Οι αλλαγές στην ΕΥΠ και οι πολιτικές διεργασίες για την υπόθεση παρακολουθήσεων

Array

Δημοσιεύτηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την ενίσχυση της διαφάνειας στην ΕΥΠ, που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός μετά το θέμα που προέκυψε από την παρακολούθηση Ανδρουλάκη.

Οι πρώτες δικλείδες ασφαλείας στην λειτουργία της ΕΥΠ μπήκαν με την δημοσίευση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που δόθηκε αργά χθες το βράδυ στην δημοσιότητα.

Όπως είχε δεσμευθεί ο πρωθυπουργός μέσα από το μήνυμά του στους πολίτες το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου εκδόθηκε και σε αυτήν περιέχονται οι επείγουσες διατάξεις για την ενίσχυση της ακεραιότητας στη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Η ΠΝΠ περιέχει δυο άρθρα.

Το πρώτο άρθρο, ορίζει την διαδικασία διορισμού Διοικητή της ΕΥΠ. Για πρώτη φορά καθιερώνεται ακρόαση του Διοικητή της ΕΥΠ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Στο πλαίσιο των θεσμικών αλλαγών που αποφάσισε η κυβέρνηση για την λειτουργία της ΕΥΠ με περισσότερες δικλείδες ασφαλείας και φίλτρα πολύ σημαντικό θεωρείται το δεύτερο άρθρο το οποίο επαναφέρει δύο εισαγγελείς στην εποπτεία της ΕΥΠ κάτι που είχε καταργηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2018.

Έτσι, τα αιτήματα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για νόμιμες επισυνδέσεις θα εγκρίνονται, εντός εικοσιτετραώρου, και από εισαγγελέα Εφετών, πέραν του εισαγγελέα της ΕΥΠ.

  • Καθιερώνεται για πρώτη φορά ακρόαση του διοικητή της ΕΥΠ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας
  • Επαναφέρει τους δυο εισαγγελείς για την έγκριση των νόμιμων επισυνδέσεων

Η προστασία του απορρήτου της επικοινωνίας είναι θεμελιώδης συνθήκη μιας δημοκρατικής και φιλελεύθερης κοινωνίας“, επεσήμανε χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Οποιαδήποτε απόπειρα των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας να έχουν παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, αν επιβεβαιωθεί, είναι απαράδεκτη“, δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων, Ανίτα Χίπερ.

Στο μεταξύ, υπάρχουν ήδη τα πρώτα ευρήματα από τον έλεγχο αναφορικά με την καταγγελία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για το θέμα των υποκλοπών, με την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών να σημειώνει ότι είναι έτοιμη να υποβάλει αρμοδίως συγκεκριμένες προτάσεις στη Βουλή.

Στο κατηγορώ της Χαριλάου Τρικούπη για απουσία ενημέρωσης στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έριξε το γάντι στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι ο ίδιος αρνείται θεσμικά να ενημερωθεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά άμεση σύγκληση της ειδικής μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας αυτήν την εβδομάδα, κάνοντας λόγο για σοβαρότατους λόγους κατεπείγοντος.

Σκληρή κριτική άσκησε στην κυβέρνηση για το θέμα των παρακολουθήσεων, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος καταλογίζει σοβαρές πολιτικές ευθύνες στον πρωθυπουργό.

Πηγή ΕΡΤ, Ρεπορτάζ Γεωργία Σκιτζή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος