Όμικρον 2 – H υποπαραλλαγή που προβληματίζει τους επιστήμονες – Δύο κρούσματα στην Ελλάδα

Προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα προκαλεί μία νέα παραλλαγή της Όμικρον που εντοπίστηκε στο Βέλγιο. O λόγος για την υποπαραλλαγή Όμικρον 2 Τα δύο πρώτα κρούσματα της οποίας εντοπίστηκαν στην Ελλάδα. Πρόκειται για δύο ταξιδιώτες που εντοπίστηκαν στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» προερχόμενοι από το εξωτερικό και σήμερα βγήκαν τα αποτελέσματα του ελέγχου τους που ήταν θετικά.

Όπως ανέφερε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Σμαράγδα Αγορογιάννη, κάθε βασική παραλλαγή του κορονοϊού έχει υποπαραλλαγές και αυτή για την οποία μιλάμε είναι η βασική υποπαραλλαγή της Όμικρον, η Όμικρον 2, και υπάρχουν αναφορές για αυτή από τα τέλη Δεκεμβρίου.

Τα χαρακτηριστικά της υποπαραλλαγής δεν είναι ακόμα σαφή και δεν έχουμε δεδομένα που να αναφέρουν ότι είναι πιο μεταδοτική ή προκαλεί μεγαλύτερη νοσηρότητα, ανέφερε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η συγκεκριμένη παραλλαγή βρίσκεται σε μία θέση που δεν είναι ανιχνεύσιμη με την κλασική μέθοδο για αυτό και δεν είναι γνωστό ακόμη κατά πόσο είναι πιο μεταδοτική από την Όμικρον. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν ανιχνεύεται από όλα τα PCR test, και για αυτό αν κάποιος τη φέρει, ναι μεν γνωρίζει ότι είναι θετικός στον κορονοϊό αλλά μπορεί και να μη μπορεί να ταυτοποιηθεί ότι φέρει τη συγκεκριμένη υποπαραλλαγή.

Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα υπάρχοντα εμβόλια δεν την καλύπτουν.

Η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή εντοπίστηκε στη Νορβηγία, Δανία, Σουηδία, Γαλλία ενώ στο Βέλγιο, η Ομικρον 2 εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις 26 Δεκεμβρίου και αποτελεί σύμφωνα με τους επιστήμονες το 1% των νέων μολύνσεων στη χώρα.

Τι δήλωσαν Μ. Παγώνη και Κ. Τριανταφυλλίδης για τη νέα παραλλαγή

Αύξηση θανάτων από κορονοϊό σε ποσοστό 14% καταγράφηκε σε μια εβδομάδα και για το θέμα μίλησε στην ΕΡΤ η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος ΕΙΝΑΠ και ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, ομότιμος καθηγητής γενετικής, προειδοποιώντας ότι η εμφάνιση της υπερμεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον 2 θα δυσκολέψει την επιδημιολογική κατάσταση.

«Οι νοσηλείες έχουν αυξηθεί, αλλά έχει μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων. Για εμάς δύο δείκτες έχουν σημασία: ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ. Και οι δύο αριθμοί είναι αυξημένοι και σταθεροί. Στις ΜΕΘ διαχειριζόμαστε περιστατικά της Δέλτα. Αυτή την στιγμή, όσον αφορά τις νοσηλείες ασθενών Covid-19, έχουμε 80% περιστατικά της μετάλλαξης Δέλτα και 20% της Όμικρον», δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» η κ. Παγώνη.

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών ανέφερε ότι αυτή την στιγμή η αντιμετώπιση των ασθενών με κορονοϊό διαφέρει: «Οι εμβολιασμένοι παίρνουν οδηγίες και παραμένουν στα σπίτια τους ενώ οι ανεμβολίαστοι νοσηλεύονται σε απλές κλίνες Covid-19. Έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη εβδομάδα γι αυτό και η Επιτροπή των Ειδικών πρότεινε την παράταση των μέτρων».

Μιλώντας για τη μετάλλαξη Δέλτα που ευθύνεται για την πλειονότητα των θανάτων, η κ. Παγώνη επισήμανε ότι η Δέλτα προκαλεί επιπλοκές ειδικά σε ασθενείς άνω των 60 ετών, η διαχείριση των οποίων ήταν αρκετά δύσκολη γι αυτό και είχαμε θανάτους.

Ο ιός μεταλλάσσεται όσο ο κόσμος δεν εμβολιάζεται

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης είπε ότι όσο βρίσκεται ανεμβολίαστος ο πληθυσμός, ο ιός βρίσκει την ευκαιρία να μεταλλάσσεται.

Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή γενετικής του ανθρώπου στο ΑΠΘ, «οι ανεμβολίαστοι και οι μερικώς εμβολιασμένοι αποτελούν εργοστάσιο μεταλλάξεων».

Αναφορικά με τη νέα υπο παραλλαγή της Όμικρον ανέφερε ότι οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πολλά στοιχεία ακόμη πλην του ότι ξεκίνησε από τη Νορβηγία.

«Πρέπει να είμαστε πιο προσεχτικοί. Και τα χέρια πλένουμε και αποστάσεις κρατάμε και μάσκα φοράμε», τόνισε ο επιστήμονας επισημαίνοντας ότ ο νέος αυτός ιός θα μεταδοθεί γρήγορα σε όλες τις χώρες.

Να εμβολιαστούν με τρίτη δόση και οι έφηβοι

Το πιο ανησυχητικό, όπως είπε στην ΕΡΤ ο κ. Τριανταφυλλίδης, είναι ότι «η νέα παραλλαγή του κορονοϊού, ίσως ξεγλιστράει από τα εμβόλια. Yπάρχει η υποψία ότι επίσης τα υπάρχοντα rapid test δεν την πιάνουν». Γι αυτό είναι σημαντικό να εμβολιαστούν όλοι και να προσέχουν.

Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι η Επιτροπή των Ειδικών του υπουργείου Υγείας θα πρέπει να εισηγηθεί την ενισχυτική δόση και στους εφήβους, όπως γίνεται και στην Αμερική. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγουμε περιστατικά όπως αυτό με τον διπλά εμβολιασμένο 15χρονο μαθητή, που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ.

Πρότεινε επίσης η άδεια στους γονείς με παιδιά που έχουν αρρωστήσει να επεκταθεί από τις πέντε ημέρες στις εφτά.

Σχετικό Άρθρο: Ν. Καπραβέλος στο Πρώτο: Οι ασθενείς με Όμικρον χτύπησαν την πόρτα της Εντατικής (audio)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος