Δύο κρούσματα με την Όμικρον 2 – Τι δήλωσαν Μ. Παγώνη και Κ. Τριανταφυλλίδης για τη νέα παραλλαγή (video)

Τα δύο πρώτα κρούσματα με την υποπαραλλαγή Όμικρον 2 εντοπίστηκαν στην Ελλάδα. Πρόκειται για δύο ταξιδιώτες που εντοπίστηκαν στο Αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” προερχόμενα από το εξωτερικό και σήμερα βγήκαν τα αποτελέσματα του ελέγχου τους που ήταν θετικά. Αύξηση θανάτων από κορονοϊό σε ποσοστό 14% καταγράφηκε σε μια εβδομάδα και για το θέμα μίλησε στην ΕΡΤ η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος ΕΙΝΑΠ και ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, ομότιμος καθηγητής γενετικής, προειδοποιώντας ότι η εμφάνιση της υπερμεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον 2 θα δυσκολέψει την επιδημιολογική κατάσταση.

“Οι νοσηλείες έχουν αυξηθεί, αλλά έχει μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων. Για εμάς δύο δείκτες έχουν σημασία: ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ. Και οι δύο αριθμοί είναι αυξημένοι και σταθεροί. Στις ΜΕΘ διαχειριζόμαστε περιστατικά της Δέλτα. Αυτή την στιγμή, όσον αφορά τις νοσηλείες ασθενών Covid-19, έχουμε 80% περιστατικά της μετάλλαξης Δέλτα και 20% της Όμικρον, δήλωσε στην εκπομπή “Συνδέσεις” η κ. Παγώνη.

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών ανέφερε ότι αυτή την στιγμή η αντιμετώπιση των ασθενών με κορονοϊό διαφέρει: “Οι εμβολιασμένοι παίρνουν οδηγίες και παραμένουν στα σπίτια τους ενώ οι ανεμβολίαστοι νοσηλεύονται σε απλές κλίνες Covid-19. Έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη εβδομάδα γι αυτό και η Επιτροπή των Ειδικών πρότεινε την παράταση των μέτρων”.

Μιλώντας για τη μετάλλαξη Δέλτα που ευθύνεται για την πλειονότητα των θανάτων, η κ. Παγώνη επισήμανε ότι η Δέλτα προκαλεί επιπλοκές ειδικά σε ασθενείς άνω των 60 ετών, η διαχείριση των οποίων ήταν αρκετά δύσκολη γι αυτό και είχαμε θανάτους.

Ο ιός μεταλλάσσεται όσο ο κόσμος δεν εμβολιάζεται

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης είπε ότι όσο βρίσκεται ανεμβολίαστος ο πληθυσμός, ο ιός βρίσκει την ευκαιρία να μεταλλάσσεται.

Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή γενετικής του ανθρώπου στο ΑΠΘ, “οι ανεμβολίαστοι και οι μερικώς εμβολιασμένοι αποτελούν εργοστάσιο μεταλλάξεων”.

Αναφορικά με τη νέα υπο παραλλαγή της Όμικρον ανέφερε ότι οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πολλά στοιχεία ακόμη πλην του ότι ξεκίνησε από τη Νορβηγία.

«Πρέπει να είμαστε πιο προσεχτικοί. Και τα χέρια πλένουμε και αποστάσεις κρατάμε και μάσκα φοράμε», τόνισε ο επιστήμονας επισημαίνοντας ότ ο νέος αυτός ιός θα μεταδοθεί γρήγορα σε όλες τις χώρες.

Να εμβολιαστούν με τρίτη δόση και οι έφηβοι

Το πιο ανησυχητικό, όπως είπε στην ΕΡΤ ο κ. Τριανταφυλλίδης, είναι ότι «η νέα παραλλαγή του κορονοϊού, ίσως ξεγλιστράει από τα εμβόλια. Yπάρχει η υποψία ότι επίσης τα υπάρχοντα rapid test δεν την πιάνουν». Γι αυτό είναι σημαντικό να εμβολιαστούν όλοι και να προσέχουν.

Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι η Επιτροπή των Ειδικών του υπουργείου Υγείας θα πρέπει να εισηγηθεί την ενισχυτική δόση και στους εφήβους, όπως γίνεται και στην Αμερική. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγουμε περιστατικά όπως αυτό με τον διπλά εμβολιασμένο 15χρονο μαθητή, που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ.

Πρότεινε επίσης η άδεια στους γονείς με παιδιά που έχουν αρρωστήσει να επεκταθεί από τις πέντε ημέρες στις εφτά.

Δείτε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος