ΟΕΝΓΕ: Σε απόλυτο εμπαιγμό εξελίσσεται το νέο μισθολόγιο για τους γιατρούς του ΕΣΥ

«Σε απόλυτο εμπαιγμό εξελίσσεται το νέο μισθολόγιο της κυβέρνησης για τους γιατρούς του ΕΣΥ (ν.4999/2022/ΦΕΚ225/Α΄/7.12.2022)», σχολιάζει με ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ.

Καταρχήν, και ενώ είμαστε στα τέλη Φλεβάρη, μόνο σε ελάχιστα νοσοκομεία έχουν δοθεί οι πολυδιαφημισμένες από τα κυβερνητικά Μέσα Ενημέρωσης «αυξήσεις». Για την συντριπτική πλειοψηφία των νοσοκομείων φαίνεται ότι οι όποιες μισθολογικές «αυξήσεις» θα δοθούν:

  • Για τους μόνιμους γιατρούς και τους αγροτικούς με τη μισθοδοσία Μαρτίου (27 Φεβρουαρίου 2023), ενώ για τους επικουρικούς με την μισθοδοσία Φεβρουαρίου (10 Μαρτίου 2023).
  • Τα αναλογούντα αναδρομικά φαίνεται ότι θα δοθούν για τους μόνιμους γιατρούς και τους αγροτικούς με τη μισθοδοσία Απριλίου (27 Μαρτίου 2023), ενώ για τους επικουρικούς με την μισθοδοσία Μαρτίου (10 Απριλίου 2023).

Είναι φανερό από τις ημερομηνίες ότι ακόμη και η καταβολή των όποιων «αυξήσεων» και αναδρομικών υποτάσσεται στον πιθανό εκλογικό σχεδιασμό της κυβέρνησης. Αυτό όμως είναι το λιγότερο!

Με την έκδοση της σχετικής κυβερνητικής εγκυκλίου από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (05.01.2023), προκύπτει ότι όχι απλώς δεν πρόκειται για αναπλήρωση των μισθολογικών απωλειών των προηγούμενων ετών, αλλά ούτε καν για αναπλήρωση των εισοδηματικών απωλειών λόγω τιμάριθμου από την ψήφιση του νόμου μέχρι σήμερα. Είναι εμφανές ότι οι καθαρές αυξήσεις στους γιατρούς ΕΣΥ (αν αφαιρεθούν κρατήσεις και φόροι) είναι πολύ πιο κάτω από 100 ευρώ το μήνα, πριν καν τις δούμε στο λογαριασμό μας έχουν εξανεμιστεί από την ακρίβεια, τις αυξήσεις στα καύσιμα και στο ρεύμα.
Πιο συγκεκριμένα, ο Διευθυντής ΕΣΥ έχει μισθολογική αύξηση 90 ευρώ στο βασικό μισθό και 130 ευρώ στο νοσοκομειακό επίδομα, συνολικά 220 ευρώ μηνιαίως. Αντίστοιχα ο Επιμελητής Α΄ έχει συνολική αύξηση 205 ευρώ (85+120), ο Επιμελητής Β΄ 194 ευρώ (74+120) και ο ειδικευόμενος 180 (60+120).

Περαιτέρω η κυβέρνηση βάζει μαχαίρι στα επιδόματα των Αναισθησιολόγων και λοιπών ιατρών απασχολουμένων σε ΤΕΠ και ΜΕΘ, όπου με λογιστικές «αλχημείες» εξορθολογισμού και περικοπής σωρευτικής χορήγησης επιδομάτων κάποιοι συνάδελφοι θα δουν και μειώσεις στις πραγματικές αμοιβές τους.

Η απόλυτη γελοιοποίηση είναι με το επίδομα αγόνων περιοχών όπου και με τον παρόντα νόμο η κυβέρνηση συνεχίζει την απαράδεκτη προκλητική πρακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων να χορηγεί αυτό το πενιχρό επίδομα με βάση τους βασικούς μισθούς γιατρών ΕΣΥ του 1983 (με μετατροπή τους σε ευρώ) και όχι με βάση τους σημερινούς μισθούς. Έτσι το μηναίο επίδομα αγόνου υπολογίζεται με θεωρητικό μισθό Επιμελητή Β΄ 142.56 ευρώ, Επιμελητή Α΄178,20 ευρώ, και Διευθυντή 225.71 ευρώ. Επομένως το μηναίο επίδομα αγόνου ξεκινά από 11,40 ευρώ και καταλήγει 112.85 ευρώ μικτά!

Παράλληλα η περικοπή της εισφοράς αλληλεγγύης που πολυδιαφημίσθηκε, αποδεικνύεται άλλη μια μισή αλήθεια (ή μισό ψέμα) της κυβέρνησης. Η άλλη μισή αλήθεια είναι ότι συνεχίζουμε και πληρώνουμε εισφορά αλληλεγγύης! Η διατήρηση της ΕΙΔ.ΕΙΣΦ.ΑΛΛ. ΑΡ.38 Ν.3986 είναι η αλήθεια και η απάντηση στο προπαγανδιστικό αφήγημα της κυβέρνησης φαίνεται στα εκκαθαριστικά μισθοδοσίας μας. Και μάλιστα διατηρήθηκε η μεγαλύτερη εισφορά αλληλεγγύης και κυρίως αυτή που επιβαρύνει την εφημεριακή αποζημίωση.

Βέβαια καμία αύξηση δεν προκύπτει στην αποζημίωση της εφημερίας, όπου εξακολουθεί η ωριαία αποζημίωση ενεργούς εφημερία να κινείται σε μονοψήφια ευρώ σύμφωνα με το μισθολόγιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελούν ευτελισμό για το ίδιο το ιατρικό λειτούργημα. Παράλληλα διατηρείται ο αυθαίρετος διαχωρισμός των εφημεριών σε τακτικές και πρόσθετες/υπερβάλλουσες, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση καταβολής ή την περικοπή δεδουλευμένων των γιατρών, ακόμη και με τις προβλεπόμενες εξευτελιστικά χαμηλές αμοιβές.
Και φυσικά συνεχίζεται η ληστρική φορολογική αντιμετώπιση των εισοδημάτων μας από εφημερίες, η μη καταβολή αφορολόγητου επιδόματος βιβλιοθήκης, κοκ.

Τελικά, είναι σαφές ότι μόνη λύση είναι ο αγώνας και η κινητοποίηση όλων μας. Ήδη αλλεπάλληλες δικαστικές αποφάσεις που επιδικάζουν την άμεση επαναφορά των μισθολογίων μας στα προ μνημονίου επίπεδα, καταλήγουν από τις κυβερνήσεις στον κάλαθο των αχρήστων. Ή ακόμη χειρότερα οδηγούν σε τερτίπια των κυβερνήσεων με υποτιθέμενα νέα ιατρικά μισθολόγια που είναι (υπολογιζόμενου του πληθωρισμού) χειρότερα κι από τα προηγούμενα.

Μόνη επιδίωξη τόσο της σημερινής όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης είναι να ξεγελάσουν τις δικαστικές αποφάσεις, κυρίως όμως να κατευνάζουν τις αντιδράσεις, να εξαπατήσουν τους νοσοκομειακούς γιατρούς, ενώ με το νόμο της κυβέρνησης της ΝΔ μας καλούν να κάνουμε πλιάτσικο στις τσέπες των ασθενών μας, του φτωχού λαού, για να ενισχύσουμε το εισόδημά μας.

Δε θα τους κάνουμε τη χάρη. Όσο και αν προσπαθούν δε μας ξεγελάνε. Ούτε πρόκειται να τα παρατήσουμε. Δεν θα παραιτηθούμε από τις δίκαιες διεκδικήσεις μας.

Η απάντηση μας θα είναι στο δρόμο των κινητοποιήσεων μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, στον αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας στο ύψος των σύγχρονων αναγκών, για την αναπλήρωση του συνόλου των απωλειών μας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος