026, είναι το χρονικό όριο για την κατοχή της νέας ταυτότητας, μετά τις 6 Αυγούστου του 2026 η παλιά ταυτότητα δεν θα έχει την ισχύ της ταυτότητας, δηλαδή δεν θα μπορεί να αποτελεί ένα ταξιδιωτικό έγγραφο για να ταξιδέψει ένας πολίτης στο εξωτερικό».
Όσοι πάνε στα αστυνομικά τμήματα για να προλάβουν να βγάλουν την παλιά ταυτότητα τον Αύγουστο του 2026 θα έχουν μια ταυτότητα η οποία μπορεί να αποτελεί ένα έντυπο ταυτοπροσωπίας για το εσωτερικό της χώρας, δεν θα έχει όμως την ισχύ της ταυτότητας.
«Ας μην γίνουν οι πολίτες θύματα εμπαιγμού και κυρίως ας μην σπεύδουν να βγάλουν νέες ταυτότητες παλιού τύπου, καθώς αυτές σε λίγο δεν θα ισχύουν πια. Άρα “τσάμπα” μπαίνουν σε αυτή την ταλαιπωρία και επιβαρύνουν τα αστυνομικά τμήματα με μια πρόσθετη γραφειοκρατία», είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα.
Σχετικά με τον ενιαίο αριθμό του πολίτη η Κατερίνα Δούκα είπε ότι έχει νομοθετηθεί από το 2021 και αυτό το διάστημα στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξετάζουν τα τεχνικά του χαρακτηριστικά. Αυτός ο αριθμός θα ενοποιεί όλους τους άλλους αριθμούς που χρησιμοποιούμε μέχρι σήμερα στις συναλλαγές μας. Δηλαδή τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ και τους άλλους αριθμούς. Μόλις εφαρμοστεί και είναι σε ισχύ αυτός ο αριθμός, ο πολίτης θα συναλλάσσεται με το Δημόσιο δίνοντας μόνο αυτό τον ένα ενιαίο αριθμό. Αναμένεται να είναι έτοιμος γύρω στο τέλος του χρόνου.
Διαβάστε ακόμη: Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για νέες ταυτότητες: Να έχουμε εμπιστοσύνη στην εκκλησία, τα βλέπει όλα
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος