«Νόστος 3»: Αίσιο τέλος της επιχείρησης εκκένωσης Ελλήνων – Πέρασε τα σύνορα Ουκρανίας-Μολδαβίας

«Η αυτοκινητοπομπή υπό τον συντονισμό του Πρέσβη Φραγκίσκου Κωστελλένου πέρασε τα σύνορα Ουκρανίας-Μολδαβίας όπου τους περίμενε κλιμάκιο της Πρεσβείας μας στο Βουκουρέστι. Η επιχείρηση #Νόστος3 ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν στην αίσια έκβαση», ανέφερε σε ανάρτησή του ο Νίκος Δένδιας. Από το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνεται ότι, μέχρι νεωτέρας, οι Γενικοί Πρόξενοι στην Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης και στην Οδησσό Δημήτρης Δόχτσης συνεχίζουν να επιτελούν το έργο τους υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Στην Μολδαβική πλευρά των συνόρων βρίσκεται κλιμάκιο της Πρεσβείας Βουκουρεστίου, υπό την Πρέσβη Σοφία Γραμματά.

Η επικίνδυνη επιχείρηση εκκένωσης “Νόστος 3”, ξεκίνησε την Τετάρτη, με στόχο να απομακρυνθούν Έλληνες ομογενείς και τηλεοπτικά συνεργεία από την Μαριούπολη και συνοδεία Ελλήνων διπλωματών, να οδηγηθούν με ασφάλεια, μακριά από τις εμπόλεμες περιοχές.

Η αυτοκινητοπομπή αποτελείτο αρχικά από 21 αυτοκίνητα και 82 άτομα, ενώ στη συνέχεια προστέθηκαν και άλλα αυτοκίνητα.

Επί τρεις μέρες η αυτοκινητοπομπή προχωρούσε μετ΄ εμποδίων μέσα σε σκηνικό πολέμου, με δεκάδες μπλόκα, συνεχείς ελέγχους, νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και κατεστραμμένους δρόμους, γεμάτους οδοφράγματα. Ο αρχικός σχεδιασμός αναθεωρείται συνεχώς, όπως έγινε και χθες βράδυ.

Πάνω στα τζάμια των αυτοκινήτων, σε λευκό χαρτί με μαύρο μαρκαδόρο, αναγραφόταν η λέξη «παιδιά».

Απόσταση σχεδόν 350 χιλιομέτρων καλύφτηκε σε περισσότερο από 12 ώρες, μετέδωσε αργά χθες το βράδυ ο απεσταλμένος της ΕΡΤ, Γιώργος Σιδέρης.

Στις 8 και 10 το πρωί, ο δημοσιογράφος μετέδωσε ότι η αυτοκινητοπομπή βρίσκεται στην πόλη Ούμαν και ότι «αυτή την στιγμή χτυπούν οι σειρήνες της πόλης».

Μερικά χιλιόμετρα έξω από την πόλη το κονβόι έμεινε ωστόσο στάσιμο για ώρες, μπροστά από πρατήριο καυσίμων, όπου εκατοντάδες αυτοκίνητα είχαν σχηματίσει ουρά.

Αποστολή: Γιώργος Σιδέρης
Κάμερα: Φώτης Πάντος
Ηχος:Αντώνης Κυπραίος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος