Γ. Βαρουφάκης στο Πρώτο Πρόγραμμα: Μετά την “οικονομική πανδημία” θα έρθει νέο μνημονιακό πακέτο (audio)

Συνέντευξη για τα φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας έδωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα  ο  Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης. Μίλησε για τα τεκταινόμενα  στη γείτονα. Για το pροσφυγικό και τις διερευνητικές επαφές, για την πανδημία και την οικονομία.

ΤΟΥΡΚΙΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ HDP:  Κάθε φορά που ένα τουρκικό καθεστώς -και αυτό αφορά και τους κεμαλιστές- νιώθει το έδαφος να τρίζει κάτω από τα πόδια του, εντείνει στο εξωτερικό μέτωπο τις εντάσεις και στο εσωτερικό παίζει το χαρτί της τρομοκρατίας με τους Κούρδους. Είναι οι Τούρκοι δημοκράτες φίλοι και μέλη του DIM25 …το μέλλον της ευημερίας στην περιοχή θα κριθεί κατά πόσο μπορούμε να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους αυτούς που βρίσκονται στα κελιά της Τουρκίας.

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ-ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ : Βλέπουμε ότι υπάρχει στασιμότητα στο προσφυγικό, ο Ερντογάν κρατά επιφυλακτική στάση, η κα Μέρκελ και το Βερολίνο προσπαθούν να τον προσεγγίσουν με ένα ιδιότυπο ευρωπαϊκό μπαχτσίσι μερικών δισεκατομμυρίων ευρώ ακόμη για να αποφύγουν τις ευθύνες τους.  “Επινοικιάζουμε” τους πρόσφυγες στον Ερντογάν.

Για τις διερευνητικές είμαστε κάθετα αντίθετοι στις διμερείς διαπραγματεύσεις γιατί οδηγούν σε εντάσεις και κινδύνους και γιατί πιστεύουμε ότι τα τουρκικά καθεστώτα χρησιμοποιούν τις διμερείς για να βάλουν μία σειρά από ζητήματα, για να δυναμιτίζουν τις διαπραγματεύσεις και να φαίνεται ότι η Ελλάδα δυναμιτίζει τις διαπραγματεύσεις… Ο  προσδιορισμός των θαλασσίων συνόρων είναι το μοναδικό θέμα.

Η πολιτική της Αμερικής είναι πάγια όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά. Ότι αλλάζει ανάλογα με τις εξελίξεις στο μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας “ναι”, αλλά όχι όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Από πέρυσι το Μάρτιο μιλάμε για την “οικονομική πανδημία”, ότι πέραν του χτυπήματος στην οικονομία που θα καταφέρει ο ιός στην οικονομία, αλλά από τη στιγμή που θα φύγει η πανδημία και θα αρχίσει να κινείται πάλι η αγορά και η οικονομία…τότε θα έρθει ο πέλεκυς ενός νέου μνημονιακού πακέτου. Είναι νομοτελειακά δεδομένο.

Δεν βλέπω τίποτε αν κάτσουμε καλά και είμαστε “τα καλά παιδιά της τρόικας και του Eurogroup” ότι θα αλλάξει κάτι.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα (96,1/105,8 FM)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος