I. Ντογιάκος: Η ΑΔΑΕ δεν έχει αρμοδιότητα να ενημερώνει για παρακολουθήσεις

Η ΑΔΑΕ δεν έχει αρμοδιότητα να ενημερώνει τους πολίτες για τυχόν παρακολούθηση τους για λόγους εθνικής ασφάλειας, ούτε να απευθύνεται σε τηλεφωνικούς παρόχους, σύμφωνα με γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου. Στην 19σελιδη γνωμοδότησή του ο κ. Ντογιάκος επισημαίνει πως τριμελές Όργανο αποτελούμενο από δύο εισαγγελείς και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, έχει την αρμοδιότητα να ενημερώνει τον θιγόμενο πολίτη για το εάν υπήρξε παρακολούθηση των τηλεφώνων του για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Η γνωμοδότηση του επικεφαλής της Εισαγγελικής Αρχής αφορά θέμα γενικότερου ενδιαφέροντος και προκλήθηκε μετά από αίτημα τηλεφωνικού παρόχου (ομίλου ΟΤΕ), μετά την επίσκεψη κλιμάκιου της ΑΔΑΕ για να διαπιστωθεί η παρακολούθηση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου και του δημοσιογράφου Τάσου Τέλογλου.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του κ. Ντογιάκο, με βάση τον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης, η ΑΔΑΕ δεν έχει αρμοδιότητα να ενημερώνει τους πολίτες για τυχόν παρακολούθηση τους για λόγους εθνικής ασφάλειας, ούτε να απευθύνεται σε τηλεφωνικούς παρόχους.

Στην γνωμοδότηση αναφέρονται λεπτομερώς οι αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ έτσι όπως προκύπτουν από τον ιδρυτικό της νόμο του 2003 και τονίζεται με έμφαση ότι η Αρχή ιδρύθηκε με συνταγματική διάταξη αλλά το ίδιο το σύνταγμα ορίζει ότι οι αρμοδιότητες και η λειτουργία της καθορίζονται όχι από το ίδιο αλλά από κοινό νόμο.

«Είναι πρόδηλο, υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων, ότι ο νομοθέτης δεν αναγνωρίζει στην ΑΔΑΕ «λευκή επιταγή». Και σημειώνεται «Ειδικότερα, δεν απονέμεται απευθείας εκ του Συντάγματος στην ΑΔΑΕ η ελεγκτική της αρμοδιότητα. Το Σύνταγμα προβλέπει το σκοπό και την αποστολή της που συνίσταται στη διασφάλιση του απόρρητου των επικοινωνιών. Ο τρόπος εκπλήρωσης και υλοποίησης της αποστολής της, όμως προβλέπονται από το Νόμο, όπως επίσης οι όροι και η διαδικασία άρσης του απορρήτου”.

Την αρμοδιότητα της ενημέρωσης έχει πλέον Τριμελές: Όργανο από δύο εισαγγελείς και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ και μόνο ο θιγόμενος πολίτης και ουδείς άλλος, πχ αρχηγός πολιτικού κόμματος η άλλος πολιτικός παράγοντας, μπορεί να ζητήσει να ενημερωθεί. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, ο πρόσφατος νόμος έχει και αναδρομική ισχύ ενώ οι παραβάτες, ακόμη και μέλη της ΑΔΑΕ, κινδυνεύουν με ποινικές κυρώσεις, ποινές δηλ. που μπορεί να φτάσουν τα 10 χρόνια κάθειρξης.

Ρεπορτάζ: Ντίνα Τσουκαλά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος