Καύσωνας: «Ασπίδα» σε ύδρευση και ρεύμα — Στη «μάχη» και οι ένοπλες δυνάμεις

Έκκληση στους πολίτες για να συνεργαστούν με τις αρμόδιες Αρχές για να περάσουν αυτές οι δύσκολες ημέρες του καύσωνα και την αποφυγή του κινδύνου πυρκαγιών έκανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά το τέλος της ευρείας σύσκεψης για την καλύτερη αντιμετώπιση των συνεπειών του ισχυρού κύματος καύσωνα που πλήττει τη χώρα.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι όλοι μαζί, κράτος, τοπική αυτοδιοίκηση, θα συνεργαστούμε για να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις. Όπως είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης το έργο τους θα κινηθεί σε τέσσερις άξονες, την αυξημένη ετοιμότητα για αποτροπή και πρόληψη πυρκαγιών, την αδιάλειπτη λειτουργία κρίσιμων υποδομών, την παροχή υπηρεσιών σε ευπαθείς ομάδες που θα αναζητήσουν στέγη και περίθαλψη καθώς και την προστασία των εργαζομένων.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης κάλεσε τους πολίτες να αποφύγουν οποιαδήποτε περιττή δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, ενώ διεμήνυσε ότι η Πολιτική Προστασία, η αστυνομία, η Πυροσβεστική θα είναι σε ετοιμότητα και επιφυλακή μέσω περιπολιών που θα γίνονται για την αποφυγή πυρκαγιών και για τον εντοπισμό σημείων που μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση.

Παράλληλα επισήμανε ότι τοπική αυτοδιοίκηση θα βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας ενώ ανέφερε ότι θα γίνουν ανακοινώσεις από το υπουργείο Εργασίας για τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων που πρόκειται να ληφθούν.

Έκκληση στους πολίτες

«Θέλω να τονίσω τέσσερα σημεία στα οποία θα βασιστεί αυτή η προετοιμασία και η ετοιμότητά μας. Πρώτον είναι η αυξημένη αποτροπή για την πρόληψη των πυρκαγιών. Καλούμε τους πολίτες να αποφύγουν κάθε περιττή δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά. Οφείλουμε να είμαστε όλοι εξαιρετικά προσεκτικοί. Να αναβάλλουμε οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά και μετά οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές. Απευθύνουμε μήνυμα στους πολίτες να απέχουν από κάθε δραστηριότητα στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοϊδης.

Όπως τόνισε ο υπουργός, «η Πολιτική Προστασία, η Πυροσβεστική είναι σε πλήρη ετοιμότητα σύμφωνα με όσα ορίζει το Σχέδιο Ιόλαος για τις δασικές πυρκαγιές. Η Πυροσβεστική, η Ελληνική Αστυνομία με τη συνδρομή και των Ενόπλων Δυνάμεων όπου είναι απαραίτητο θα κάνουν μεικτές περιπολίες για τον εντοπισμό κινδύνων που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιές. Τα εναέρια που διαθέτει η Πολιτική Προστασία και η Πυροσβεστική θα επιτηρούν όλες τις ημέρες και ιδιαίτερα τις δύσκολες ώρες για να υπάρξει άμεση επέμβαση. Επίσης, καθημερινές περιπολίες, πεζές και εποχούμενες της Ε.Α. σε όλη την περιφέρεια θα δώσουν βαρύτητα στον εντοπισμό σημείων που μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα και ταυτόχρονα στον εντοπισμό πιθανών εστιών ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση. Η τοπική Αυτοδιοίκηση θα βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητα για όλες τις σχετικές ενέργειες από μέρους της».

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, το δεύτερο σημείο είναι να μην υπάρξει πρόβλημα στις βασικές υποδομές. «Το ηλεκτρικό ρεύμα και η ύδρευση είναι κρισιμότατοι τομείς γι αυτή τη δύσκολη περίοδο. Οι αρμόδιοι φορείς διαχείρισης έχουν φροντίσει ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα ή αν εκδηλωθεί να υπάρξει άμεση επέμβαση.

Κάνουμε έκκληση στους πολίτες για στοχευμένη χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού. Παρά τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας το σύστημα υγείας είναι σε ετοιμότητα».

Μεταξύ άλλων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κάλεσε τους πολίτες να μη χρησιμοποιούν τις λωρίδες έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ) γιατί σε περίπτωση κινδύνου σώζουν ζωές.

Η τρίτη περίπτωση στην οποία αναφέρθηκε είναι οι ευπαθείς ομάδες, οι οποίες «ενδεχομένως να αναζητήσουν στέγη και περίθαλψη σε ειδικούς κλιματιζόμενους χώρους».

Τέλος, ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στην προστασία των εργαζομένων αυτές τις ημέρες για τις οποίες θα γίνουν ανακοινώσεις από το υπ. Εργασίας μέσα στην ημέρα.

Δευτέρα με Τρίτη η κορύφωση καύσωνα

«Από πλευρά Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας σας έχουμε πληροφορήσει ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο χαρακτηρίζεται επικίνδυνο, το οποίο πρόκειται να έχει μεγάλη διάρκεια. Οι πρώτες μας εκτιμήσεις μας για τη διάρκεια του φαινομένου φτάνουν μέχρι την επόμενη Παρασκευής», δήλωσε ο Θοδωρής Κολυδάς.

Σύμφωνα με τον επικεφαλή της ΕΜΥ ανά τριήμερο θα δίνονται στη δημοσιότητα τα όρια των θερμοκρασιών που για το τρέχον χρονικό διάστημα θα είναι μεταξύ 40 – 44 βαθμών Κελσίου, ενώ σε τοπικό επίπεδο μπορεί και να τις ξεπεράσουν. «Είναι τέτοια η ροή της ατμόσφαιρας στην περιοχή μας όπου οι αέριες μάζες, λόγω της κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας μεταφέρει πολύ θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της Αφρικής προς την περιοχή μας ενώ παράλληλα, υπάρχει και ένα πεδίο ψυχρών πιέσεων που έχει καθοδικές κινήσεις που ανεβάζει περισσότερο τη θερμοκρασία πάνω από τον ελληνικό χώρο».

Όπως τόνισε ο κ. Κολυδάς η κορύφωση του φαινομένου θα είναι Δευτέρα με Τρίτη, όταν και θα έχουμε τις υψηλότερες θερμοκρασίες του καύσωνα.

Τι δήλωσε ο Θοδωρής Λιβάνιος

Δόθηκαν επιπλέον οδηγίες στους Δήμους για να μεριμνήσουν για τη φιλοξενία των άστεγων συμπολιτών μας σε κλιματιζόμενους χώρους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον καύσωνα. Δόθηκαν οδηγίες προκειμένου η αποκομιδή των απορριμμάτων να γίνεται σε ώρες όπου το θερμικό φορτίο είναι χαμηλό, κυρίως βραδινές ώρες», δήλωσε από την πλευρά του Θεόδωρος Λιβάνιος.

Ο υφυπουργός παρά των Πρωθυπουργό έκανε έκκληση στους ιδιοκτήτες κατοικιδίων να τα βγάζουν βόλτα σε ώρες που δεν είναι στα ύψη η θερμοκρασία καθώς και να φροντίζουν για  να έχουν νερό. «Οι ιδιοκτήτες των παραγωγικών ζώων να μεριμνούν για τη φύλαξη των ζώων τους σε σκιερό περιβάλλον και να φροντίζουν να ανανεώνουν τακτικά το νερό τους. Επίσης, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δίνει οδηγίες σε όλες τις μεταναστευτικές δομές προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των φιλοξενούμενων εκεί. Είμαστε σε επαφή με όλα τα συναφή υπουργεί προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που ενδεχομένως να προκύψουν».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος