Υπόθεση παρακολουθήσεων: Η πολιτική αντιπαράθεση, οι παρεμβάσεις ΠτΔ και Κομισιόν & τα πρώτα ευρήματα

Στη Βουλή αναμένεται να κορυφωθεί η πολιτική αντιπαράθεση για το θέμα της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, οι εργασίες της οποίας επισπεύθηκαν και θα αρχίσουν στις 22 Αυγούστου. Παρεμβάσεις για την υπόθεση των παρακολουθήσεων έγιναν από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και από την Κομισιόν.

Η προστασία του απορρήτου της επικοινωνίας είναι θεμελιώδης συνθήκη μιας δημοκρατικής και φιλελεύθερης κοινωνίας, υπογράμμισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαρακτήρισε απάραδεκτη οποιαδήποτε απόπειρα παράνομης πρόσβασης σε δεδομένα πολιτών.

Ήδη υπάρχουν τα πρώτα ευρήματα από τον έλεγχο της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, με την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών να τονίζει πως θα συνεχιστεί ο έλεγχος.

Στις 22 Αυγούστου θα αποφασίσει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για την προ ημερήσιας συζήτηση για την υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη. Παρέμβαση για το θέμα έκανε η πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνοντας ότι επιβάλλεται η άμεση και πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, όπως και η θωράκιση της λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

«Η προστασία του απορρήτου της επικοινωνίας είναι θεμελιώδης συνθήκη μιας δημοκρατικής και φιλελεύθερης κοινωνίας. Η εξαίρεση που προβλέπει το Σύνταγμα για λόγους εθνικής ασφάλειας συναρτάται με την ανάγκη προστασίας της χώρας σε ένα απαιτητικό διεθνές περιβάλλον που προϋποθέτει εγρήγορση και δύσκολες σταθμίσεις. Πρέπει, ωστόσο, να ερμηνεύεται στενά και η εφαρμογή της να είναι σύμφωνη με τις αρχές του κράτους δικαίου και της αναλογικότητας. Η απαρέγκλιτη τήρηση της νομιμότητας και η διαφάνεια της κρατικής δράσης δεν συνιστά μόνον εγγύηση των ατομικών δικαιωμάτων, αλλά τον πιο κρίσιμο δείκτη της ποιότητας της δημοκρατίας μας» σημείωσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Άμεσα θα εκδοθεί πράξη νομοθετικού περιεχομένου που προβλέπει την έγκριση και από εισαγγελέα Εφετών για την ενεργοποίηση της εντολής επισύνδεσης αλλά και την παροχή γνώμης από την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την τοποθέτηση νέου διοικητή της ΕΥΠ.

Στο κατηγορώ της Χαριλάου Τρικούπη για απουσία ενημέρωσης στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έριξε το γάντι στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι ο ίδιος αρνείται θεσμικά να ενημερωθεί.

«Ο κ. Ανδρουλάκης απορρίπτει και δεν αξιοποιεί καμιά θεσμική δυνατότητα ενημέρωσης: ούτε από την Κυβέρνηση, ούτε από το Κοινοβούλιο, ούτε από τις Δημόσιες Αρχές. Και ενώ αρνείται να ενημερωθεί αρμοδίως και ενδελεχώς, προβαίνει σε μια πλειάδα δηλώσεων που βασίζονται σε συμπεράσματα αυθαίρετα, χωρίς να έχει γνώση όλων των γεγονότων» τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε γιατί εάν το γνώριζε ο πρωθυπουργός η εξέλιξη της διαδικασίας θα ήταν διαφορετική: «Δεν αναφέρομαι σε καμία περίπτωση σε παρέμβαση του πρωθυπουργού στο στάδιο μιας διαδικασίας από την ώρα που έχει εγκριθεί, αλλά δεδομένου ότι πρέπει να υπήρχε ένα τέτοιου είδους αισθητήριο και φίλτρο αξιολόγησης, εάν αυτό ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού πριν εκκινήσει όλη η διαδικασία, η εξέλιξη της υπόθεσης θα ήταν διαφορετική».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά άμεση σύγκληση της ειδικής μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας αυτήν την εβδομάδα, κάνοντας λόγο για σοβαρότατους λόγους κατεπείγοντος.

Οι βουλευτές της Επιτροπής, στην επιστολή που κατέθεσαν, ζητούν να κληθούν στην έκτακτη αυτή συνεδρίαση ο νέος Διοικητής της ΕΥΠ, ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών, ο πρώην Διοικητής της ΕΥΠ κ. Κοντολέων, ο πρώην ΓΓ του πρωθυπουργού κ. Δημητριάδης και η Εισαγγελέας αποσπασμένη στην ΕΥΠ σε ακρόαση.

«Υπάρχει απόλυτη ανάγκη θεσμικής αντίδρασης για την προστασία της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου» επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην επιστολή του.

«Αυτό που έχει συμβεί αποτελεί τομή, δεν είναι μια πολιτική αντιπαράθεση» δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Νάσος Ηλιόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Ερωτηθείς εάν εκτιμά ότι έπεται συνέχεια στην υπόθεση, ο κ. Ηλιόπουλος υποστήριξε ότι «ο κ. Μητσοτάκης παραίτησε και τον Δημητριάδη και τον κ. Κοντολέων γιατί φοβούνται για αυτά που έρχονται».  Μάλιστα, πρόσθεσε «η πολιτική μου εκτίμηση είναι ότι αυτές οι παραιτήσεις δείχνουν ότι έρχεται τσουνάμι».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε ότι «σε κάθε περίπτωση, από την δική μας μεριά, η επόμενη βουλή που θα έχει προοδευτική πλειοψηφία θα κάνει προανακριτική επιτροπή και εκεί τίποτα δεν θα μείνει κρυμμένο και θα προχωρήσει ο καταλογισμός όλων των ευθυνών και πολιτικών και ποινικών που υπάρχουν σε πολιτικά ή μη πολιτικά πρόσωπα».

Σκληρή κριτική άσκησε στην κυβέρνηση για το θέμα των παρακολουθήσεων, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος καταλογίζει σοβαρές πολιτικές ευθύνες στον πρωθυπουργό.

«Πρόκειται για μια δυσώδη υπόθεση η οποία βλάπτει σοβαρά και -νομίζω- με μη αντιστρεπτό τρόπο τη διεθνή εικόνα της χώρας. Δεν είναι τυχαίο ότι το θέμα της εμπλοκής του Μεγάρου Μαξίμου σε θέματα υποκλοπών και παρακολουθήσεων πολιτικών προσώπων παίζει στα μεγαλύτερα μέσα του εξωτερικού και από την άλλη έχουμε μια κυβέρνηση, η οποία υποπίπτει από το ένα λάθος στο άλλο και από το ένα ψέμα στο άλλο» είπε στον ΣΚΑΪ ο Μιχάλης Κατρίνης.

Σκληρή κριτική άσκησαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Δεν απαντάνε και η κυβέρνηση, με πρώτο και κύριο τον κ. Μητσοτάκη, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα στο ποιος διαμόρφωσε αυτό το επικίνδυνο και σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο για τις νόμιμες, όπως τις ονομάζουν, επισυνδέσεις» σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στον Real FM.

«Για ακόμα μία φορά ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τα όσα λέμε. Δεν αναλαμβάνει ποτέ την ευθύνη των κακών, δυσάρεστων και οικτρών επιλογών της κυβέρνησης», σχολίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Στην εξέλιξη της υπόθεσης της παρακολούθησης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη αναφέρεται, σε ανακοίνωσή της, η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.

O έλεγχος που αφορά την καταγγελία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη έχει ήδη αποφέρει τα πρώτα ευρήματα, βρίσκεται σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί για την πλήρη και από πάσης απόψεως διερεύνηση της υποθέσεως, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ΑΔΑΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΔΑΕ επιβεβαίωσε μέσω του παρόχου τη νόμιμη επισύνδεση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη.

Παρέμβαση για την υπόθεση έγινε και από την αρμόδια επίτροπο της Κομισιόν.

«Οποιαδήποτε απόπειρα των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας να έχουν παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, αν επιβεβαιωθεί, είναι απαράδεκτη. Τα κράτη-μέλη είναι αρμόδια να προστατεύουν την εθνική τους ασφάλεια και πρέπει να επιβλέπουν και να ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφαλείας τους για να διασφαλίζουν ότι σέβονται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα» σημείωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εσωτερικών υποθέσεων, Ανίτα Χίπερ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει τη διεξοδική εξέταση υποθέσεων παρακολουθήσεων από τις εθνικές αρχές των κρατών-μελών, ώστε να αποκατασταθεί, όπως τονίζεται, η εμπιστοσύνη των πολιτών.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία, η συζήτηση στην Ολομέλεια και η σύγκληση της Επιτροπής Διαφάνειας

Απαντήσεις με επιχειρήματα σε κάθε ερώτημα που τίθεται όσον αφορά την υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη δίνει η κυβέρνηση. Ειδικά στο θέμα της νομιμότητας της παρακολούθησης κυβερνητικές πηγές αναφέρουν:

1.  Διέπονται από ένα πολύ ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο, που ξεκινάει από το 1994, ενδεχομένως και πριν, με μικρές τροποποιήσεις, το οποίο δεν εξαιρεί κανέναν. Να ανατρέξει όποιος επιθυμεί στο νόμο 2225/1994 γιατί στη Δημοκρατία, όσον αφορά στο νόμο, δεν υπάρχουν πατρίκιοι και πληβείοι.

2.  Βασίζεται στην αξιολόγηση των πληροφοριών που έχει η ηγεσία της ΕΥΠ και στην έγκριση από εισαγγελικούς λειτουργούς.

3.  Δεν εξαιρείται κανείς λόγω της επαγγελματικής ή της άλλης ιδιότητάς του.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «Είτε είσαι πολιτικός, είτε είσαι δημοσιογράφος, είτε είσαι γεωπόνος, είτε είσαι γιατρός, είτε είσαι ηθοποιός, είτε είσαι τεχνίτης δεν λέει το νομικό πλαίσιο ότι αποκλείεσαι του οποιουδήποτε ελέγχου της νόμιμης επισύνδεσης με τις διαδικασίες που περιγράφεται και που είναι οι προϋποθέσεις για αυτή τη νόμιμη επισύνδεση.Είναι σαφές ότι αυτό το πλαίσιο πρέπει κανείς να το ξαναδεί».

Η 22α Αυγούστου που ανοίγει η Βουλή είναι η πιο κομβική ημερομηνία καθώς θα συγκληθεί η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής η οποία θα ορίσει ημερομηνίες για:

  • Την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και έχει αποδεχθεί η κυβέρνηση.
  • Την σύγκληση της Επιτροπής θεσμών και διαφάνειας
  • Την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Σύμφωνα με όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το εύρος της μπορεί να ανοίξει χρονολογικά (σίγουρα απο την περίοδο από το 2015 λένε πληροφορίες) με στόχο να φανεί πως οι αντίστοιχες διοικήσεις της ΕΥΠ στο παρελθόν διαχειρίστηκαν τέτοιες παθογένειες, αν τις διαχειρίστηκαν και όχι για να γίνει συμψηφισμός ή εκμετάλλευση γεγονότων.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει – Φοβάστε τον έλεγχο

«Ο φόβος τους για έλεγχο δεν κρύβεται με τίποτα». Με τη φράση αυτή η αξιωματική αντιπολίτευση σχολίασε την άρνηση της κυβέρνησης για την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Και πρόσθεσε: «όσο σιωπητήριο και να προσπαθήσουν να επιβάλουν ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει».

Από την Κουμουνδούρου διαμηνύουν ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί ούτε στιγμή παραπάνω» και επιμένουν εμφατικά στην παραίτησή της και την προκήρυξη εκλογών.

Κατηγορούν τον κ. Μητσοτάκη ότι όλο το προηγούμενο διάστημα τόσο ο ίδιος όσο και κορυφαίοι υπουργοί του έλεγαν ψέματα για την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Κρίνοντας μάλιστα τη δημόσια δήλωση του πρωθυπουργού κάνουν λόγο για αυταρχικό και αντιδημοκρατικό κατήφορο.

Υπογραμμίζουν ότι την αντικειμενική ευθύνη τη φέρει ο ίδιος ο πρωθυπουργός από τη στιγμή που είναι ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ.

Τονίζουν ακόμα ότι μετά και τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε έννοια δημοκρατικής νομιμοποίησης και ο μόνος δρόμος είναι οι εθνικές κάλπες και να δοθεί ο λόγος στο λαό.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Να λάμψει η αλήθεια, είναι θέμα δημοκρατίας

Να είχε το θάρρος ο πρωθυπουργός να πει ότι η παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν είναι νόμιμο λάθος, αλλά αντισυνταγματική επιλογή, σχολιάζουν πηγές στη Χαριλάου Τρικούπη.

Να παραδεχτεί ο κ. Μητσοτάκης ότι ο υπερσυγκεντρωτισμός εξουσίας στο Μαξίμου γεννά παρενέργειες στο δημοκρατικό μας πολίτευμα. Αυτό το επιτελικό κράτος κατέρρευσε, δηλώνουν συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη.

Επίσης, στο ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνουν συνεχώς πως δεν έχει δοθεί απάντηση για το ποιος έδωσε την εντολή παρακολούθησης και για για πιο σκοπό.

Όσον αφορά στην κριτική που δέχεται ο Νίκος Ανδρουλάκης από την κυβέρνηση ότι αρνείται να ενημερωθεί για την υπόθεση, από την Χαριλάου Τρικούπη αναφέρουν «δεν έχει γίνει καμία πρόσκληση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ από καμία δημόσια αρχή».

Η κυβέρνηση θα έχει την ευκαιρία να πει την αλήθεια στην νέα συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, σχολιάζουν οι ίδιες πηγές.

Στο ΠΑΣΟΚ επίσης επιμένουν για την διερεύνηση της υπόθεσης να λάμψει η αλήθεια με θεσμικό τρόπο σε πολιτικό και νομικό επίπεδο. Είναι μια υπόθεση, λένε, που δεν αφορά μόνο τον Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά όλους τους πολίτες.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή, Γιάννης Φασουλάς, Διονύσης Μποτώνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος