Open Your Mind Camp 2022: Στην Κέρκυρα η 6η Θερινή Κατασκήνωση Ρητορικής και Δημοκρατικής Παιδείας

Array

Μετά από μια επιτυχημένη πενταετία κατασκηνώσεων σε νησιά των Κυκλάδων, στις οποίες έχουν συμμετάσχει περίπου 350 μαθητές και μαθήτριες Λυκείου από όλη την Ελλάδα και για τις οποίες έχουν σχεδιαστεί και υλοποιηθεί πάνω από 150 βιωματικά εργαστήρια, η κατασκήνωση Ρητορικής και Δημοκρατικής Παιδείας «ανοίγει πανιά» για το Ιόνιο.

Απευθύνεται σε μαθητές Λυκείου και αποφοίτους 15-18 ετών από την Ελλάδα και το εξωτερικό (σχολεία ομογένειας, κλασικά λύκεια, δημοκρατικά σχολεία της Ευρώπης). Το 50% των συμμετοχών θα προέλθει από τα Ιόνια και τις γειτονικές περιφέρειες. Το 20% από περιοχές εκτός Αθηνών και το 30% από την Αθήνα. Στόχος είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάχυση του περιεχομένου της κατασκήνωσης.

Το φετινό πρόγραμμα παραμένει στοχευμένο στο τρίπτυχο «προσωπική ανάπτυξη – γνωριμία με τον πολιτισμό του τόπου – ψυχαγωγία» και αποκτά συγκεκριμένη θεματική: «Οι τέχνες στην καλλιέργεια δεξιοτήτων ενεργού πολίτη».

Open Your Mind Camp 2022: Στην Κέρκυρα η 6η Θερινή Κατασκήνωση Ρητορικής και Δημοκρατικής Παιδείας

Κύρια διοργανώτρια και φέτος είναι η Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση. Ο σχεδιασμός, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, βασίζεται στις έννοιες «Σκέψη – Λόγος – Δράση», καθώς και σε αρχές της δημοκρατικής παιδείας, όπως η ισότητα και ο αλληλοσεβασμός. Οι συμμετέχοντες/-ουσες μαθαίνουν να εκφράζονται ελεύθερα, να προβληματίζονται για θέματα που θεωρούν σημαντικά, να σέβονται τις απόψεις των άλλων, να επινοούν στρατηγικές προκειμένου να επιλύσουν προβλήματα, να συνεργάζονται και να αξιοποιούν την κοινωνική δημιουργικότητά τους. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και φέτος στην ανάπτυξη δεσμών και στην ενθάρρυνση ανάληψης εθελοντικών πρωτοβουλιών κατά τη διάρκεια και μετά την κατασκήνωση.

Συνδιοργανώτρια της κατασκήνωσης είναι η Ακαδημία Άνοιξης, ένας εναλλακτικός εκπαιδευτικός φορέας με έδρα και σημαντικό έργο στην Κέρκυρα. Υποστηρικτές είναι το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΕΚΠΑ «Ρητορική, Επιστήμες του Ανθρώπου και Εκπαίδευση», η Ευρωπαϊκή Κοινότητα για τη Δημοκρατική Παιδεία (EUDEC-Greece), η «Άφιξις» – Εικονικές Δίκες «Πρωταγόρας» και ο Ρητορικός Όμιλος Φιλοσοφικής – ΕΚΠΑ. Οι εμψυχωτές και εμψυχώτριες θα είναι και φέτος απόφοιτοι/-ες του μεταπτυχιακού Ρητορικής και της Ερευνητικής Παιδαγωγικής Ομάδας «Σείριος», καθώς και παιδαγωγοί της Ακαδημίας Άνοιξης.

Open Your Mind Camp 2022: Στην Κέρκυρα η 6η Θερινή Κατασκήνωση Ρητορικής και Δημοκρατικής Παιδείας

H κατασκήνωση αναμένεται να λάβει σύντομα την αιγίδα του Δήμου Κέρκυρας και να έχει μια δημιουργική συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης, στο οποίο θα πραγματοποιούνται καθημερινά εργαστήρια, και το παράρτημα του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει:

α) την καθημερινή γνωριμία των συμμετεχόντων/-ουσών με τη φύση και τον πολιτισμό του νησιού (εκδρομές στη Χώρα και σε χωριά / παραλίες, πεζοπορία, επισκέψεις σε μουσεία, παραδοσιακές βραδιές, ενημέρωση από τοπικούς πολιτιστικούς φορείς, ψυχαγωγικές βραδινές έξοδοι κ.ά.), και

β) την κύρια δραστηριότητα της κατασκήνωσης, που είναι η συμμετοχή σε μια ποικιλία καθημερινών τρίωρων βιωματικών εργαστηρίων προσωπικής ανάπτυξης, τα οποία θα επιλέγονται καθημερινά μέσω ηλεκτρονικής φόρμας και βάσει διαθεσιμότητας: ρητορική, επικοινωνία, ηγεσία για νέους, δημιουργική γραφή, δημιουργία βίντεο / ταινίας μικρού μήκους, επίλυση συγκρούσεων, ανθρώπινα δικαιώματα, δημιουργική σκέψη, εικονικές δίκες, φιλοσοφικές συζητήσεις, debate, TED talks και δημόσια ομιλία, αυθόρμητος λόγος, εκφραστική ανάγνωση, αυτοσχεδιασμός, μοντέρνοι και παραδοσιακοί χοροί, ρητορική της εικόνας και γκράφιτι κ.ά., αλλά και επιπλέον προτάσεις από τους ίδιους τους συμμετέχοντες / τις συμμετέχουσες. Θα δοθεί δυνατότητα επιλογής για την παρακολούθηση δύο εντατικών εργαστηρίων διάρκειας 6 ωρών (2 από τις 5 ημέρες): «Escape Room Academy» (σxεδιασμός και υλοποίηση) και «Debating Camp» (μεθοδολογία αγώνων επιχειρηματολογίας και ρητορικό επιχείρημα – φιλικοί αγώνες). Εάν υπάρξει επαρκής αριθμός συμμετοχών (8 άτομα ελάχιστο), θα δημιουργηθεί και αγγλόφωνη ομάδα.

Open Your Mind Camp 2022: Στην Κέρκυρα η 6η Θερινή Κατασκήνωση Ρητορικής και Δημοκρατικής Παιδείας

Τα εργαστήρια των εφήβων θα ανακοινωθούν αναλυτικά στις 25/6 και οι συμμετέχοντες/-ουσες που έχουν ήδη εγγραφεί θα μπορούν να επιλέξουν μέσω φόρμας ποια θα παρακολουθήσουν τις πρώτες 2 ημέρες. Η παρακολούθηση των βιωματικών εργαστηρίων (συνολικής διάρκειας 15 ωρών) είναι υποχρεωτική (εκτός και αν συντρέχει λόγος υγείας για τη μη συμμετοχή σε κάποιο) και πιστοποιείται από σχετική αναλυτική βεβαίωση. Μπορεί ακόμη να πιστοποιηθεί η εθελοντική ενασχόληση με την οργάνωση της κατασκήνωσης, εάν κάποιος/-α επιθυμεί να συμμετάσχει και ως εθελοντής/-τρια.

Open Your Mind Camp 2022: Στην Κέρκυρα η 6η Θερινή Κατασκήνωση Ρητορικής και Δημοκρατικής Παιδείας​Η κατασκήνωση θα φιλοξενηθεί στο Karda Beach Camping and Bangalows στη Δασσιά, σε ένα εξαιρετικό και ασφαλές περιβάλλον.

Το κόστος συμμετοχής μόνο στα εργαστήρια είναι 60 ευρώ, εφόσον θέλει να συμμετάσχει κάποιος μαθητής / κάποια μαθήτρια (από την Κέρκυρα) αποκλειστικά σε αυτά. Το κόστος διαμονής, διατροφής, μετακινήσεων κ.λπ., το οποίο διατίθεται αποκλειστικά για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων της κατασκήνωσης, ανέρχεται στα 300 ευρώ και περιλαμβάνει τα εξής:

  • 5 διανυκτερεύσεις σε σκηνή δική σας και με δικό σας εξοπλισμό κάμπινγκ – Υπάρχει δυνατότητα διαμονής σε 4κλινο bungalow (θα διατεθούν 6-7 συνολικά με αυστηρή προτεραιότητα) με επιπλέον κόστος 60 ευρώ ή σε 4κλινη μεγάλη σκηνή (με κρεβάτια, ρεύμα, ψυγείο – θα διατεθούν 2-3 συνολικά με αυστηρή προτεραιότητα) με επιπλέον κόστος 40 ευρώ.
  • Μερική κάλυψη διατροφής: πρωινό σε μπουφέ καθημερινά, 2 γεύματα (μαγειρευτά με σαλάτα/αναψυκτικό/γλυκό ή φρούτο), 50% έκπτωση σε 2 δείπνα (σουβλάκι-καλαμάκι, πίτσα με αναψυκτικό), απογευματινό σνακ (κριτσίνια/κρακεράκια/αλμυρά/μπάρα δημητριακών/τοστ κρέμα σοκολάτας/cookies/κέικ κατ’επιλογή) στο διάλειμμα των εργαστηρίων.
  • Εισιτήρια πούλμαν από και προς Αθήνα – καραβιού από Ηγουμενίτσα – μεταφορά από και προς το λιμάνι με τη Green Buses.
  • 2 μετακινήσεις με πούλμαν εντός του νησιού
  • Αναμνηστικό Tshirt και δώρο
  • Ειδικές εκπτώσεις σε καταστήματα και εστιατόρια
  • Βεβαίωση συμμετοχής
  • Εγγραφή μέλους στο Δίκτυο Νέων για τη Δημοκρατία στην Εκπαίδευση (μετά από συμπλήρωση σχετικής αίτησης) και παρακολούθηση των σχετικών εκδηλώσεων μέσα στην επόμενη σχολική χρονιά

Οι εγγραφές θα ολοκληρωθούν στις 25/6/22, με αποστολή προκαταβολής, μη επιστρέψιμης, 160 ευρώ, για την κράτηση των εισιτηρίων και της διαμονής (θα σταλεί το IBAN του κάμπινγκ και του συνεργαζόμενου τουριστικού γραφείου). Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας εγγραφής. Από κάθε σχολείο θα γίνονται δεκτοί έως 5 μαθητές.

Φόρμα εγγραφής εδώ.

Open Your Mind Camp 2022: Στην Κέρκυρα η 6η Θερινή Κατασκήνωση Ρητορικής και Δημοκρατικής Παιδείας

Εργαστήρια για παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς

Επιπλέον, από φέτος εγκαινιάζονται, στο πλαίσιο της κατασκήνωσης, δύο ομάδες:

α) Ομάδα Εκπαιδευτικών για τη Βιωματική Εκπαίδευση, που θα αποτελέσει ξεχωριστή ομάδα σε εργαστήρια διάρκειας 15 ωρών, τα οποία θα έχουν προκαθοριστεί με κοινή συνεννόηση μεταξύ προτεινόμενων.

β) Δημιουργική Ομάδα Παιδιών και Γονέων στον χώρο της Ακαδημίας Άνοιξης (Casa  Lucia) κατά τις πρωινές ώρες.

Περισσότερες πληροφορίες για τις ομάδες αυτές και τα σχετικά εργαστήρια μπορείτε να βρείτε εδώ και το πλήρες πρόγραμμα εδώ.

Ελάχιστος αριθμός ατόμων για τη δημιουργία των παραπάνω δύο ομάδων είναι τα 8 άτομα. Το κόστος συμμετοχής είναι στα 80 ευρώ για 6 ημέρες. Εγγραφές εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με e-mail στο enosiritorikis@gmail.com και με SMS στο τηλέφωνο 6944414077

Η οργανωτική ομάδα θα εφαρμόσει αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύουν κατά την περίοδο υλοποίησης της κατασκήνωσης.


Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος