Οδοιπορικό στη Δυτική Αττική – Δραματικές εικόνες – Περιουσίες έγιναν στάχτη (video)          

Η επόμενη ημέρα στις πυρόπληκτες περιοχές της δυτικής Αττικής αποκάλυψε το μέγεθος της καταστροφής. Καμένα σπίτια, μόνιμες και εξοχικές κατοικίες, κτηνοτροφικές μονάδες και καλλιέργειες έγιναν στάχτη, με τους πληγέντες να μην έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει τι τους έχει συμβεί. Το άλλοτε καταπράσινο τοπίο έχει δώσει τη θέση του στο απόλυτο μαύρο. Γροθιά στο στομάχι η εικόνα που κατέγραψε ο εικονολήπτης της ΕΡΤ στη Μάνδρα, στην περιοχή Τσακάλι: Άνδρας κοιμάται πάνω στην ταράτσα του καμένου του σπιτιού.

Στην περιοχή Ειρήνη Λουτρακίου, πήγαν χαμένοι οι κόποι μιας ολόκληρης ζωής. ΟΙ κάτοικοι προσπαθούσαν να σώσουν τις ζωές τους από τις φλόγες που έφτασαν μέσα στα σπίτια τους.

Όπως δήλωσαν κάτοικοι: «Όπως το βλέπετε κάηκε ολοσχερώς, δεν έμεινε τίποτα μέσα. Τουλάχιστον πρόλαβα. Φύγαν τα παιδάκια μου, τα εγγονάκια μου. Τα πήρα και φύγαμε. Μέναμε από το ’40 τόσο έχουμε εδώ. 40 τόσα χρόνια έχουμε μέσα εδώ. Ποτέ δεν μας βρήκε τέτοιο κακό».

«Είναι ολική καταστροφή, δεν προλάβαμε να κάνουμε τίποτα. Πήραμε τις ταυτότητές μας και φύγαμε. Τίποτα άλλο. Προσπάθησα να σώσω την μάνα μου, ήταν πολύ γρήγορη η φωτιά δεν προλαβαίναμε να κάνουμε τίποτα».

«Είδαμε τις φλόγες, στάχτες και τα παιδιά εγώ δεν ήθελα να φύγουμε, με τραβάγανε. “Πάμε μαμά να φύγουμε”. “Άσε με να πάρω κάτι αγόρι μου”. Δεν με αφήνανε. “Πάμε να φύγουμε θα καούμε”. Και όλος ο κόσμος κοιμόταν. Και εμείς τρέχαμε σαν τρελοί κάτω».

Στην Οινόη, οι εναερίτες κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση.

Οδοιπορικό στη Δυτική Αττική – Δραματικές εικόνες – Περιουσίες έγιναν στάχτη (video)          
EUROKINISSI -Τατιάνα Μπόλαρη

Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ επιχειρούν να αντικαταστήσουν τις καμένες κολώνες και να επαναφέρουν την ηλεκτροδότηση στην περιοχή. Στην πρώτη γραμμή οι εναερίτες οι οποίοι δεν διστάζουν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους επιχειρούν προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές.)

Ισχυρότερο κράτος με σχεδιασμό και στελέχωση προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ασκώντας κριτική στη κυβέρνηση, με το Σωκράτη Φάμελλο πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, να επισημαίνει: «ακόμα κι αν κάποιος δήμος δεν επιτέλεσε το έργο του, δεν έπρεπε να τον ελέγχει η κυβέρνηση; Η πρόληψη και η πυρόσβεση είναι ευθύνη  της πολιτείας».

Η κλιματική κρίση δεν μπορεί να είναι δικαιολογία σχολιάζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος: «Πολλές φορές δίνεται μόνο έμφαση στην αποκατάσταση και βλέπουμε ένα δόγμα “εκκενώνω, αποζημιώνω, προχωράμε παρακάτω”, δεν πάμε πουθενά, παρά μόνο σε καμένη γη».

Nα αποζημιωθούν όλοι οι πυρόπληκτοι ανεξαιρέτως κριτηρίων ζητά το ΚΚΕ. «Το φύγετε για να σωθείτε για να μην έχουμε Μάτι, δεν είναι πολιτική είναι φυγή», δήλωσε η βουλευτής Λιάνα Κανέλλη.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, επισκέφτηκε τους πυρόπληκτους της ανατολικής Αττικής: «Η υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να μην γίνει καμιά ανεμογεννήτρια και να αποζημιωθούν όλοι οι κάτοικοι που υπέστησαν φθορές».

Οι καταγραφές στις πυρόπληκτες περιοχές έχουν ήδη αρχίσει.

Με αυταπάρνηση στις φλόγες

Στην πρώτη γραμμή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών βρίσκονται πάντα οι πυροσβέστες, σώζοντας περιουσίες και κυρίως ανθρώπινες ζωές αλλά και ζωάκια. Ρίγη συγκίνησης προκαλούν οι εικόνες με τις δραματικές διασώσεις που κατέγραψαν με τις κάμερες σώματος.

Επιμέλεια: Ειρήνη Βασάλου

Ρεπορτάζ: Μαίρη Σκανδάλη, Βασίλης Σιώμος, Κώστας Παπαδόπουλος, Πέγκυ Μπρούσαλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος