Παράταση του καύσωνα με 45άρια – Ο καιρός με την Πάττυ Σπηλιωτοπούλου (video)

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καύσωνα, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν ήδη τους 40 βαθμούς στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και τα δυσκολότερα είναι μπροστά μας, αφού το Σαββατοκύριακο θα φτάσουμε και τους 44 και από τη Δευτέρα μέχρι τουλάχιστον και τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας και τους 45-46 βαθμούς τοπικά.

Γεγονός, που θα μας ταλαιπωρήσει αρκετά αφού μέχρι το τέλος της νέας εβδομάδας δεν περιμένουμε ιδιαίτερη βελτίωση, ενώ μια πτώση που θα μας δώσει μια ανάσα θα πάρουμε μετά 10 του μήνα.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες αναμένονται, ως συνήθως, σε κλειστές ηπειρωτικές περιοχές μακριά απο τη θάλασσα όπου δε φτάνει η θαλάσσια αύρα, τοπογραφικές λεκάνες όπου εγκλωβίζεται ο αέρας και δέχεται καθόλη τη διάρκεια της ημέρας την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας, αλλά και μεγάλες αστικές περιοχές λόγω της υπερθέρμανσης των κτιρίων, των αυτοκινήτων και της ασφάλτου από αυτήν, δημιουργώντας έτσι έξαρση του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας.

Έτσι λοιπόν, οι υψηλότερες θερμοκρασίες αναμένονται στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο, σήμερα έως 42-43 βαθμούς, έως 44 Σαββατοκύριακο και έως 45-46 από τη Δευτέρα. Και στην Κεντρική Μακεδονία αναμένουμε 41-42 βαθμούς σήμερα, 43 και 44 το Σαββατοκύριακο και τη νέα εβδομάδα, αντίστοιχα, ενώ στο Ιόνιο έχουμε ήδη ξεπεράσει τα 40άρια και το ίδιο θα συμβεί από σήμερα και κυρίως τις επόμενες ημέρες σε Ανατολικό Αιγαίο, Δωδεκάνησα και Κρήτη. Κατά 2-3 βαθμούς χαμηλότερες θα είναι οι θερμοκρασίες σε άλλες νησιωτικές ή παραθαλάσσιες ηπειρωτικές περιοχές.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό είναι ότι και τις νυχτερινές ώρες η θερμοκρασία δε θα πέφτει κάτω από τους 28-30 βαθμούς στις περισσότερες περιοχές, που σε συνδυασμό και με την υγρασία δε θα προκαλεί έντονο αίσθημα δυσφορίας ακόμα και τη νύχτα.

Ιδιαίτερη προσοχή θέλει και με το μελτέμι που θα πνέει στο Αιγαίο στα 4-5 και τοπικά στα πιο νοτιοανατολικά 6 μποφόρ και θα εντείνει τον κίνδυνο πυρκαγιάς, που λόγω των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών και της ηλιοφάνειας σε όλη τη χώρα μέχρι το τέλος της νέας εβδομάδας, θα είναι ούτως ή άλλως πολύ υψηλός.

ΣΗΜΕΡΑ
Αίθριος καιρός, βοριάδες στο Αιγαίο τοπικά έως 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση και ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, έως 42-43 βαθμούς σε Θεσσαλία, Δ. Στερεά και Πελοπόννησο, έως 41-42 σε Κ. Μακεδονία και Ήπειρο, έως 40-41 σε Ιόνιο και Α. Στερεά και έως 39-40 σε Α. Αιγαίο, Δωδεκάνησα, Κρήτη. Υψηλές θα παραμείνουν οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας, οπότε και δε θα πέφτουν κάτω από τους 26-28 βαθμούς.

ΑΤΤΙΚΗ
Λιακάδα, βοριάδες στα ανατολικά έως 5 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση και θερμοκρασία έως 40-41 βαθμούς, στα ανατολικά 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αρκετή ηλιοφάνεια, μεταβλητοί άνεμοι 3-4 μποφόρ και θερμοκρασία έως 39 βαθμούς.

Διαβάστε ακόμα:

Τα μέτρα αντιμετώπισης του καύσωνα και αποφυγής πυρκαγιάς – Έκκληση στους πολίτες για συνεργασία

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος