Ομαλά η διεξαγωγή των πανελλαδικών για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ – Κόπτσης: Απόλυτα ασφαλές το σύστημα

Χωρίς προβλήματα διεξάγεται η σημερινή, πρώτη ημέρα Πανελλαδικών Εξετάσεων για τα Επαγγελματικά Λύκεια, σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Παιδείας. Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ είναι αυτοί που ρίχτηκαν πρώτοι στη μάχη εξεταζόμενοι στο μάθημα των Νέων Ελληνικών (Γενικής Παιδείας) με το υπουργείο Παιδείας να παρέχει από την πρώτη στιγμή διαβεβαιώσεις πώς οι διαδικασίες θα κυλήσουν απρόσκοπτα, καθώς το σύστημα μετάδοσης θεμάτων των Πανελλαδικών είναι απολύτως διακριτό από εκείνο της τράπεζας θεμάτων, που έγινε στόχος κακόβουλων επιθέσεων τις δυο προηγούμενες ημέρες ταλαιπωρώντας τους μαθητές.

«Νομίζω ότι κερδίσαμε τη μάχη. Το κράτος και το Υπουργείο Παιδείας έκανε και κάνει ό,τι είναι δυνατόν να διασφαλίσει αξιοκρατία, αξιοπιστία, ασφάλεια και το αδιάβλητο εξετάσεων» είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης. «Το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων είναι απόλυτα ασφαλές, με ασφαλιστικές δικλείδες πολλές, με εναλλακτικές λύσεις» είπε και συμπλήρωσε «τώρα είναι η ώρα των μαθητών μας. Εμείς οφείλουμε να σταθούμε με σεβασμό να δείξουμε ότι πραγματικά τους σκεφτόμαστε και ότι μας ενδιαφέρει να είναι ήρεμοι και ψυχικά και συναισθηματικά και να επιδιώκουμε όχι όπως τις προηγούμενες ημέρες με αντιθέσεις αλλά με ομοθυμία ό, τι αφορά τους μαθητές μας να είμαστε δίπλα τους. Οι εξετάσεις είναι σταθμός στη ζωή τους, μια περίοδος επιστέγασμα μιας προσπάθειας δώδεκα ετών και οφείλουμε να σταθούμε όλοι με περίσκεψη, με σεβασμό, να τους αφήσουμε ανεπηρέαστους αυτές τις μέρες».

Όπως εξήγησε μιλώντας επίσης στην ΕΡΤ ο Γιάννης Αντωνίου, Πρόεδρος Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής το σύστημα στην περίπτωση των Πανελλάδικών λειτουργεί διαφορετικά:

– Υπάρχει πολύ μικρότερος αριθμός μαθημάτων.
– Υπάρχει μια κεντρική εξεταστική επιτροπή η οποία βγάζει τα θέματα.
– Τα θέματα είναι ίδια για όλους τους εξεταζόμενους ανάλογα με τον προσανατολισμό.
– Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι μετάδοσης των θεμάτων και αυτό διασφαλίζει ουσιαστικά το αδιάβλητο και το απρόσβλητο της διαδικασίας

Διαβάστε επίσης Πανελλαδικές Εξετάσεις: Γιατί δεν υπάρχει κίνδυνος για το σύστημα μετάδοσης

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπ. Παιδείας τα σημερινά θέματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων θα ανακοινωθούν μετά τις 10:00 π.μ.

Τι επιτρέπεται να έχουν μαζί τους οι υποψήφιοι

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις  08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες. 

Οι εξεταζόμενοι επιτρέπεται να έχουν στυλό μόνο ανεξίτηλης μελάνης (μαύρο ή μπλε), μολύβι, γομολάστιχα, γεωμετρικά όργανα και μπουκαλάκι με νερό ή αναψυκτικό. Υπογραμμίζεται πως το μολύβι γενικά δεν επιτρέπεται στις απαντήσεις, παρά μόνο αν το διευκρινίζουν οι οδηγίες των θεμάτων.

Τι ισχύει φέτος στις Πανελλαδικές εξετάσεις

Φέτος, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες μεταβολές στον τρόπο διεξαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων συνολικά. Θα εφαρμοστεί για τρίτη χρονιά η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, όπως και το Παράλληλο Μηχανογραφικό για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ. Τα αποτελέσματα (βάσεις) αναμένεται να ανακοινωθούν προς τα τέλη Ιουλίου, όπως έγινε και πέρυσι.

Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ.

Δείτε εδώ το πρόγραμμα των εξετάσεων σε πίνακες, αναλυτικά

Η επόμενη ημέρα εξέτασης για τα ΕΠΑΛ, είναι εκείνη του μαθήματος των Μαθηματικών στις 3 Ιουνίου και κατόπιν 7, 9, 10, 13, 15 και 16 Ιουνίου, για εξετάσεις σε μαθήματα ειδικότητας.

Οι εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν στις 2 Ιουνίου 2023 με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας) και στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν τρεις ημέρες εξετάσεων των μαθημάτων Προσανατολισμού:

6 Ιουνίου: Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Μαθηματικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής), Βιολογία (Ο.Π. Σπουδών Υγείας)

8 Ιουνίου: Λατινικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Πληροφορική (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)

12 Ιουνίου: Ιστορία (ΟμάδαΠροσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Οικονομία (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Σχετικά με τις εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων, αυτές θα διεξαχθούν στο διάστημα 17 – 29 Ιουνίου. Αρχικά, στις 17 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο μάθημα των Αγγλικών και στις 19 Ιουνίου στα Γερμανικά. Στη συνέχεια, θα διεξαχθούν οι εξετάσεις του Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου (20 και 21 Ιουνίου, αντίστοιχα).

Θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις των μαθημάτων που αφορούν στην εισαγωγή σε μουσικά τμήματα: Αρμονία (22 Ιουνίου), Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων (23 Ιουνίου), Μουσική Αντίληψη και Γνώση (24 Ιουνίου), Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία (26 Ιουνίου).

Τέλος, οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ολοκληρωθούν με τα Γαλλικά (27 Ιουνίου), τα Ισπανικά (28 Ιουνίου) και τα Ιταλικά (29 Ιουνίου).

Διαβάστε επίσης Πανελλαδικές 2023: Επίδομα 350 ευρώ σε μαθητές που θα δώσουν εξετάσεις – Οι δικαιούχοι

Απολυτήριες και προαγωγικές εξετάσεις στα Γυμνάσια – Πότε ένας μαθητής κρίνεται μετεξεταστέος

Παράλληλα σήμερα σημαίνει έναρξη και για τις απολυτήριες και προαγωγικές ενδοσχολικές εξετάσεις στα Γυμνάσια της χώρας. Η εξεταστική περίοδος διαρκεί από την 1η έως τη 15η Ιουνίου.

Σύμφωνα με το άρθρο 12 του σχετικού προεδρικού διατάγματος «ο μαθητής κρίνεται άξιος προαγωγής ή απόλυσης,
α) όταν έχει σε κάθε μάθημα βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δέκα (10) ή
β) όταν έχει γενικό μέσο όρο βαθμών ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δεκατρία (13).

Αν δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις προαγωγής ή απόλυσης, ο μαθητής παραπέμπεται το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, πριν την έναρξη των μαθημάτων του επόμενου σχολικού έτους, δηλαδή στη δεύτερη εξεταστική περίοδο, σε επαναληπτική εξέταση στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσής του είναι μικρότερος από δέκα (10), εφόσον ο αριθμός των μαθημάτων αυτών δεν υπερβαίνει τα τέσσερα (4).

Αν δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις προαγωγής ή απόλυσης και ο μαθητής έχει βαθμό ετήσιας επίδοσης μικρότερο από δέκα (10) σε περισσότερα από τέσσερα (4) μαθήματα, τότε δεν κρίνεται άξιος προαγωγής ή απόλυσης, δεν παραπέμπεται σε επαναληπτική εξέταση και επαναλαμβάνει την τάξη.[…]

Αν και μετά τις επαναληπτικές εξετάσεις μαθητής της Α΄ και Β΄ τάξης δεν κριθεί άξιος προαγωγής ή μαθητής της Γ΄ τάξης δεν κριθεί άξιος απόλυσης, σύμφωνα με την περ. α΄ της παρ. 4 , επαναλαμβάνει την τάξη.».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος