Ο καιρός με την Πάττυ Σπηλιωτοπούλου: Ενισχύεται ο καύσωνας, περισσότερες μέρες με ζέστη, 44άρια και στην Αττική

Επέκταση του ισχυρού κύματος καύσωνα δείχνουν τα νεότερα δεδομένα από τα προγνωστικά μοντέλα, με την κορύφωση να αυξάνεται και να παρατείνεται και μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με την μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Πάττυ Σπηλιωτοπούλου.

Υψηλές θερμοκρασίες 44 με 45 βαθμών θα συνεχίσουν να επικρατούν κατά τόπους στα ηπειρωτικά, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής όπου θα ξεπεράσουμε τους 40 βαθμούς ήδη από αύριο, το Σαββατοκύριακο θα φτάσουμε τοπικά και τους 42-43, ενώ Δευτέρα Τρίτη ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει και στους 44 βαθμούς.

Απ’ ότι φαίνεται, θα σπάσουμε τελικά τα ρεκόρ του ‘87 και 2007, ας μην πανικοβαλλόμαστε όμως, αφού πλέον με την εξέλιξη της τεχνολογίας διαθέτουμε πολύ περισσότερα εργαλεία αντιμετώπισης τέτοιων επεισοδίων και κυρίως ενημέρωσης των πολιτών.

Θα μας ταλαιπωρήσει αρκετά βέβαια, αφού θα έχει μεγάλη διάρκεια, με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες να διατηρούνται τουλάχιστον μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, ενώ ικανοποιητική πτώση που θα μας δώσει μια ανάσα περιμένουμε μετά 10 του μήνα.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες αναμένονται, ως συνήθως, σε κλειστές ηπειρωτικές περιοχές μακριά απο τη θάλασσα όπου δε φτάνει η θαλάσσια αύρα, τοπογραφικές λεκάνες όπου εγκλωβίζεται ο αέρας και δέχεται καθόλη τη διάρκεια της ημέρας την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας, αλλά και μεγάλες αστικές περιοχές λόγω της υπερθέρμανσης των κτιρίων, των αυτοκινήτων και της ασφάλτου από αυτήν, δημιουργώντας έτσι έξαρση του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας.

Τέτοιες περιοχές είναι η Θεσσαλία, η Δ. Στερεά, η Πελοπόννησος, η Φθιωτιδα, η Αττικοβοιωτία, ίσως και βορειότερες περιοχές όπως Πέλλα, Πιερία, Ημαθία, ενώ καθότι το κύμα μας έρχεται από τα δυτικά και σε Ιόνιο, Α. Αιγαίο, Δωδεκάνησα και εσωτερικό της Κρήτης θα δούμε ήδη από σήμερα 40άρια και από αύριο θα τα ξεπεράσουμε.

Πιο συγκεκριμένα, οι θερμοκρασίες στις προαναφερθείσες περιοχές σήμερα θα φτάσουν τοπικά τους 41-42, αύριο και τους 43 βαθμούς, ενώ από το Σαββατοκύριακο μέχρι τα μέσα της νέας εβδομάδας που θα κορυφωθεί ο καύσωνας θα δούμε και 44-45 βαθμούς κατά τόπους. Σε παράκτιες και νησιωτικές περιοχές οι θερμοκρασίες θα είναι κατά 2-4 βαθμούς χαμηλότερες. Εξαίρεση θα αποτελούν οι Κυκλάδες και η Β. Κρήτη όπου λόγω του μελτεμιού δε θα ξεπεράσουμε τους 35-38 βαθμούς, μέχρι την Κυριακή.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό είναι ότι και τις νυχτερινές ώρες, ειδικά από αύριο μέχρι και το Σαββατοκύριακο, η θερμοκρασία δε θα πέφτει κάτω από τους 30 βαθμούς, που σε συνδυασμό και με την υγρασία δε θα μας εγκαταλείπει το έντονο αίσθημα δυσφορίας.

Ιδιαίτερη προσοχή θέλει και με το μελτέμι που θα πνέει στο Αιγαίο στα 6-7 μποφόρ και παρόλο που θα εξασθενήσει λίγο από αύριο και μόνο στα ΝΑ θα φτάνει τοπικά τα 6 κατά τη διάρκεια της ημέρας για τις επόμενες ημέρες, θα εξακολουθήσει να εντείνει τον κίνδυνο πυρκαγιάς, λόγω των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών, αλλά και την υγρασία κάνοντας έτσι την ατμόσφαιρα αφόρητη…

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ακραία καιρικά φαινόμενα όπως τέτοιοι καύσωνες δεν είναι πρωτόγνωρα για τη χώρα μας, καθώς έχει παρατηρηθεί μια περιοδικότητα σε αυτούς περίπου κάθε 15 χρόνια. Αυτό όμως που μας ανησυχεί ιδιαίτερα είναι η συχνότητα εμφάνισής τους, που δεν είναι άλλο παρά απόρροια της κλιματικής αλλαγής που πολλοί συνεχίζουν να αμφισβητούν, την ίδια ώρα που οι προβλέψεις των κλιματικών μοντέλων επαληθεύονται νωρίτερα από το αναμενόμενο και τα «χειρότερα» σενάρια μιλούν για έως και 4 φορες περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα με καταστροφικές συνέπειες για τον πλανήτη στο κοντινό μέλλον, εάν δε γίνουν ουσιαστικές ενέργειες για να αποτρέψουν αυτήν την εξέλιξη.

ΣΗΜΕΡΑ
Ηλιοφάνεια, βοριάδες στο Ιόνιο 3-5 και στο Αιγαίο 6-7 μποφόρ τοπικά και πολύ υψηλές θερμοκρασίες, κυρίως σε Ιόνιο έως 40-41, Δ. Στερεά, Δυτική / Νότια Πελοπόννησο και Θεσσαλία, Φθιώτιδα, Βοιωτία έως 42, Α. Αιγαίο, Δωδεκάνησα και Ν. Κρήτη έως 39-40 και Κυκλάδες, Β. Κρήτη έως 34 βαθμούς.

ΑΤΤΙΚΗ
Λιακάδα, ενισχυμένοι βοριάδες έως 4-5, στα ανατολικά 6 μποφόρ και θερμοκρασία έως 39 βαθμούς και στα ανατολικά 2-3 χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Επίσης ηλιοφάνεια, μεταβλητοί άνεμοι 3-4 μποφόρ και θερμοκρασία έως 38 βαθμούς.

ΑΥΡΙΟ
Αρκετή ηλιοφάνεια, ελαφρώς εξασθενημένοι βοριάδες 3-5 και μόνο στο ΝΑ. Αιγαίο 6 μποφόρ και μικρή περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας, στα ηπειρωτικά έως 42-43 βαθμούς τοπικά.

Πάττυ (Παναγιώτα) Δ. Σπηλιωτοπούλου
Μετεωρολόγος ΕΡΤ
B.Sc. Φυσικός
M.Sc. Μετεωρολόγος – Περιβαλλοντολόγος
M.Sc. Ειδικός στις Στρατηγικές Διαχείρισης Κρίσεων & Καταστροφών
M.A. Δημοσιογράφος
Εθνικό & Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος